Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Meteorologi

Faktapaket: Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

El Niño och andra märkvärdigheter vid ekvatorn

Jordens rotation styr den förhärskande vindriktningen i tropikerna från öster mot väster, vilket i sin tur leder de tropiska havsströmmarna västerut. Men här och där, då och då, slår de gåtfullt in på en motsatt kurs - rakt österut.

Den här artikeln är en del av en artikelserie skriven av Anders Persson som var meteorolog på SMHI. Artikeln publicerades i Månadens Väder och Vatten 5/2004.

De ihållande passadvindarna, som blåser mot ekvatorn från en ostlig riktning tvingar havsströmmarna att röra sig i ungefär samma riktning. När handelsfartygen på 1500-talet började korsa Atlanten lärde sig kaptenerna att utnyttja detta.

Men portugisiska sjöfarare upptäckte snart att i denna allmänna drift av vatten västerut fanns insprängt ett långsmalt stråk där vattnet rörde sig österut. Denna ekvatoriella motström, som ligger på 5-10º nordlig latitud, gjorde det lättare för fartyg som levererat slavar till Amerika att ta sig tillbaka till Afrika för nya transporter.

I de tropiska delarna av Stilla havet upptäcktes på 1820-talet en liknande ekvatoriell motström, som sträckte sig över hela oceanen från Filippinerna till Colombia.

Det varma vattenberget

Förklaringen till detta oväntade fenomen står att finna i att motströmmarna är relativt varma. När de ostliga passadvindarna driver det varma ytvattnet västerut bildas där en slags flack "kulle" av varmt vatten.

De ihållande passadvindarna håller emot så att varmvattnet i allmänhet inte kan glida i "nerförsbacke" tillbaka. Men det finns en smal lucka i den förhärskande ostvinden, där passaderna från de båda halvkloten möts i den intertropiska konvergenszonen. Där är vindarna svaga och växlande och här kan vattnet fritt strömma österut i "nerförsbacke".

Det hade kunnat stanna vid detta, om det inte hade varit så att, av inte helt klarlagda skäl, delar av det varma vattenberget över västra Stilla havet med 2-7 års mellanrum "lossnar" och kommer på glid österut.

Corioliseffekten gör nu att vattenströmmen strax norr om ekvatorn avlänkas åt höger, mot ekvatorn; vattenströmmen söder om ekvatorn avlänkas åt vänster, mot ekvatorn. Samtidigt som ett jättelikt vattenberg sakta skrider österut hålls det alltså ihop av corioliskraften i en så kallad ekvatoriell Kelvinvåg.

Vattnet når ofta motsatta sidan av Stilla havet vid jultid, vilket givit fenomenet dess namn El Niño ("Barnet").

El Niños konsekvenser

Vid normaltillståndet med västgående strömmar vid ekvatorn får corioliskraften ytvattnet vid ekvatorn i östra Stilla havet att dela sig, dvs. motsatsen till sammanhållandet av Kelvinvågen.

Därvid tränger kallt, näringsrikt och fiskrikt vatten upp till ytan. Omläggningen till El Niño med varmt och näringsfattigt vatten får stora konsekvenser. Förutom den kris för människor och fåglar som bristen på fisk skapar, förändras vädret drastiskt.

Medan det normalt är torka vid kusten i norra Chile, Peru och södra Ecuador ger El Niño upphov till häftig konvektion och skyfallsliknande regn med stor skadegörelse som följd.

Illustration av en jordglob som visar hur passadvindar och vatten rör sig.

Ostliga passadvindar driver upp kallt djupvatten utanför Peru och varmt ytvatten mot Indonesien. En rännil varmvatten letar sig tillbaka i den ekvatoriella motströmmen. Kallvattnet över östra Stilla havet försvagar temperaturkontrasten mellan pol och ekvator och tillåter den västerifrån kommande subtropiska jetströmmen att ofta svänga ner mot tropikerna.

Illustration av en jordglob som visar hur varmvatten har brett ut sig till östra sidan av tropiska Stilla havet och där orsakar kraftigt regn.

Varmvatten har utbrett sig till östra sidan av tropiska Stilla havet och orsakar där kraftiga regn. Uppvärmningen sprider sig till atmosfären och den subtropiska jetströmmen styrs nu alltid rakt österut och ger en ökad frekvens av regn i södra USA.

Mer i detta faktapaket

  • Meteorologi

    Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    I en artikelserie i SMHIs månatliga tidskrift Väder och Vatten beskrevs luftens och vattnets rörelser från sjöbris till monsun, från tidvatten till...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Norra polcirkeln soligast i världen

    Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse på jorden. Om någonstans så märks det i Lappland under somrarna när växtligheten fullständ...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Kall snö strålar värme

    Latituden och årstiden bestämmer hur koncentrerat solljuset blir. Står solen 45° över horisonten fördelas den inkommande solstrålningen på en yta s...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Solen värmer jorden - jorden värmer atmosfären

    Att det är den upphettade jordytan och inte solens strålar som värmer upp atmosfären visar sig bland annat under klara morgnar, då temperaturen kan...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Från sjöbris till monsun

    Genom omblandning fördelas värme mellan de upphettade tropikerna och de avkylda polarregionerna över större områden i atmosfären. Men omblandningen...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Den förunderliga corioliseffekten

    När temperaturskillnader jämnas ut genom att varm luft förs mot kallare nejder, och kall luft mot varmare, sker det inte utan motstånd. Jordrotatio...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Jordrotationens yllemösse-effekt

    Effekten av jordens rotation, den så kallade corioliseffekten, är att varje rörelse böjs av i rät vinkel åt höger på norra halvklotet och åt vänste...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Den subtropiska Midgårdsormen

    Som en Midgårdsorm slingrar sig den subtropiska jetströmmen runt jorden på cirka 30° latitud. Det är det kraftigaste och mest omfattande vindsystem...

Relaterade faktapaket

Stormig himmel  med moln

Atmosfärens cirkulation

Havsmiljö

Storskalig oceanografi

En blek sol strålar genom morgondimma.

Strålning