Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Meteorologi
Faktapaket: Molnklassificering
Moln formade av Kelvin-Helmholtz vågor
Iband uppstår vågformationer i molnen orsakade av så kallad Kelvin-Helmholtz instabilitet. Enligt den senaste upplagan av den internationella molnatlasen ges dessa moln tilläggsbeteckningen fluctus.
Atmosfären är ofta skiktad så att olika lager har olika temperatur och därmed olika densitet. Om det blåser kraftigt och vindhastigheten i olika lager skiljer sig kan det på grund av gravitationens inverkan bildas vågor i gränsytan mellan olika lager.
Fenomenet eller instabiliteten kallas för Kelvin-Helmholtz instabilitet. William Thomson senare adlad Kelvin är samme forskare som gav namn åt enheterna för den absoluta temperaturskalan. Hermann von Helmholtz var också en mångsysslare bland annat inom psykologi, fysiologi och inte minst fysik.
Enligt den senaste upplagan av den internationella molnatlasen ges dessa moln tilläggsbeteckningen fluctus.

Den 28/11 2011 cirka 11:30 på Inderøy i Norge syntes dessa vågformationer i molnen orsakade av så en kallad Kelvin-Helmholtz instabilitet.
Förväxla inte Kelvin-Helmhotz moln med castellanus
Tornlika utväxter i toppen av Altocumulus och några andra molnslag kallas castellanus. Dessa kan vid en första anblick likna Kelvin-Helmholtz moln. Men som vid all molnskådning är ett gott råd att betrakta molnen under en tid. Kelvin-Helmholtz moln uppvisar i allmänhet snabbare förändringar, vilket även det latinska namnet fluctus antyder.
Mer i detta faktapaket
- Meteorologi
Molnklassificering
Molnhimlens utseende förändras ständigt och kan ibland förefalla kaotiskt. Inom meteorologin finns det ett system för att klassificera molnen som h...
- Molnklassificering
Altocumulus - böljemoln
Altocumulus (böljemoln) ligger på medelhög nivå. Det finns många olika varianter av detta huvudmolnslag.
- Molnklassificering
Altostratus - skiktmoln
Altostratus eller skiktmoln återfinns ofta framför lågtryck och fronter och förebådar då regn eller snö. Altostratus tillsammans med Nimbostratus ä...
- Molnklassificering
Cirrocumulus - makrillmoln
Cirrocumulus är högt liggande molnslag som består av små vita molntussar ofta uppradade i band.
- Molnklassificering
Cirrostratus - slöjmoln
Cirrostratus är ett högt liggande moln av iskristaller som har ett slöjlikt utseende. Många gånger ger det upphov till halo.
- Molnklassificering
Cirrus - fjädermoln
Cirrus tillhör de höga molnen och är ofta tunna med ett trådigt fjäderlikt utseende då de består av iskristaller. De kan även vara täta och är ibla...
- Molnklassificering
Cumulonimbus - bymoln
Cumulonimbus, eller bymoln, är förknippade med starka och intensiva väderfenomen som åska, hagel och tromber. Inte minst flygare håller extra koll ...
- Molnklassificering
Cumulus - stackmoln
De vita, oförargliga molntussar som ofta uppstår på en vackert blå sommarhimmel brukar i vardagligt tal kallas stackmoln eller "vackertvädersmoln".
Faktapaket meteorologi
Alla faktapaket inom meteorologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.