Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Meteorologi

Faktapaket: Molnklassificering

Mammamoln

Mamma är latin för bröst och i molnsammanhang beskriver detta de rundade nedhängande delar av moln som kan liknas vid juver. Många observationer av mamma är kopplade till bymoln, men de kan förekomma även i samband med andra molnslag.

bild på mammamoln.

Mammamoln förknippas främst med bymoln (Cumulonimbus), men kan även förekomma i samband med Cirrus, Cirrocumulus, Altocumulus, Altostratus och Stratocumulus.

Mamma uppträder antingen vid basen av bymolnet eller på undersidan av den städformade överdelen. Mammaformerna framträder särskilt tydligt då solen står lågt, molnpartierna blir då belysta och avtecknar sig skarpare mot den mörkare bakgrunden.

Mammamoln har komplicerade bildningssätt

Det finns olika förklaringsmodeller till hur mammamoln uppstår. Sannolikt är flera olika processer inblandade och det är fullt möjligt att mammamoln kan bildas på lite olika sätt. Här kommer en kortfattat beskrivning över hur de skulle kunna uppkomma.

När varm och fuktig luft förs uppåt med kraftiga vindar i ett bymoln bildas nederbörd. På hög höjd förs nederbörden ofta åt sidan ut från molnets centrala del då den inte längre bärs av uppvindarna.

I utkanten av molnet kan därför fuktig luft, molndroppar och nederbörd färdas nedåt. Denna så kallade omvända konvektion förstärks av tyngdkraften. Den nedåtriktade luftströmmen når med tiden torrare luftskikt och påverkas då även av avdunstning, som kyler luften och ytterligare förstärker den nedåtgående rörelsen.

Vid mötet mellan den nedåtgående molndroppsfyllda kalla luften och lägre liggande molndroppsfri luft kan de juverliknande formationer som kallas mammamoln bildas.

Men som sagt bildningen av mammamoln är komplicerad så det ovannämnda är att betrakta som en grovt förenklad och ofullständig förklaring.

Mamma förekommer även i samband med andra molnslag men blir mest utpräglad i bymoln, ofta förekommer även åska.

Mammamoln - utanför Uppsala april 2013

Den 23 april 2013 passerades Sverige av ett nederbördsområde med fronter knutna till ett lågtryck utanför Lofoten.

Karta över väderläget tisdagen den 23 april 2013.

Väderläget 23 april 2013 - 18 UTC.

I bilden här ovanför, som visar väderläget kl 18 UTC (kl 20 sommartid), finns ett så kallat tråg (markerat med en svart linje) från Lappland ner mot Gästrikland.

Det finns även några röda åsktecken inlagda. Tråget indikerar att det var instabilt i området vilket gynnar uppkomsten av kraftiga vertikala luftrörelser (konvektion) och därmed hagel, åska och mammamoln.

Dagen efter fick vi bilder och en ögonvittnesrapport av Mia Rosendahl, Rasbo, Visteby cirka 3 mil öster om Uppsala.

Bilden visar mammamoln utanför Uppsala.

Molnen kunde ses igår den 23 april, kl 18,13 i västlig riktning. De var väldigt "överhängande! - lågt i tak så att säga. I samband med molnen skurar av regn och hagel. Strax därefter en fantastisk regnbåge i öster. Solnedgången på kvällen var nog det mäktigaste jag har sett. Det såg ut som det brann i skogen. Flera har också kommenterat det speciella ljuset inne i Uppsala igår kväll. Bilderna som ni får använda är tagna av mig.

Mia Rosendahl. Plats: Uppsala, Rasbo, Visteby (ca 3 mil öster om Uppsala)

Mammamoln i Göteborg

bilden visar mammamoln i Göteborg.
Bilden visar mammamoln i Göteborg.

Dessa fina mammamoln fotade John Niklasson i Göteborg den 11 augusti 2018.

Mer i detta faktapaket

  • Meteorologi

    Molnklassificering

    Molnhimlens utseende förändras ständigt och kan ibland förefalla kaotiskt. Inom meteorologin finns det ett system för att klassificera molnen som h...

  • Molnklassificering

    Altocumulus - böljemoln

    Altocumulus (böljemoln) ligger på medelhög nivå. Det finns många olika varianter av detta huvudmolnslag.

  • Molnklassificering

    Altostratus - skiktmoln

    Altostratus eller skiktmoln återfinns ofta framför lågtryck och fronter och förebådar då regn eller snö. Altostratus tillsammans med Nimbostratus ä...

  • Molnklassificering

    Cirrocumulus - makrillmoln

    Cirrocumulus är högt liggande molnslag som består av små vita molntussar ofta uppradade i band.

  • Molnklassificering

    Cirrostratus - slöjmoln

    Cirrostratus är ett högt liggande moln av iskristaller som har ett slöjlikt utseende. Många gånger ger det upphov till halo.

  • Molnklassificering

    Cirrus - fjädermoln

    Cirrus tillhör de höga molnen och är ofta tunna med ett trådigt fjäderlikt utseende då de består av iskristaller. De kan även vara täta och är ibla...

  • Molnklassificering

    Cumulonimbus - bymoln

    Cumulonimbus, eller bymoln, är förknippade med starka och intensiva väderfenomen som åska, hagel och tromber. Inte minst flygare håller extra koll ...

  • Molnklassificering

    Cumulus - stackmoln

    De vita, oförargliga molntussar som ofta uppstår på en vackert blå sommarhimmel brukar i vardagligt tal kallas stackmoln eller "vackertvädersmoln".