Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Hydrologi
Faktapaket: Torka
Vattenbrist
När tillgången till vatten inte räcker till alla behov uppstår vattenbrist. Det kan både vara kopplat till yt- och grundvatten i en kombination eller var för sig. Det kan också vara kopplat till att vattnets kvalitet inte är tillräckligt god.
Vattentillgången varierar under året. Detta styrs främst av nederbörd och avdunstning. Sverige är ett land med stora vattentillgångar men i begränsade perioder och på lokal nivå kan det uppstå vattenbrist.
Vattenbristen är starkt kopplad till användandet av vatten. Vattenanvändandet kan ibland vara en av anledningarna till vattenbrist. Då kan prioriteringar krävas mellan olika typ av vattenanvändning. Djur och växter är också beroende av vatten och kan därför betraktas som vattenanvändare.
Vattenbrist kan också vara kopplat till att vattnets kvalitet inte är tillräckligt god.
Många områden påverkas av torka och vattenbrist
Under torrperioder då det faller lite nederbörd eller då avdunstningen är hög, sjunker nivåer i sjöar och vattendrag. Mindre vattendrag kan torka ut helt. Grundvattennivån sjunker. Detta påverkar olika delar av samhället.
Sjöarna är värdefulla resurser som vattentäkter, farleder och regleringsmagasin, liksom för fiske och rekreation. Vid låga vattenstånd kan problem uppstå för sjöfarten, för användningen av sjöarna som avloppsrecipienter eller för byggnadskonstruktioners grundläggning.
När markvattenhalten blir låg ökar risken för brand i skog och mark.
Låga grundvattennivåer kan innebära stora problem för grundvattentäkter. Vattenkvaliteten kan påverkas. Detta noterades bland annat i delbetänkande av Dricksvattenutredningen.
Läs mer om Dricksvattenutredningen (pdf) (regeringen.se). Länk till annan webbplats.
Åtgärder för att motverka vattenbist
Störst påverkan på vattentillgången har vädret. Om det inte faller någon nederbörd under lång tid, kan inte vatten trollas fram. Det finns dock fysiska åtgärder som kan minska risken för vattenbrist utifrån perspektivet vattentillgång. I artikeln Finns det förutsättningar att motverka vattenbrist i större sjöar och vattendrag presenteras och förklaras följande:
- Reglering av sjöar
- Åtgärder på diken och våtmarker
- Påverkan på vattenanvändandet - vattenuttagen
Vattenbrist i framtiden
I framtiden väntas både temperatur och nederbörd öka i hela Sverige under alla årstider. Även avdunstningen ökar när temperaturen ökar, främst sommartid.
Med ökad avdunstning och längre växtsäsong på grund av ökade temperaturer kommer det troligtvis bli vanligare med låga vattenflöden och låga grundvattennivåer i södra Sverige. I södra Sverige är dessutom vattenbehovet ofta som störst när tillgången är som minst.
Redan idag anpassar sig kommuner och verksamhetsutövare för att hantera perioder med mindre vatten.
När är det vattenbrist?
I internationella sammanhang kan vattenbrist användas för att definiera vattentillgången över områden. Om den årliga tillgången är mindre än 1000 kubikmeter per person och år säger man att området har vattenbrist. Om ett område har tillgång till mindre än 500 kubikmeter vatten per person och år råder absolut vattenbrist.
I Sverige används begreppet vattenbrist mer generellt för när tillgången på rent vatten understiger behovet.
WEI+
Indikatorn WEI+ är ett mått på vattenbrist och beskriver skillnaden mellan vattenuttag och återfört vatten dividerat med tillgängligt vatten.
Mer i detta faktapaket
- Hydrologi
Torka
Torka uppkommer när det varit väldigt lite nederbörd under en period. Det kan då bli brist på vatten i naturen och för mänskliga aktiviteter.
- Torka
Olika typer av torka
Det finns fem typer av torka: meteorologisk, markfuktighetstorka (ibland kallas den jordbrukstorka), hydrologisk, socioekonomisk och ekologisk torka.
- Torka
Perioder med lågt vattenstånd i de stora sjöarna
När har det varit lågt vattenstånd i de stora sjöarna och hur lågt var det då? Här finner du en sammanställning av perioder med lågt vattenstånd ut...
- Torka
Statistiska index för att beskriva torka
Det finns flera mått som kan användas för att räkna på hur allvarlig en torkasituation är. Nedan ges en enklare beskrivning av de vanligaste index ...
- Torka
Går det att motverka vattenbrist i större sjöar och vattendrag?
När behovet av vatten blir större än tillgången upplever vi vattenbrist. Grunden i vattentillgången styrs av klimatet och områdets magasinerande fö...
- Torka
Vintertorka
Vintertorka karaktäriseras av tunna snölager eller små regnmängder under vintern. Detta är något som kan få effekter som dröjer sig kvar länge.
Faktapaket hydrologi
Alla faktapaket inom hydrologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.