Huvudinnehåll

Väder till havs

Väder till havs omfattar förhållanden som vindstyrka, våghöjd, strömmar, sikt, temperatur, lufttryck och ibland förekomsten av dimma eller åska. Dessa faktorer påverkar säkerheten, navigeringen och planeringen för sjöfart, fiske och fritidsbåtar samt hur man bäst förbereder sig för sjöresor.

Mer om väder till havs

Vad är väder till havs?

Väderprognoser till havs förutsäger vindar, vågor och stormar för att hjälpa sjöfarten. Observationer till havs samlar data från bojar, fartyg och satelliter för att övervaka väder och havsförhållanden i realtid.

Vanliga frågor om havsväder

Kartprognosen finns under ”fördjupad” under hav och kustväder: Hav- och kustväder (SMHI).

Havsvattenståndet för en specifik plats finns här: Vattenstånd och vågor (SMHI).

Aktuell karta för algblomning hittar du här: Algsituationen - Algkarta - Dagar (SMHI)).
Gäller det sjöar rekommenderar vi att kontakta kommunen i fråga.

Översvämmade sjöbodar vid kaj.

Vattenstånd i havet

Vattenståndet på en plats är effekten av många faktorer som verkar med olika kraft och variation över tiden.

Algblomning

När planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer brukar vi prata om fenomenet algblomning.

Isförhållanden i Östersjön

Variationer i vintervädret år från år, påverkar har omfattande och svår isvintern blir i svenska farvatten.

Miljöövervakning till havs

Hur mår våra hav?

SMHI tar reda på hur havet mår genom att utföra miljöövervakning till havs. Inom olika områden mäter SMHI hur det står till under ytan. Inom de tre områdena biologisk mångfald, övergördning och livsmiljöer visas resultat av senaste mätningar.

Vanliga frågor om havsmiljö

Skillnaden mellan de båda systemen är att nollnivån för det ena (RW, vattenståndet relativt medelvattenståndet) ”sitter fast” i vattenytan, medan nollan för det andra (RH 2000, nivån i Rikets Höjd år 2000) ”sitter fast” i berggrunden.

För en enstaka plats och ett enstaka år är skillnaden inte mer än att lägga till eller dra ifrån ett antal centimeter för att räkna om från det ena till det andra. Men vattenståndets medelnivå förändras över tid, vi har både den lokala landhöjningen och den globala havsnivåhöjningen att ta hänsyn till när vi jämför vattenståndet mellan olika år eller årtionden.

De båda höjdsystemen är bra på varsitt sätt. Att ange vattenståndet relativt medelvattenståndet gör att det exempelvis går att jämföra extremnivåer mellan olika år, och då se hur mycket den nivån avviker från medelvattenståndet. Att ange vattenståndet i RH 2000 gör det enklare att relatera det till byggnader och annat på land, där RH 2000 är det förhärskande höjdsystemet. Djupen i sjökorten blir också mer beständiga då de anges i RH 2000.

Läs mer om höjdsystem och vattenstånd i SMHIs kunskapsbank

Biologisk mångfald

Med biologisk mångfald och biodiversitet menas variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung.

Övergödning

Övergödning, eutrofiering, uppstår på grund av utsläpp av för mycket gödande växtnäringsämnen i mark och vattendrag som rinner ut i havet.

Krabba vid vattenytan.

Livsmiljöer

Livsmiljön för en växt eller ett djur är den miljö där den kan leva. Havsvatten rör sig, och tar med sig näring, värme och kyla.

SMHIs tjänster för väder och vatten

SMHI spelar en central roll i studier och övervakning av klimatförändringar i Sverige. SMHI samlar data, bedriver avancerad forskning och utvecklar tjänster för att ge en djupare förståelse för hur och varför klimatet förändras. SMHI erbjuder även tillgång till öppna datakällor, vilket möjliggör insikter och analys för både allmänheten och forskarsamhället. AI-genererat.

Databaser illustrerat

Använd SMHIs öppna data

I tjänsten för öppna data kan du hämta meterologiska, hydrologiska och oceanografiska data samt luftmiljödata från våra databaser.

Flaska innehållande vätska 

Forskning om prognosmodeller

SMHIs forskningsavdelning utvecklar kunskap om ett klimat i förändring och dess effekter på samhället.

Graf

Kundanpassade väder och vattentjänster

SMHI erbjuder professionella tjänster för aktörer i samhället, både för privata sektorn och andra myndigheter och organisationer.