Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Meteorologi

Faktapaket: Svenska vindrekord

Högsta vindhastigheter i september

Vissa år kan höststormarna komma igång ordentligt redan i september månad. Mest omtalade är två svåra stormar i september 1969 som passerade Sverige med bara en veckas mellanrum.

Högsta medelvindhastighet i september (exklusive fjällstationer)

Ett mycket intensivt lågtryck som från Sydnorge rörde sig in över Svealand orsakade västlig storm till orkan i Götalands farvatten den 22 september 1969. En vecka senare var det dags för ytterligare en storm, dock inte fullt så kraftig.

Karta över väderläget i Sverige den 22 september 1969.Förstora bilden

Väderläget den 22 september 1969 kl 10.

Intressant att notera är att en av vindregistreringarna vid Torslanda flygplats visade en medelvind på 28 m/s den 22 september 1969. Det är mycket ovanligt med storm i medelvind annat än vid kust- och fjällstationer.

Endast vid ett annat tillfälle har orkan rapporterats från en svensk kuststation i september. Det var år 1978 vid den mycket vindutsatta stationen Kullen.

De fem högsta värdena

  • 35 m/s vid Ölands södra grund den 22 september 1969. Från Ölands södra grund finns av någon anledning inga vindregistreringar bevarade från den här tiden. Värdet är dock accepterat trots denna reservation. Vindmätaren vid Ölands södra grund satt i kasunfyren cirka 35 meter över havsytan.
  • 34 m/s vid Kullen (Skåne) den 11 september 1978. I samband med att ett lågtryck passerade österut över Götaland blåste det upp västsydvästlig orkan på Kullen den 11 september 1978.
    Vindmätaren vid Kullen var placerad i en mast 10 meter över marken. På grund av Kullahalvöns höjd över havsytan kan dock vindhastigheten ha förstärkts jämfört med omgivningen
  • 32 m/s vid Ölands norra udde den 11 september 1978. Vindmätaren vid Ölands norra udde var placerad på 35 meters höjd i fyrtornet. Något år senare infördes för Ölands norra udde en korrektion av vindhastigheten till att gälla 10 meters höjd, men värdena från 1978 är okorrigerade.
  • 32 m/s vid Kullen (Skåne) den 22 september 1969. Vindmätaren vid Kullen var placerad i en mast cirka 10 meter över marken. På grund av Kullahalvöns höjd över havsytan kan dock vindhastigheten ha förstärkts jämfört med omgivningen.
  • 32 m/s vid Hanö (Blekinge) den 22 september 1969. Vindmätaren på Hanö var placerad i toppen av fyrtornet 17-18 meter över marken. På grund av att fyrplatsen är belägen cirka 55 meter över havet kan vindhastigheten förstärkas jämfört med omgivningen.

Tidigare publicerade men felaktiga eller tvivelaktiga värden

  • 35 m/s vid Bjuröklubb den 30 september 1949. Värdet avviker påtagligt från övriga stationer. Dessutom brukar så här gamla vindmätningar i allmänhet betraktas med misstänksamhet.
  • 32 m/s vid Harstena den 22 september 1969. Värdet publicerades i SMHIs månadsöversikt, men vid tillfället var vindmätaren ur funktion på grund av strömavbrott. Dessutom var det i dagbok och observationstelegram rapporterade värdet endast 31 m/s.

Högsta medelvindhastighet i september vid fjällstationer

Även för fjällstationer är det ovanligt med orkan i september månad, men några enstaka tillfällen finns noterade.

Karta som visar väderläget i Europa 1969.Förstora bilden

Väderläget den 22 september 1969 kl 10.

Högsta värde

  • 41,3 m/s vid Stekenjokk den 9 september 2009. I samband med ett intensivt lågtryck som rörde sig från Norska havet upp mot Ishavet blåste det upp västsydvästlig orkan vid Stekenjokk den 9 september 2009.

Högsta byvindhastighet i september (exklusive fjällstationer)

Inte bara rekordet för högsta medelvind utan även rekordet för högsta byvind noterades i samband med orkanen den 22 september 1969.

Högsta värde

  • 37 m/s vid Säve flygplats den 22 september 1969. Stationen drevs av Försvarsmakten. Från den här tiden finns inga originalregistreringar från Försvarsmaktens stationer arkiverade vid SMHI, endast en kopia av byvindsregistreringen finns bevarad.

Högsta byvindhastighet i september vid fjällstationer

Precis som för nästan alla andra månader är det Tarfala på drygt 1100 meters höjd i nordligaste Lapplandsfjällen som står för rekordet när det gäller högsta byvindhastighet i september.

Högsta värde

  • 52,4 m/s vid Tarfala den 5 september 2005. Rekordvärdet observerades i samband med ett djupt lågtryck med centrum över Ishavet.

Relaterade sidor

  • Klimat

    Geostrofisk vind

    Direkta vindmätningar har gjorts på vissa stationer sedan 1800-talet. Under 1950-talet blev anemometrar (vindmätare) vanliga på flygplatser och kus...

Mer i detta faktapaket

  • Meteorologi

    Svenska vindrekord

    Våra rekordtabeller för högsta vindhastighet sträcker sig inte längre tillbaka än år 1951. Orsaken är att de första generationerna av vindmätare of...

  • Svenska vindrekord

    Högsta vindhastigheter i januari

    Under vintermånaden januari har under årens lopp ett antal svåra stormar och orkaner berört Sverige. De kanske mest beryktade är "Gudrun" som passe...

  • Svenska vindrekord

    Högsta vindhastigheter i februari

    Under februari börjar frekvensen av svåra stormar och orkaner avta något, vilket visar sig genom att det endast finns tre dokumenterade fall av ork...

  • Svenska vindrekord

    Högsta vindhastigheter i mars

    I mars (den första vårmånaden) är stormfrekvensen i allmänhet lägre än under vintern och hösten. Det finns endast ett känt fall med orkanvindar i s...

  • Svenska vindrekord

    Högsta vindhastigheter i april

    Precis som i mars finns endast ett känt fall med orkanvindar i svenska farvatten under april månad.

  • Svenska vindrekord

    Högsta vindhastigheter i maj

    Både till sjöss och i fjällen är det ovanligt med riktigt kraftiga vindar under maj månad.

  • Svenska vindrekord

    Högsta vindhastigheter i juni

    Under sommarmånaderna är det sällsynt med stormar i svenska farvatten. Totalt finns endast ett drygt halvdussin kända fall i juni. Sommaren är ocks...

  • Svenska vindrekord

    Högsta vindhastigheter i juli

    Under sommarmånaderna är det sällsynt med stormar i svenska farvatten. Totalt finns endast ett dussintal kända fall i juli månad. Sommaren är också...

Relaterade faktapaket

Vågor på havet som slår in mot stranden

Vattenstånd i havet

Hav med horisonten i bakgrunden

Vattenstånd och klimat

Utsikt över Vättern med landskap i förgrunden

Klimatet i Sveriges landskap