Inom forskningssamhället är samarbete en naturlig del av vardagen. Vi ser att samarbeten bidrar till att ny kunskap delas och sprids till nya användare. Tillsammans utvecklar vi ny kunskap med andra forskarkollegor och med användare i Sverige och internationellt.
Genom våra långsiktiga forskningssamarbeten driver vi modellutveckling som möjliggör ny forskning och förbättring av den infrastruktur som ligger bakom SMHIs produktion av tjänster. Samarbetena är ligger i många fall till grund för våra ansökningar om forskningsprojekt. Forskningssamarbetena är med andra ord mycket viktiga för hela SMHI.
Hitta på sidan
Klimat- och jordsystemmodellering
Klimatforskning sker med aktivt deltagande i forskningsnätverk både i Sverige och internationellt. Detta samarbete gör att vi blir mer effektiva genom att dra nytta av aspekter som rör modellinfrastruktur, datastandardisering, experimentdesign, modellutveckling och produktion av klimatdata, användarstöd och vetenskaplig dokumentation, samt kommunikation och utåtriktade aktiviteter.
CMIP och ENES – två samarbeten för klimatmodellering
CMIP (Coupled Model Intercomparison Project) är ett ramverk för klimatmodellexperiment som gör det möjligt för forskare att analysera, validera och förbättra globala klimatmodeller på ett systematiskt sätt. CMIP tillhandahåller klimatprognoser som stöder WCRP (World Climate Research Programme) och klimatvetenskap över hela världen och har blivit en viktig del av FN:s klimatpanel IPCC och andra internationella och nationella klimatbedömningar. Sedan 2009, när SMHI bidrog till CMIP första gången, har vi producerat över 100 klimatsimuleringar till ramverket.
WCRP Coupled Model Intercomparison Project, CMIP (wcrp-climate.org) Länk till annan webbplats.
ENES är ett europeiskt nätverk för jordsystemmodellering, vars syfte är att öka forskingsframstegen och utvecklingen av klimat- och jordsystemmodeller.
The European Network for Earth System Modelling (enes.org) Länk till annan webbplats.
Värdorganisation för CORDEX internationella projektkontor
SMHI är värdorganisation för det internationella projektkontoret för regional klimatmodellering inom CORDEX (Coordinated Regional Climate Downscaling Experiment). Projektkontoret stödjer utveckling av klimatmodeller och beräkningar av framtida klimat samt främjar samarbetet mellan olika regioner och länder med speciellt fokus på kunskapsuppbyggnad i utvecklingsländer.
Om CORDEX internationella projektkontor vid SMHI
Bolincentret för klimatforskning
Bolincentret för klimatforskning är ett tvärvetenskapligt konsortium som bedriver forskning och forskarutbildning relaterad till jordens klimatsystem. Bolincentret etablerades år 2006 vid Stockholms universitet och verksamheten bedrivs sedan 2010 i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Centret är uppkallat efter Bert Bolin, framstående klimatforskare och medgrundare till FN:s klimatpanel IPCC.
Många av våra forskare som arbetar med klimatrelaterad forskning är medlemmar i Bolincentret. Vi har också en representant i Bolincentrets styrelse.
Om Bolincentret på Stockholms universitets webbplats (su.se) Länk till annan webbplats.
MERGE – en svensk nod för klimat- och jordsystemmodellering
MERGE:s (Modelling the regional and global Earth system) vision är att etablera och utveckla en stor tvärvetenskaplig nod för klimat- och jordsystemmodellering med världsledande utbildning inom vetenskap och forskning om klimat/jordbundna biosfärsinteraktioner (inklusive vegetation, markanvändning, biogeokemiska cykler och aerosoler). Detta åtföljs av en samhällsdialog mellan forskare och intressenter.
MERGE är ett samarbete mellan Lunds universitet, Göteborgs universitet, SMHI, Linnéuniversitetet, Chalmers Tekniska Högskola och Kungliga Tekniska Högskolan.
Om MERGE på Lunds universitets webbplats (merge.lu.se) Länk till annan webbplats.
Baltic Earth – jordsystemmodellering kring Östersjön
SMHI medverkar i Baltic Earth, ett forskningsnätverk som arbetar för en förbättrad förståelse av jordsystemet i Östersjöregionen. Med tvärvetenskaplig forskning kring centrala vetenskapliga frågor strävar nätverket efter en helhetssyn på klimat-, miljö- och mänsklig påverkan i regionen, för att uppnå hållbarhet. Baltic Earth inriktar sig på processer i atmosfären, land och hav, Östersjöns avrinningsområde och närliggande områden med relevans för Östersjöregionen, samt antroposfären.
Om Baltic Earth på nätverkets webbplats (baltic.earth) Länk till annan webbplats.
Copernicusprogrammet
SMHIs forskning och utveckling bidrar till det europeiska Copernicusprogrammet för jordobservationer. Inom alla våra ämnesområden bidrar vi med kunskap, verktyg och modeller. Vi deltar i och driver forsknings- och utvecklingsprojekt för att förädla och använda data och vidareutveckla Copernicus tjänster.
SMHIs roll i Copernicusprogrammet
Exempel på forsknings- och utvecklingsprojekt vi deltar i, inom ramen för Copernicusprogrammet:
- CAMS-konsortiet för förbättrad luftkvalitet
- CARRA2 – en ny generation återanalyssystem för Arktis
- FOCCUS – utveckling av kustdimensionen i Copernicus marina tjänster
- Klimatläget – utveckling av interaktiv tjänst för att presentera och visualisera Copernicus klimatdata
Europeiska samverkan inom radar och satellit
SMHI deltar i de europeiska meteorologiska samarbetena EUMETNET och EUMETSAT, där vi arbetar med forskning och utveckling för radar och satellit. Vi utvecklar metodik och programvara för att ta emot och bearbeta data från radar och satellit så att de snabbt kan användas av de nationella vädertjänsterna för prognoser och varningar. Särskilt viktigt är detta inom Nowcasting, det vill säga prognoser i kort tidsskala, för de närmaste timmarna.
Inom satellitområdet arbetar vi med forskning och utveckling för att skapa mjukvara och algoritmer för automatisk analys av moln, nederbörd och vind i satellitbilder. Vi bedriver också forskning och utveckling kring metodik och analyser av moln på längre tidsskala, för klimatologiska studier. Arbetet sker genom EUMETSAT-projekten Nowcasting SAF och Climate Monitoring SAF (Satellite Application Facilites).
Pytroll – internationellt kodsamarbete för satellitapplikationer
Pytroll är namnet på ett internationellt samarbete kring öppen källkod för bearbetning av jordobservationssatellitdata. Pytroll-namnet används också som ett paraply för alla de mjukvarumoduler som har utvecklats eller underhålls inom Pytroll-samarbetet.
Samarbetet startade 2009 mellan DMI och SMHI. Idag finns Pytroll-medlemmar över hela världen. Genom att flera länder lägger ihop sina resurser skapas större nytta till lägre kostnad. Källkoden görs fri och öppen vilket gör att produktionssystemen blir bättre och mera robusta. Samtidigt blir det mer inbjudande för andra att gå med i samarbetet.
ACCORD och MetCoOp – forskning och utveckling av numeriska väderprognossystem
HIRLAM- och ACCORD-samarbetena är två internationella konsortier för utveckling av det numeriska väderprognossystemet HARMONIE-AROME, som ligger till grund för SMHIs väderprognosproduktion. En del av utvecklingen av detta system sker tillsammans med vädertjänsterna i Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen inom projektet MetCoOp.
ACCORD-konsortiet för forskning och utveckling av väderprognossystem
Nätverk och organisationer inom hydrologi
För närvarande är Berit Arheimer, professor i hydrologi på SMHI, president för den internationella organisationen för hydrologiska vetenskaper, IAHS, International Association of Hydrological Sciences.
IAHS webbplats (iahs.info) Länk till annan webbplats.
NHF, Nordisk Hydrologisk förening är en förening som verkar för hydrologi som vetenskap och att öka förståelsen för hydrologi och hydrologiska metoder inom tillämpad forskning och vattenförvaltning i Norden.
NHF:s webbplats (nhf-hydrology.org) Länk till annan webbplats.
Nätverk och organisationer inom oceanografi
HELCOM
Baltic Marine Environment Protection Commission - även känd som Helsingforskommissionen (HELCOM) - är en överenskommelse mellan Östersjöns strandstater om att värna miljön i Östersjön. Den omfattar Östersjön och Sveriges västkust upp till latituden genom Skagen, det vill säga ungefär i höjd med Göteborg. HELCOM grundades 1974. Helsingforskonventionen riktar sig inte till enskilda, utan till respektive medlemsstat som skall omsätta konventionens intentioner i nationell lagstiftning.
Deltagande parter är: Danmark, Estland, EU, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Sverige.
HELCOMs webbplats (helcom.fi) Länk till annan webbplats.
OSPAR
OSPAR – Oslo-Pariskonventionen är en sammanslagning av två internationella konventioner, som initierades på 70-talet. Konventionen antogs 1992, trädde i kraft 1998 och omfattar nordöstra Atlanten samt Nordsjön. Den inkluderar förhindrande och eliminering av föroreningar från landbaserade källor, genom dumpning eller förbränning och från havsbaserade källor samt bedömning av den marina miljöns kvalitet.
Löpande verksamheter enligt konventionen hanteras av OSPAR-kommissionen, som inrättades 1992, och består av representanter för de deltagande länderna samt EU-kommissionen. De deltagande länderna är: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Storbritannien, Irland, Island, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Sverige, Tyskland och Ungern.