Huvudinnehåll

Samarbeten kring havsmiljö

Uppdaterad

Publicerad

HELCOM - Baltic Marine Environment Protection Commission

HELCOM arbetar för att Östersjön ska nå god ekologisk status 2021 och har för detta tagit fram en aktionsplan, Baltic Sea Action Plan. Tillsammans utvecklar medlemsländerna indikatorer och riktlinjer för att beskriva god havsmiljö och sammanställer information om Östersjöns miljötillstånd, State of the Baltic Sea. HELCOM har också en betydande roll i implementeringen av Havsmiljödirektivet.

ICES - System för dataskördning

Alla länder runt EU rapporterar sina nationella miljödata till ICES, ofta en gång per år. SMHI går i bräschen för utveckling av maskinkommunikation med internationella havsforskningsrådet, ICES, och vill automatisera datautbytet så att det skall ske tätare och kunna uppdateras omedelbart, så att bästa/senaste datan alltid finns tillgänglig i de europeiska nätverken.

OSPAR COMMISSION - Protecting and conserving the North-East Atlantic and its resources

OSPAR verkar för att skydda havsmiljön i Nordostatlanten. Tillsammans utvecklar medlemsländerna indikatorer och riktlinjer för att beskriva god havsmiljö och gör en samlad bedömning av Nordostatlantens miljötillstånd. OSPAR har också en betydande roll i implementeringen av Havsmiljödirektivet.

Copernicus Marine Service

Copernicus är EU’s program för globala miljöobservationer. Den marina delen, Copernicus Marine Environmental Monitoring Service tillhandahåller flera marina tjänster såsom oceanografiska observationsdata insamlade i nära real tid och modellberäkningar för alla europeiska hav, fria att använda och tillgängliga via en webportal.

EuroGOOS

EuroGOOS är ett paneuropeiskt nätverk mellan nationella myndigheter, forskningsorganisationer och privata företag som är engagerade i operationell oceanografi på europeisk nivå. EuroGOOS samordnar fem regionala operativa samarbeten i Europa. Ett starkt samarbete inom dessa regioner möjliggör deltagande av många fler partners och länder.

EuroGOOS Länk till annan webbplats.

BOOS - Baltic Operational Oceanographic System

BOOS är ett av fem regionala system som ligger under EuroGOOS. BOOS spänner över Östersjö regionen och har medlemmar i flertalet av de länder som gränsar till Östersjön. Medlemmarna är institut med relation till oceanografi så som SMHI och Sjöfartsverket i Sverige. BOOS vision är att erbjuda en integrerad marin service till marina operatörer och beslutsfattare i regionen.

BOOS Länk till annan webbplats.

HELCOM Baltic Dataflows

Målet med projektet är att harmonisera och öka spridningen av marina data från miljöövervakningsprogram i HELCOM-området. Resultatet syftar till att minska det manuella rapporteringsarbetet genom att utveckla API-baserade skördningssystem. Projektet kommer att utveckla innovativa lösningar för att dela, harmonisera och assimilera olika typer av miljödata enligt etablerade rapporteringsstandarder. Projektet kommer också att fokusera på att inkludera data från nya miljöövervakningsmetoder så som satellit- och ferryboxdata in i existerande dataflöden och bedömningssystem.

Helcoms sida om projektet Länk till annan webbplats.

EMODnet

EU-projektet EMODnet består av ett antal delar där SMHI är med i biologi, ingestion och kemi. ”Kemi” bygger helt på SeaDataNets system med distribuerade databaser etc., men omfattar förutom oceanografiska parametrar även miljögifter i vatten, biota och sediment.

JericoNext

Det övergripande syftet med projektet är att förbättra observationer av tillståndet i Europas kustvatten genom att knyta samman befintliga observationssystem och att utveckla nya metoder. EUs havsmiljödirektiv är en av anledningarna till att projektet satts igång.

JERICO-NEXT – bättre observationer av tillståndet i Europas kustvatten

SeaDataNet

SeaDataNet är ett samarbete mellan Europas oceanografiska datacenter, som tillgängliggör data genom en gemensam webbsida.

SeaDataNet Länk till annan webbplats.

BONUS INTEGRAL - Integrated Carbon and trace gas monitoring for the Baltic Sea

Resultatet av BONUS INTEGRAL är att visa mervärdet av att använda klassiska HELCOM parametrar och data från karbonatsystemet, gemensamt insamlade inom ramen för miljöövervakningen, för att få en bättre biogeokemiska tillståndsbeskrivning av Östersjön. Projektet avslutades 2020, se nyhetslänk till SMHI.se.

BONUS FUMARI

BONUS FUMARI projektet har fyra medverkande partners:
Finlands miljöcentral SYKE (som koordinerar projektet), SLU, SMHI, Högskolan i Halmstad och Universität Duisburg-Essen.
Projektet finansieras av BONUS som är ett internationellt forskningsprogram med fokus på Östersjöns miljö och samhällsutveckling. EU bidrar med 50% och nationella finansiärer bidrar med resterande del. Den svenska finansiären av BONUS FUMARI är Forskningsrådet FORMAS. Projektet avslutades 2020, se nyhetslänk till SMHI.se.

Swedish Biodiversity Data Infrastructure (SBDI)

SBDI är en nationell e-infrastruktur för data om biologisk mångfald. Inom ett samarbete mellan svenska universitet, myndigheter och museer, länkas information från en mängd olika databaser samman inom en gemensam infrastruktur.

SBDI Länk till annan webbplats.

Ocean Data Factory (ODF Sweden)

Målet med Ocean Data Factory är att öka användningen av data från havet och skapa hållbarhet i den blå ekonomin. För att åstadkomma samverkar Göteborgs Universitet, Chalmers Tekniska Högskola, RISE, SMHI, Medins Havs och Vattenkonsulter, COMBINE och många andra aktörer från såväl industrin som offentlig sektor i detta stora samarbetsprojekt med fokus på utnyttjandet av metoder inom artificiell intelligens för att nå målet.

ODF Länk till annan webbplats.