Tillämpad forskning med tillgängliga resultat
Väder, vatten och klimat har i alla tider påverkat samhället. Den pågående klimatförändringen medför nya utmaningar när klimatet blir varmare och ytterligheterna blir allt mer extrema. Det krävs en anpassning av samhället för att möta utmaningarna. Här kommer SMHIs forskning in.

”Modellerna är våra labb”
SMHIs forskningschef om verksamhetenAnvändarbehov gör forskningen relevant
Vi forskar inom meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimat för att skapa ny, ofta mer detaljerad, kunskap och modeller av klimat- och jordsystemet. Vår forskning gör att vi kan beskriva framtidens väder, vatten och klimat. Den skapar möjlighet för samhället att göra de val som krävs för att begränsa klimatförändringen och anpassa sig till dess konsekvenser.
Vårt arbete sker ofta nära olika grupper av användare, där vi i samskapande processer utforskar problem och utmaningar. Vi angriper frågeställningarna med en vetenskaplig metod, vilket gör resultaten tillförlitliga. De samskapande processerna gör oss lyhörda för användarnas behov. De gör också att resultaten från forskningen snabbt går att använda både för olika typer av policybeslut och i praktiskt arbete hos till exempel en kommun eller länsstyrelse.
Samarbete ökar nyttan
Vi deltar i en stor mängd internationella projekt där vi samarbetar och har kunskapsutbyte med forskare i Europa och runt om i världen. Dessa nätverk gör att vi får del av andras metoder, kunskap och resultat, vilket skapar samhällsnytta också för svenska användare. Dessutom skapar vår kunskap och modeller nytta på andra håll i världen.
Vi möjliggör kunskapsutbyte och producerar grundläggande modellberäkningar som vi delar i lättillgängliga webbtjänster, användbara i länder som inte har kapacitet att göra de tunga beräkningarna, men som är i stort behov av data för att framtidssäkra sitt samhälle.
Endast den bästa forskningen får finansiering
Vår forskning och utveckling är i huvudsak projektfinansierad. Det betyder att vi söker stöd hos nationella och internationella forskningsfinansiärer, som utvärderar nyttan av vår forskning när de granskar våra forskningsansökningar. Det är hård konkurrens om finansieringen. Endast den forskning som har en tydlig samhällsnytta kommer att få finansiering.
Vår forskning och utveckling finansieras bland annat genom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa och Destination Earth. Även nationella forskningsfinansiärer som Vetenskapsrådet, Formas och Vinnova och myndigheter som till exempel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, Naturvårdsverket, Rymdstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten finansierar våra projekt.
Vi genomför också projekt som är finansierade av det europeiska Copernicusprogrammet för öppna data från jordobservationer, Europeiska rymdstyrelsen ESA, FN:s världsmeteorologiska organisation WMO, FN:s forskningsprogram för klimat WCRP och Gröna klimatfonden.
Se ett urval av våra pågående och nyligen genomförda forskningsprojekt
Våra forskningsenheter
Vår verksamhet organiseras i fyra forskningsenheter. I det dagliga arbetet samarbetar vi i våra forskningsprojekt. Då får vi nytta av hela den breda kompetens som finns samlad på SMHI.

Meteorologi
Forskning och utveckling inom väderprognos, klimatanalys, atmosfäriska processer och luftmiljö.

Hydrologi
Vi skapar, sammanställer och förmedlar kunskap om sötvatten på olika tids- och rumskalor.

Oceanografi
Havsforskning med spets inom marinbiologi, observationer, numerisk modellering och fjärranalys.

Klimat vid Rossby Centre
Forskning och utveckling kring klimatsystemet och för klimatmodellering.
Vetenskapliga publikationer från SMHI
Vi publicerar våra forskningsresultat i vetenskapligt granskade tidskrifter och i SMHIs egna rapportserier. De två senaste publikationerna är:
Biological data derived from European weather radars
Peter Desmet, Judy Shamoun-Baranes, Bart Kranstauber, Adriaan M. Dokter, Nadja Weisshaupt, Baptiste Schmid, Silke Bauer, Günther Haase, Bart Hoekstra, Pieter Huybrechts, Hidde Leijnse, Nicolas Noe, Stijn Van Hoey, Berend Wijers, Cecilia Nilsson
Unravelling the dynamical characteristics of tropical cyclones
Subodh Kumar, Saurabh Verma, Abhishek Lodh
Kontakta forskningsavdelningen
SMHI Forskning och utveckling
Chef forskningsavdelningen: Helén Andersson
Forskningsnyheter
Bättre metoder för information om extrema väderhändelser
SMHI deltar i forskningsprojektet ASPECT med partners från runt om i Europa för att tillhandahålla klimatinformation för bland annat klimatanpassning. För att informationen ska vara användbar samproduceras den i ett nära samarbete med intressenter från samhällsviktiga sektorer, så som jordbruk, civilsamhälle, finanssek...Så kan arbetet med klimattjänster utvecklas
Det ligger mycket utvecklings- och forskningsarbete bakom klimattjänster. Nu har forskare från SMHI och Linköpings universitet (LiU) publicerat en artikel med rekommendationer om hur man kan förbättra arbetet. Samtidigt ska ett nytt projekt dra igång som utforskar samma tema.Nytt forskningsprojekt ska utveckla bättre vädertjänster för obemannat flyg
Väder är en av de största orsakerna till förseningar och avbrott inom flygtrafik. Ett nytt projekt lett av Luftfartsverket med SMHI och Lunds universitet som projektpartner ska fokusera på att skapa säkrare och mer effektiva flygningar i det undre luftrummet. Där ingår att utveckla och förbättra vädertjänster för dröna...