Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Faktapaket: Historisk återblick
Oceanografi - en historisk återblick
Oceanografin är det tredje benet som SMHIs verksamhet är uppbyggt av. Den oceanografiska forskningen kan härledas till mitten av 1800-talet med insamlande av hydrografiska data från fyrskepp och fyrstationer.
Bevarade journaler finns från 1860 gällande Falsterborev och Finngrundet. Främst mättes temperatur och salthalt men även syre. För undersökningen av landhöjning inrättades redan 1848 observationer från vissa fyrstationer. Mellan åren 1886-1916 tillfördes ett antal mareografstationer längs Sveriges kuster. Mareografen är en vattenståndsmätare som kontinuerligt registrerar vattenytans variationer.
Ansvaret för mareografstationerna hade den under Sjöförsvarsdepartementet hörande Nautisk-meteorologiska byrån. Byrån upphörde 1921 varvid stationerna överflyttades till SMHA.
Vad gäller den tidiga svenska och internationella oceanografiska forskningen går det inte att förbigå Otto Pettersson och Gustaf Ekman. Det är de som lägger grunden till de statliga undersökningarna rörande svenskt havsvatten. Otto Pettersson var initiativtagare till det Internationella rådet för havsforskning (ICES) som hade sitt första möte i Stockholm 1902. Året innan, 1901, hade det inom Kungliga Vetenskapsakademien bildade Svenska hydrografiska kommissionen omvandlats till den statliga myndigheten Svenska hydrografisk-biologiska kommissionen (SHBK) med Otto Pettersson som föreståndare.
Den äldre forskningen var framför allt inriktad på att vara ett hjälpmedel för att effektivisera fiskenäringen och öka kunskapen om exempelvis sillens vandringar. Detta förhållande gjorde att en stor del av den statliga havsforskningen samlades hos Fiskeristyrelsen när denna myndighet bildades 1948.
Emellertid ändrades förhållandena under 1960-talet då medvetandet om människans nedsmutsning av haven ökade. Föroreningsproblemen blev då en uppgift för Naturvårdsverket och med ökade forskningsanslag kunde föroreningsundersökningar kring de svenska kusterna på allvar inledas. Det är under denna tid (1967) SMHI inrättar en särskild oceanografisk avdelning. En viktig uppgift blev att kartlägga kärnkraftverkens kylvattenutsläpp och dess effekter på miljön.
Som ett led i att sammanföra de laborativa havsundersökningarna överflyttades 1 juli 1985 Hydrografiska laboratoriet från Fiskeristyrelsen till SMHI.
Mer i detta faktapaket
- Från dåtid till nutid
Historisk återblick
Genom historiska återblickar fås en överblick över utvecklingen inom områdena meteoroligi, hydrologi, oceanografi och klimat.
- Historisk återblick
Hydrologiska tjänstens historia
En statlig hydrologisk tjänst inrättades i Sverige då den Hydrografiska byrån tillkom 1908. Redan från början skedde samarbete med meteorologerna o...
- Historisk återblick
Från Hydrografiska byrån till SMHI
Hydrografiska byrån bildades 1908 med den dubbla rollen att både beskriva och att forska om landets sjöar och vattendrag. Detta myndighetsuppdrag v...
- Historisk återblick
HBV-modellen 1972
Ett epokgörande genombrott för hydrologiska beräkningar kom med den datorbaserade så kallade HBV-modellen.
- Historisk återblick
1975 SMHIs huvudkontor flyttar till Norrköping
1971 beslutade riksdagen att SMHI skulle utlokaliseras från Stockholm till Norrköping. Det första spadtaget till det nya huvudkontoret togs av dåva...
- Historisk återblick
1984 SMHIs första väderradar
1971 beslutade riksdagen att SMHI skulle utlokaliseras från Stockholm till Norrköping. Det första spadtaget till det nya huvudkontoret togs av dåva...
- Historisk återblick
Bergenskolan
Under ledning av Vilhelm Bjerknes startade en väderlekstjänst i norska Bergen som skulle åstadkomma epokgörande resultat inom meteorologin.
- Historisk återblick
Det meteorologiska stationsnätets historia
År 1858 inleddes observationsverksamheten vid ett nät av meteorologiska stationer som inrättats av Kungliga Svenska Vetenskapsakademien. Journalför...