Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Hydrologi

Faktapaket: Historiska torrperioder

1955 - Mycket varm sommar

Under 1955 var det främst den varma och torra sommaren som påverkade landet.  Den långvariga torkan påverkade jordbruket med en liten höskörd och stora skador på potatis och andra rotfrukter. Allra värst var det i Götaland och Svealand.

Inledningen på 1955 var varmare än normalt med töväder i stora delar av landet i slutet på januari. Vattentillgången i södra Sverige höga. I Möckeln i Småland, uppmättes det högsta vattenståndet sedan mätningarna började (se figur).

Vattenföring_möckelnFörstora bilden

Vattenflöde från Möckeln i Småland 1922 till 2018. 1955 är markerad med röd linje och kan jämföras med 2018 (blå linje).

Den varma vintern följdes av en kall vår med sent vårbruk framför allt i Götaland, Svealand och södra Norrland. Nederbörden under våren var ojämnt fördelat. På många håll föll mindre än 10 % medan andra områden fick 250 % av den normala mängden.

I maj kom vårfloden till Norrland, 2-3 veckor senare än normalt. Nederbörden var för hela riket rikligare än normalt.

Juni - mindre nederbörd och kallare än normalt

Juni hade en månadsmedeltemperatur under den normala i hela landet. Nederbördsmängden var lägre än normalt på de flesta platser. På en del håll endast 10 % av normalmängden. Vårfloden var betydligt större än normalt i norra Norrlands skogsland och även större i södra Norrlands skogsland och nordvästra Svealand. Jordbruket hade problem. I Södra och mellersta delarna av landet var det brist på nederbörd som ställde till problem, men även kylan och nattfrosten påverkade växtligheten i hela landet.

Mycket varm julimånad

I juli kom värmen. Det var den torraste sommaren i Sverige sedan mätningarna började 1860. I Karlshamn (mätstart 1860) var somrarna 1899 och 1955 de hittills torraste men det rekordet slogs sommaren 2018. Störst värmeöverskott var det i Svealand och nordvästra Götaland. Västra Svealand, Södermanland, Uppland och Gästrikland hade ett mycket stort nederbördsunderskott, bara några procent av det normala. Några mindre områden i Småland, Norrbotten och Lappland fick normal nederbörd. Riket som helhet fick 44 % av den normala nederbörden.

Vattentillgången i oreglerade vattendrag var normal, medan vårflödena i fjällälvarna var något större än normalt. Flödena minskade under månaden. Vattenståndet var i allmänhet högre än normalt i Norrland och lägre i Svealand och Götaland.

Den långvariga torkan påverkade jordbruket med en liten höskörd och stora skador på potatis och andra rotfrukter. Allra värst var det i Götaland och Svealand.

Medelnederbörd under sommaren juni, juli, augusti 1860-2017Förstora bilden

Medelnederbörd under sommaren juni, juli, augusti 1860-2017

Torkan fortsatte i augusti

Värst drabbat var Öland, Gotland, Stockholmstrakten samt Lappland öster om fjällkedjan. Nya minirekord för nederbörd i augusti sattes i bl.a. Visby, Jönköping, Stockholm och Karesuando. Riksgränsen däremot hade en av de regnrikaste augustimånaderna. Medeltemperaturen var över den normala i hela landet förutom i nordvästligaste fjällkedjan. Störst värmeöverskott var det i sydöstra Svealand och norra Götaland. I oreglerade vattendrag var vattentillgången mycket lägre än normalt. I stort sett hela landet hade flöden under de normala och nya minimirekord sattes i bland annat Lyckebyån, Enningdalsälven och Viskan. Flödena minskade under månaden. I många små sjöar i södra Sverige sjönk vattenståndet så mycket att de blev avloppslösa.   

Vattennivå i Västersjön vid stationen Stjärntorp, Lyckebyån. 1938-1966. Röd linje visar rekordåret 1955 som senare år överskred (1959 och 1964)Förstora bilden

Vattennivå i Västersjön vid stationen Stjärntorp, Lyckebyån. 1938-1966. Röd linje visar rekordåret 1955. Åren 1959 och 1964 efteråt var dock lägre.

Höstregn räddade skörd

I september blev vädret ostadigare. Periodvis var det dock varmt så månadens medeltemperatur blev över den för månaden normala i hela landet. Störst överskott var det i de östra delarna. Nederbörden var riklig i hela landet. I delar av Norrbotten hela 400 % av den normala. Vattentillgången i oreglerade vattendrag var fortfarande låg och många mindre sjöar var fortfarande avloppslösa. I nordligaste Norrland var vattenståndet något högre än normalt medan det i resten av landet var mycket under normala nivåer. I september observerades lägre vattenstånd än tidigare uppmätta för månaden i Dyltaån och Tidan. I Mellansverige sinade brunnar och källor.

Norrland och västra Svealand var något kallare än normalt, medan övriga landet fick ett temperaturöverskott i oktober. Landet som helhet fick i stort sett normal nederbörd. Störst var underskottet i sydöstra Västerbotten, östra Småland och Öland. Hela hösten var vattentillgången mycket lägre än normalt i hela landet. Vattenståndet var också under det normala. Tack vare nederbörden som kom till slut så kunde jordbruket klara av höstsysslorna. Skörden av framförallt rotfrukter blev mycket mindre än normalt men av god kvalitet.

Relaterade sidor

Mer i detta faktapaket

  • Hydrologi

    Historiska torrperioder

    Vädrets variationer har lett till torrperioder som drabbat samhället på olika sätt. Nedan beskrivs ett antal tillfällen då landet upplevt torka ell...

  • Historiska torrperioder

    2023 – Variationsrikt år avseende vattenföring

    År 2023 var väderläget mycket torrt under vår och försommar på många håll i landet. Det skiftade snabbt och i sydvästra och mellersta Sverige föll ...

  • Historiska torrperioder

    2022 - Långvarigt nederbördsunderskott

    Långvarigt nederbördsunderskott och varma sommarmånader, ledde till mycket låga nivåer stora delar av  Sverige sommaren 2022.

  • Historiska torrperioder

    2018 – Stora variationer, snabbt upp och snabbt ned

    Vädret under sommaren 2018 var extremt på många sätt med höga temperaturer och nederbördsunderskott. Konsekvenserna var på vissa håll stora. Året h...

  • Historiska torrperioder

    2017 – Låga nivåer men sommarnederbörd

    Sommaren 2017 var inte lika dramatisk som 2016 eller 2018. Dock drabbades vissa områden av låga vattennivåer. Året har beskrivits i andra artiklar ...

  • Historiska torrperioder

    2016 – Långsiktigt underskott och låga nivåer

    Sommaren 2016 inleddes med mycket låga grundvattennivåer. Under sommaren förvärrades detta och påverkade bland annat vattenförsörjningen i sydöstra...

  • Historiska torrperioder

    2003 - Låga flöden Norrland och Svealand

    Året 2003 inleddes med låga flöden efter ett torrt avslut på 2002.  Liten vårflod på många håll i Sverige och en torr höst gav låga flöden och grun...

  • Historiska torrperioder

    1992 - Försommartorkan i södra Sverige

    Årets nederbördsfattiga försommar var mycket ovanlig. Det var en unik torrperiod från 13 maj till 11 juli längst i sydost kombinerad med höga tempe...

Relaterade faktapaket

Stormar i Sverige

En moped plöjer genom decimeterhögt vatten vid översvämning i Lindesberg 4 maj 1977.

Historiska översvämningar

Extremer

Termometer i förgrunden och en himmel i bakgrunden

Svenska temperaturrekord

Faktapaket hydrologi

Alla faktapaket inom hydrologi

Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.