Kylvattnet från Ringhals 1974 - 86.

Typ: Rapport
Serie: Oceanografi 25
Författare: Carsten Peterson / Per-Olof Skoglund
Publicerad:

Sammanfattning

Ringhals kärnkraftverk, som är beläget på Väröhalvön i Varbergs kommun i Halland, började byggas år 1969. Kraftverket togs i drift för första gången 1975 och var färdigutbyggt med fyra aggregat hösten 1983.

Oceanografiska undersökningar har bedrivits vattenområdet utanför Ringhals sedan 1966.

Resultaten från kontrollundersökningar med två block drift presenterades i en slutrapport 1980.

Denna rapport, som också är en slutrapport, behandlar effekterna med alla fyra blocken i drift. Syftet är att beskriva hur stora ytor som påverkas av kraftverket, hur stora temperaturhöjningar som orsakas samt hur stora de horisontella temperaturskillnaderna är.

Kraftverket släpper vid full drift med fyra block ut 175 m3 kylvatten per sekund, med en hastighet av 1 .6 m/s. Kylvattnet värms upp ca 10°C vid passage genom kraftstationen.

Den totala effekten med alla fyra blocken full drift är 3380 MW. För att klarlägga kylvattenutbredningen utanför Ringhals med fyra block i drift har temperaturförhållandena studerats med automatiskt registrerande instrument i ett antal stationer under längre tid. Dessutom har kylvattenplymens utsträckning i horisontell och vertikal led kartlagts från fartyg vid ett antal tillfällen.

På grund av besvärlig issituation under flera vintrar i följd har den planerade mätverksamheten ej kunnat genomföras till fullo.

Undersökningarna visar att området med en övertemperatur på 5°C eller mer har ökar från 0.1 km2 (två block) till 0.2 - 0.3 km2 (fyra block). Området sträcker sig ca 800 meter sydvart och ca 350 meter västvart från utsläppet.

Området som någon gång påverkas av minst 1 °C övertemperatur har ökat med ca 30%, sedan ytterligare två block tagits i drift. Med alla fyra blocken i drift är detta område nu ca 16.2 km2.

Temperaturdifferenser har beräknats mellan olika stationer: strax utanför utsläppet (Ringhals udde), norr om (Vendelsöfjorden) och söder om (Skomakarnäsan) detsamma. I medeltal var temperaturskillnaden +0.7°C på 0.5 meters djup mellan Ringhals udde och Skomakarnäsan samt +1 .3°C mellan Ringhals udde och Vendelsöfjorden . Den maximala temperaturskillnaden uppgick till 9.5°C respektive 8.4°C .

De horisontella temperaturskillnaderna (gradienterna) har beräknats med utgångspunkt från kartläggningarna. I närområdet är den maximala temperaturskillnaden 1.9°C på 100 meter tvärs plymen och i fjärrområdet är maxvärdet 0.9°C/100 meter tvärs och 0.7°C längs plymen.