Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Hydrologi
Faktapaket: Torka
Vintertorka
Vintertorka karaktäriseras av tunna snölager eller små regnmängder under vintern. Detta är något som kan få effekter som dröjer sig kvar länge.
I Sverige är vintern årets blötaste period och i södra Sverige ses ofta årets högsta vattenflöden under vintern. Även om flödena i sig inte är höga i norr så handlar detta inte nödvändigtvis om en brist på vatten, utan här ligger istället vattnet lagrat i snötäcket. Trots att vintern är blöt i förhållande till resten av året kan det fortfarande vara mindre blött än vanligt, något som kallas vintertorka. Hur vintertorka ser ut beror på var i landet man befinner sig, men oavsett form kan det få konsekvenser som sträcker sig långt efter vintern är över.

I norra Sverige är vattenflödena under vintern låga eftersom vattnet istället stannar på marken som snö. Hur stora flödena blir på våren beror mycket på hur stora dessa snölager är.
Snötorka
Snö fungerar som ett vattenmagasin. Under vintern lagras mer och mer vatten i snötäcket när det byggs på, och under vår och sommar smälter snön vilket frigör det vatten som magasinerats. Vattendrag som är kopplade till snöiga fjällområden kan fortsätta fyllas på av detta smältvatten under stora delar av året. Detta smältvatten bidrar då också till både vattenkraft och vattenförsörjning under sommarmånaderna.
Mindre snö än vanligt innebär därmed att en av källorna till vattenflödet kan försvinna tidigare än normalt i dessa områden, vilket resulterar i lägre flöden senare under året. De hydrologiska effekterna av en vinter med mindre snö än vanligt blir alltså fördröjda.
Olika typer av snötorka
Varm snötorka
Den varma snötorkan styrs av temperatur och kan kännas igen på att flödena under vintern i sig är högre än vanligt, och omgivningen blötare. Detta beror på temperaturer som är högre än normalt vilket kan smälta befintlig snö på marken. Högre temperaturer kan också omvandla den nederbörd som skulle varit snö till regn. Detta kan i sin tur smälta den snö som finns ytterligare. Högre temperaturer hindrar alltså snömagasinet från att byggas upp även om normala mängder nederbörd faller, och kan dessutom göra snösäsongen kortare.
Torr snötorka
Den torra snötorkan innebär att själva nederbördsmängden under vintern är mindre än vanligt. Snömagasinet blir litet eftersom det inte kommer så mycket snö som kan fylla på det. Effekterna från torr och varm snötorka kan även sammanfalla och få en kombinerad effekt.
Snö eller regn – allt räknas
Normallägen med stora snömängder eller vattendrag kopplade till fjäll är dock inget krav för att vinterns torka ska ha betydelse; även i söder har vintern påverkan på sommarens utfall. Detta har att göra med att vattenåtgången är mindre under vinter och tidig vår, då vattnet exempelvis inte tas upp av växter eller avdunstar lika mycket som på sommaren. Det här gör vinter och tidig vår till en period när naturens vattenmagasin fylls på, vilket påverkar vattentillgången för resten av året.
Även smältvatten från små mängder snö hjälper alltså till att fylla på exempelvis marker och sjöar under den här tiden, och regn som kommer under vintern bidrar till att höja nivåerna i vattenmagasinen på samma sätt. Om mängderna regn eller snö blir ovanligt små blir därmed även denna påfyllnad mindre än normalt. Detta leder till att marker och sjöar torkar ut tidigare än vanligt, vilket ökar risken för låga flöden under vår och sommar.
Sommarens utfall
En torr vinter kommer inte automatiskt innebära en torr sommar. Utgångsläget är en viktig faktor i hydrologin, men väderutvecklingen framåt gör också stor skillnad. En regnig vår och sommar kan alltså motverka effekterna av en torr vinter. Nederbördsmängderna behöver dock vara ännu större än vad som hade krävts under vintern, då en mindre del av vattnet kommer magasineras under sommaren på grund av större växtupptag och avdunstning.
Människans inverkan på hydrologin spelar också roll för utfallet. Både samhällets vattenanvändning och hur vattenkraften väljer att reglera sina magasin har inverkan. För vattenregleringen blir vintertorkan dessutom en extra utmaning. Detta eftersom de behöver fylla sina magasin så mycket som möjligt för att motverka effekterna från en torr vinter, samtidigt som de också måste väga riskerna för översvämning.
Mer i detta faktapaket
- Hydrologi
Torka
Torka uppkommer när det varit väldigt lite nederbörd under en period. Det kan då bli brist på vatten i naturen och för mänskliga aktiviteter.
- Torka
Olika typer av torka
Det finns fem typer av torka: meteorologisk, markfuktighetstorka (ibland kallas den jordbrukstorka), hydrologisk, socioekonomisk och ekologisk torka.
- Torka
Vattenbrist
När tillgången till vatten inte räcker till alla behov uppstår vattenbrist. Det kan både vara kopplat till yt- och grundvatten i en kombination ell...
- Torka
Perioder med lågt vattenstånd i de stora sjöarna
När har det varit lågt vattenstånd i de stora sjöarna och hur lågt var det då? Här finner du en sammanställning av perioder med lågt vattenstånd ut...
- Torka
Statistiska index för att beskriva torka
Det finns flera mått som kan användas för att räkna på hur allvarlig en torkasituation är. Nedan ges en enklare beskrivning av de vanligaste index ...
- Torka
Går det att motverka vattenbrist i större sjöar och vattendrag?
När behovet av vatten blir större än tillgången upplever vi vattenbrist. Grunden i vattentillgången styrs av klimatet och områdets magasinerande fö...
Faktapaket hydrologi
Alla faktapaket inom hydrologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.