Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Klimat

Faktapaket: Klimatet i Sveriges landskap

Närkes klimat

Närke är visserligen ett av våra mindre landskap, men inom dess gränser ryms ändå ett slättområde i de östra och centrala delarna liksom markerade höjder i sydost mot Östergötland (Tylöskog), i sydväst mot Västergötland (Tiveden) och i väster mot Värmland (Kilsbergen).

Den normala medeltemperaturen i januari varierar mellan 2 och 3 minusgrader. I Juli ligger den normala medeltemperaturen på drygt 17° i trakten av Örebro och omkring 16° i höjdområdena. Värdena avser normalperioden 1991-2020.

Den uppmätta årsnederbörden varierar från knappt 600 mm i slättområdena kring Hjälmaren till över 700 mm i Tiveden, Tylöskog och Kilsbergen.

Karta över Sverige där Närke är markerat
Karta över platser där väderextremer för Närke har uppmättsFörstora bilden

Platser där väderextremer för Närke har uppmätts.

Temperaturrekord

Den högsta temperatur som uppmätts i Närke är 36,0°. Så mycket hade Örebro-Ekeby den 7 augusti 1975. Tillsammans med Sala i Västmanland delar man därmed Svealands värmerekord för augusti.

Ungefär 100 år tidigare, närmare bestämt den 24 januari 1875, noterades landskapets lägsta temperatur i Askersund med -38,5°. Den lägsta temperaturen under de senaste hundra åren är -36,6° i Villingsberg i Kilsbergen den 9 februari 1966.

Nederbördsrekord

Till övervägande del är det vidsträckta nederbördsområden med dagsregn snarare än häftiga åskskurar som ger de största dygnsmängderna i vårt land.

För Närkes del är det dock en häftig skur som svarar för rekordmängden. Norra Sirbo väster om Svartå, nära gränsen till Värmland, fick nämligen hela 131,3 mm under en häftig regnskur den 14 juli 1948.

Till den allra största månadsmängden på 240,8 mm i Asker sydost om Örebro i augusti 2023 bidrog bland annat ovädret Hans.

Snöoväder

Skogsområdena i söder och väster är ofta snörika och här finner man också de största snödjupen i Närke. Allra mest hade man i Sörbytorp i Tiveden, bara en knapp kilometer från Västgötagränsen, den 3 april 1951 med 135 cm.

Det var dock nästan lika mycket, 129 cm, i Villingsberg i Kilsbergen den 20 februari vargavintern 1965-1966. Vid båda dessa tillfällen var det mäktiga snötäcket uppbyggt av många relativt måttliga snöfall under lång tid.

Ett mer dramatiskt snöfall inträffade så tidigt på säsongen som den 17 oktober 1967 i samband med den orkan som denna dag drabbade södra Götaland. Törntorp, 9 km öster om Laxå, fick vid detta tillfälle 35 cm snö.

Extremt sena snöfall inträffade i slutet av 1800-talet. I Mariedamm var exempelvis marken snötäckt den 4-6 juni 1888 och den 26 maj 1890 hade man 30-40 cm snö.

Snudd på orkanbyar

I inlandet förekommer sällan eller aldrig storm i medelvind. I samband med stormlågtrycket Helga den 4 december 2015 rapporterades dock snudd på orkanbyar i Kettstaka i sydligaste Närke med 32,1 m/s.

Närkes väderrekord
Högsta temperatur

36,0°C i Örebro-Ekeby

7 aug 1975

Lägsta temperatur

-38,5°C i Askersund

24 jan 1875

Största dygnsnederbörd

131,3 mm i Norra Sirbo

14 jul 1948

Största månadsnederbörd

240,8 mm i
Asker

aug 2023

Största årsnederbörd

1106.1 mm i Mariedamm

1977

Största snödjup

135 cm i Sörbytorp

3 apr 1951

Största snödjupsökning på ett dygn

36 cm i Åtorp

25 jan 1993

Högsta medelvindhastighet

20,2 m/s vid Örebro Flygplats*

10 jan 2007

Högsta byvindhastighet

32,1 m/s i Kettstaka

4 dec 2015

* Villingsberg och Snavlunda uppskattade vindhastigheten till 22 m/s den 8 dec 1959 resp. 1 dec 1953.

Mer i detta faktapaket

  • Klimat

    Klimatet i Sveriges landskap

    Sveriges klimat brukar betraktas som tempererat. Men klimatet är variationsrikt och varje landskap har sina utmärkande drag med köldhål, värmerekor...

  • Klimatet i Sveriges landskap

    Blekinges klimat

    Blekinge – "Sveriges trädgård" – det är klart att ett sådant landskap måste ha ett gynnsamt klimat. Men läget vid havet medför också att man där är...

  • Klimatet i Sveriges landskap

    Bohusläns klimat

    Inget svenskt landskap är så förknippat med havet, det "riktiga", salta havet, som Bohuslän. Trots detta har de inre delarna en relativt kontinenta...

  • Klimatet i Sveriges landskap

    Dalarnas klimat

    Strax öster om byn Mörkret i skuggan av Fulufjället ligger den punkt på Skandinaviska halvön där det är längst till havet, drygt 22 mil såväl till ...

  • Klimatet i Sveriges landskap

    Dalslands klimat

    Dalsland är ett visserligen litet, men vad vädret och klimatet beträffar ändå högst intressant landskap, något som förklaras av läget vid vårt "inn...

  • Klimatet i Sveriges landskap

    Gotlands klimat

    Gotland - Sveriges största ö - uppvisar tydliga klimatskillnader mellan kust och inland.

  • Klimatet i Sveriges landskap

    Gästriklands klimat

    ”Riktiga” norrlänningar kan ibland se Gästrikland lite över axeln, och visst är landskapet Norrlands minsta och sydligaste, men åtminstone vad gäll...

  • Klimatet i Sveriges landskap

    Hallands klimat

    Det finns inga bebodda delar av Sverige där det regnar så mycket som i Halland. Däremot finns det obebodda områden i fjällen som får mer nederbörd.

Relaterade faktapaket

Sveriges klimat

Haven runt Sverige

Personer som tittar på och jobbar med hydrogafisk data på ett papper på ett bord.

Hydrografiska data

Termometer i förgrunden och en himmel i bakgrunden

Temperatur

Faktapaket klimat

Alla faktapaket inom klimat

Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.