Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Meteorologi
Faktapaket: Kuriosa om väder
Vädret per veckodag
Ibland sägs det att det alltid regnar på helgerna och är soligt på vardagarna. Det vill säga dåligt väder vid ledighet och fint väder när man jobbar.
En orsak till varför nederbörden skulle kunna variera beroende på veckodag är att utsläppen från trafiken och industrin varierar beroende på veckodag. I utsläppen finns bland annat små partiklar. Dessa små partiklar fungerar som kondensationskärnor som regndroppar gärna vill bildas på.
Frågeställningen om regn på helgerna och soligt på vardagarna brukar dyka upp med jämna mellanrum. För många år sedan gjordes en sammanställning över hur solskenstiden varierar per veckodag för våra tre mätplatser i Norrköping, Växjö och Umeå.

Solskenstid per veckodag för perioden 1983-2005 för Norrköping, Växjö och Umeå.
Att det finns en skillnad i solskenstid mellan de tre orterna är inte märkligt. Smålands inland är mindre soligt än Östgötaslätten, medan Umeå och Norrköping i genomsnitt har ungefär lika mycket sol sett över året.
Det är små skillnader mellan enskilda veckodagar för varje enskild ort. Det vill säga det finns ingen signifikant skillnad i solskenstid mellan olika veckodagar.
Nederbörd och veckodag
Hur är det då med nederbörden? Regnar det mer på lördagar och söndagar än på vardagar? På ett liknande sätt som för solskenstiden bearbetades nederbörden för Stockholm för perioden 1961 till och med 2012.
Den första tabellen nedan visar mängden nederbörd per veckodag och per månad.

Nederbörd per veckodag (mm) och månad för Stockholm 1961-2012.
Att nederbörden varierar under året är naturligt. De högsta värdena för Stockholm infaller normalt under sensommaren och de lägsta under våren.
För att se om någon veckodag sticker ut får vi studera kolumnerna för respektive månad. Med röd och fet stil anges den veckodag då de högsta värdena per månad förekommit och med blå och fet stil den veckodag då de lägsta värdena per månad förekommit.
Flertalet veckodagar förekommer som röd och även som blåmarkerat. Alltså ingen tydlig preferens för till exempel söndagar eller onsdagar.
Att det finns en viss variation mellan de olika veckodagarna är inte märkligt, vädret har ju en viss variation. Men är det något värde som sticker ut?
Alla röd- och blåmarkerade värden utom ett ligger inom två standardavvikelser och att ett värde av 24 (inrutat) ligger strax utanför detta intervall är vad som kan förväntas.
Slutsatsen blir att det inte finns någon avvikelse som kan knytas till en särskild veckodag vad gäller detta dataset.
Men kanske bilden blir annorlunda om vi i stället tittar på nederbörd större eller lika med 1 mm och studerar regndagar i stället för regnmängder.
I följande tabell finns antalet dagar med nederbörd större eller lika med 1 mm sammanställd för Stockholm 1961-2012 per månad och per veckodag.

Antal dagar med nederbörd större eller lika med 1 mm per veckodag och per månad för Stockholm 1961-2012.
Inte heller här syns något som avviker från vad som kan förväntas bero på slumpen.
Så tyvärr, för den som tyckte sig se denna typ av samband. Det verkar inte finnas någon koppling till veckodagar och väder. Åtminstone inte vad gäller Sverige.
Mer i detta faktapaket
- Meteorologi
Kuriosa om väder
Väder är något som påverkar oss alla, vare sig vi vill eller inte. Vi märker av vädret varje dag och det är också ett bra samtalsämne.
- Kuriosa om väder
Anders slaskar, julen braskar
Det finns ett gammalt talesätt som lyder "Om Anders slaskar skall julen braska". Ligger det någon sanning i att det blir en kall, vit jul om det är...
- Kuriosa om väder
Bondepraktikan
Bondepraktikan är en av de mest spridda folkböckerna och innehåller till viss del väderleksspådomar och förutsägelser om årsväxten.
- Kuriosa om väder
Fruntimmersveckan
Fruntimmersveckan sträcker sig från den 18 juli då Fredrik som veckans enda man har namnsdag till och med den 24 som är Kristinas dag. Enligt tradi...
- Kuriosa om väder
Ger en kall vinter en varm sommar?
På SMHI har det hänt att vi fått in funderingar om möjligheten att göra prognoser på temperaturen under sommarhalvåret med hjälp av hur högvinterns...
- Kuriosa om väder
Ger en kall vår en varm sommar?
Vädret i april och maj var övervägande varmt exempelvis åren 1993, 1998 och 2000, medan somrarna sedan blev stora besvikelser: kyliga, blöta och me...
- Kuriosa om väder
Hur blir sommarvädret året efter en dålig sommar?
Efter ett år med en dålig sommar så undrar många om sommaren därpå kommer med bättre väder. Vi på SMHI bestämde oss för att undersöka saken för att...
- Kuriosa om väder
Om ordet väder
Ordet väder har funnits länge i det svenska språket, åtminstone sedan medeltiden.
Faktapaket meteorologi
Alla faktapaket inom meteorologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.