Huvudinnehåll

Internationellt utvecklingssamarbete (IUS)

Uppdaterad

Publicerad

Som en del av SMHIs uppgift att förutse förändringar i väder, vatten och klimat med ett globalt perspektiv bidrar SMHI till internationella utvecklingssamarbeten i olika delar av världen. Med vår kunskap, forskning och tjänster inom meterologi, hydrologi, oceanografi, klimatologi och luftkvalité bidrar vi till en hållbar värld.

Det internationella utvecklingssamarbetet på SMHI fokuserar på att stärka kapaciteten hos systerorganisationer och andra samarbetspartners i främst låg- och medelinkomstländer. Syftet är att stärka deras prognos- och varningsverksamhet för att öka motståndskraft mot extremväder och minska effekterna av katastrofsituationer.

Arbetet innebär att:

  • öka medvetenheten genom utbildningsaktiviteter,
  • öka kunskapen genom forskning och utveckling,
  • stödja partnerorganisationer med tekniska verktyg, metoder och arbetssätt,
  • tillsammans med lokala partners skapa samhällsnyttiga tjänster.

Det kan innebära att gemensamt ta fram beslutstöd för klimatanpassning, arbeta för bättre datainsamling och övervakningssystem inklusive att utveckla prognossystem och operationella varningstjänster.

Personer sitter på en rad och kollar på utskrivna kartor. De har en workshop.

Bild tagen av SMHI under projektet CARL2 – Klimatanpassning för samhällen på landsbygden i Zimbabwe.

Stödjer nationella och internationella åtaganden

Arbetet sker med utgångspunkt i Sveriges nationella och internationella åtaganden för hållbar utveckling, som bland annat Agenda 2030, Parisavtalet och Sendairamverket. Arbetet bidrar också till FN:s initiativ ”Early Warnings for All” som syftar till att säkerställa att det finns system för tidiga varningar till 2027, så att alla människor på jorden skyddas från farliga väder-, vatten- och klimathändelser.

SMHIs internationella utvecklingssamarbete stödjer dessutom den svenska regeringens reformagenda för biståndet. Nuvarande och planerade aktiviteter ligger i linje med många av agendans punkter, såsom digital infrastruktur och digitalisering, grön omställning, humanitära insatser, forskning och utveckling, stöd genom civilsamhället, effektivisering av klimatbiståndet, samarbete med privat sektor samt integrering av det svenska biståndet med andra politikområden och med andra finansiärer.

Vill du läsa mer om SMHIs arbete med internationellt utvecklingssamarbete kan du göra det på vår engelska sida (smhi.se/en).

Exempel på pågående aktiviteter

WACCA-Ethiopia står för Water and Climate Change Information Services for Africa – Ethiopia. Projektet drivs av SMHI tillsammans med tre lokala partners: Ethiopian Meteorological Institute (EMI), Ministry of Water and Energy (MoWE) och Ethiopian Disaster Risk Management Commission (EDRMC).

Det övergripande målet är att bidra till att utveckla en stark och motståndskraftig infrastruktur för att tillhandahålla trovärdig och användbar väder- och klimatinformation för Etiopiens invånare – från beslutsfattande och upprättande av policys till att förbättra livskvaliteten och säkerställa hållbara försörjningsmöjligheter för de utsatt befolkning.

Läs mer om WACCA Phase 2 på projektsidan.

Målen med detta regionala projekt på västra Balkan, som sträcker sig från 2022 till 2026, är att förse intressenter med de verktyg som krävs för att förstå luftkvalitetssituationen, de främsta orsakerna till luftföroreningar och nödvändiga förbättringar.

I samarbete med Naturvårdsverket och UNICEF implementerar SMHI nationella webbportaler för spridning av luftkvalitetsdata och ett GIS-plugin för inventering av utsläpp av luftföroreningar på västra Balkan. Samtidigt främjar vi ett nätverk av experter och tillhandahåller utbildning om produktion av utsläppsinventeringar.

Läs mer om projektet på projektsidan.

Relaterade länkar