Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Klimat
Faktapaket: Klimatmodeller och scenarier
Vad är en global klimatmodell?
Globala klimatmodeller beskriver hela jordklotet och de processer som sker i atmosfären.
Eftersom klimatet är globalt måste också beräkningar av klimatet ta hänsyn till de globala förhållandena och då särskilt processerna i atmosfären. För att göra framtidsberäkningar av klimatet krävs alltså en modell som beskriver hela jorden och inte bara en del av den. GCM betyder Global Circulation Model men uttyds ofta Global Climate Model.
Man behöver en modell som beskriver hela jordens yta och tillräckligt högt upp i atmosfären för att komma ovanför moln och vindar. Sådana modeller kallas globala klimatmodeller.
En klimatmodell kräver mycket datorkraft. Även om datorkapaciteten ständigt ökar, görs beräkningarna i de globala klimatmodellerna fortfarande med ett ganska glest rutnät med 200-300 km stora rutor. Det gör att detaljrikedomen på lokal eller regional skala blir låg.

Upplösningen i klimatmodellen har stor betydelse för detaljrikedomen. De flesta globala klimatmodeller har fortfarande upplösning på 200-300 km.
Upplösningen i globala modeller har förbättrats under årens lopp dvs. gridboxarna har blivit mindre. Det betyder också att antalet gridboxar ökar och beräkningarna blir fler. De globala modellerna är dock fortfarande alltför grova för att kunna beskriva klimatet med den detaljering som ofta krävs. Därför behövs regionala klimatmodeller.

Den globala kartan visar medelvärdet av tre globala simuleringar för medeltemperatur på 2 m höjd perioden 1961-1990. Beräkningarna har startats med olika initiala tillstånd år 1850. Växthusgaser och andra faktorer som ”driver” klimatet från 1850 till 2000 följer den observerade utvecklingen under samma period.
Mer i detta faktapaket
- Klimat
Klimatmodeller och scenarier
En klimatmodell används för att beräkna hur klimatet förändras utifrån olika antaganden om växthusgasutsläpp. Klimatscenarier baseras på dessa mode...
- Klimatmodeller och scenarier
Hur fungerar en klimatmodell?
När man studerar klimatet i framtiden är man helt hänvisad till beräkningar. För ett klimat som förändras räcker det inte med statistik över det so...
- Klimatmodeller och scenarier
Hur tas klimatscenarier fram?
För att ta fram ett klimatscenario krävs en lång kedja av antaganden och beräkningar. Det innefattar klimatmodeller och antaganden om atmosfären.
- Klimatmodeller och scenarier
Klimatscenarier används för hydrologiska effektstudier
Allteftersom klimatet förändras påverkas årstidernas karaktär, speciellt avseende temperatur och nederbörd. Det innebär att dynamiken och förekomst...
- Klimatmodeller och scenarier
Klimatscenarier och väderprognoser
De resultat som presenteras från beräkningar med klimatmodeller brukar betecknas klimatscenarier. Klimatscenarier är inte väderprognoser.
- Klimatmodeller och scenarier
Markmodeller i klimatberäkningar
För att bättre förstå klimatets nuvarande och framtida variationer behövs modeller som hanterar processer både inom och mellan t.ex. atmosfär, mark...
- Klimatmodeller och scenarier
RCP scenarier
FN:s klimatpanels (IPCC:s) utvärderingsrapport AR5 2013-2014 använder fyra scenarier för att beräkna framtida klimatförändringar, så kallade RCP:er...
- Klimatmodeller och scenarier
SSP-scenarier
SSP, ”Shared Socioeconomic Pathways”, är ett antal scenarier som beskriver olika socioekonomiska utvecklingar och som används i klimatmodeller.
Faktapaket klimat
Alla faktapaket inom klimat
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.