Huvudinnehåll

Luftkvalitet

Enligt Världshälsoorganisationen utgör luftföroreningar idag den största miljörelaterade hälsorisken för världens befolkning. Luftföroreningar påverkar även natur och miljö. Med vår forskning vill vi bidra till bättre luftkvalitet.

Det har länge varit känt att både människor, natur och miljö påverkas av luftföroreningar. SMHI forskar och utvecklar numeriska modeller för att kartlägga bland annat marknära ozon, partiklar och nedfall av kväve och svavel. Kunskap om dessa luftföroreningar är viktig för att kunna skapa en hållbar och hälsosam miljö.

Att skapa en frisk och hälsosam miljö är en del av målen i Agenda 2030 och Sveriges miljömål. Även om luftkvaliteten i Sverige är bättre än i många andra länder, så kopplas dålig luft och luftföroreningar ändå samman med förtida dödsfall, alldeles i onödan. Luftföroreningar gör också att spannmål växer sämre och att sjöar och vattendrag försuras.

Glödlampa

Visste du att...

Sverige är nära att nå miljömålet Frisk luft, men halterna av kvävedioxid, partiklar och ozon är fortfarande långt ifrån målnivån.

Modellberäkningar viktiga planeringsunderlag

För att förbättra luftkvaliteten är det viktigt att veta varifrån föroreningarna kommer och hur mycket varje förorening skulle behöva minska för att mål om en frisk luft ska uppnås. Med de modeller som våra forskare på SMHI utvecklar kan vi undersöka luftkvaliteten, kartlägga meteorologisk spridning av föroreningar och göra simuleringar som visar hur luftkvaliteten skulle förändras över tid om utsläppen av föroreningarna begränsades.

För att kunna svara på framtidsfrågor om luftkvalitet så utvecklar och använder vi numerisk modellering på olika skalor. Vi bygger modeller som kombinerar observationer av luftkvalitet med beskrivningar av hur luften rör sig i atmosfären och hur luftföroreningar sprids, omvandlas och faller ner till marken. Data och analyser från modellerna presenteras i rapporter och i webbtjänster på smhi.se. Data kan också användas av andra forskare, till exempel i hälsoeffektstudier.

SMHIs samlade tjänster inom luftkvalitet

Aktuell forskning inom luftmiljöområdet

Huvudfokus ligger på numerisk modellering av luftmiljön på norra halvklotet och i Sverige. Vi utvecklar våra modeller så att de kan ge alltmer detaljerad information, genom högre upplösning, om luftkvaliteten idag och i framtiden. För att kunna modellera med högre upplösning behöver alla atmosfärsbeskrivningar uppdateras och all indata till modellerna anpassas så att de blir relevanta i en mer detaljerad skala.

Ett nytt fokus är att kombinera mätdata och modellering genom olika typer av ”data fusion”. Detta inkluderar tillämpning av maskininlärning och neurala nätverk.

Torra vedträn staplade i väntan på att eldas. 

Vedeldning är en av två stora källor till luftföroreningar i städer och samhällen. Den andra stora källan är trafik, som förorenar med slitagepartiklar och avgaser.

Luftföroreningar i tätbebyggda områden

I städer finns en stor variation i luftkvalitet. Två källor till luftföroreningar är vägtrafik som ger avgaser och slitagepartiklar samt vedeldning. Vi har i flera år arbetat med forskning och utveckling för att skapa en nationell modellering, där bakgrundsluft (som innehåller luftföroreningar som sprids till Sverige från andra länder) kombineras med lokala utsläpp av luftföroreningar i städer och längs vägar. Den nationella modelleringen visar luftkvaliteten över hela landet i efterhand och vi arbetar vidare med att utveckla tjänsten ytterligare.

För känsliga grupper kan det vara intressant att få en prognos för luftkvaliteten de närmaste dagarna. I samverkan med forskare över hela Europa utvecklar vi nu tjänster för luftkvalitetsprognoser.

Internationellt arbete

I bilaterala samarbeten arbetar vi tillsammans med forskare och experter i Brasilien, Sydafrika och Indonesien. Genom dessa samarbeten utbyter vi kunskap och får värdefull erfarenhet av luftföroreningars spridning och effekter i andra klimat.

Ett exempel på ett internationellt projekt där medarbetare från SMHIs forskning medverkar är ett bilateralt projekt i västra Balkan, där vi tillsammans ökar kunskap och förståelse för att förbättra luftkvaliteten. Ett av verktygen är luftkvalitetsmodellering.

Partnership for improving air quality in the Western Balkans

Läs om fler ämnen

Relaterade länkar