Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Hydrologi

Faktapaket: Historiska översvämningar

1966 - Hastig vårflod

En sen och snabb snösmältning i kombination med mycket snö skapade höga flöden på många håll i Götaland, Svealand och södra Norrland 1966.

Under vårfloden 1966 svämmade många vattendrag över sina bräddar, bland annat Ljusnan. Här en bild från Långnäsparken i Bollnäs.

Översvämning över Långnäsparken i Bollnäs

Översvämning över Långnäsparken i Bollnäs. Foto Bollnäs sockens hembygdsförening/Bengt-Åke Olsson.

Ovanlig snötäckning över landet

Något ovanligt för våren 1966 var att största snödjupet som normalt återfinns i Sveriges fjälltrakter nu uppmättes i södra Norrland och norra Svealand. Detta syns i kartan till vänster i bilden nedan.

Särskilt i Svealand och på sydsvenska höglandet var snötäcket ovanligt stort. Under februari månad uppmättes rekordnivåer i Åmål (139 cm). Övriga platser där det var stort var Karlstad (100 cm), Falun (91 cm), Linköping (73 cm).  

Mycket nederbörd och snösmältning i slutet av mars och början på april

Under mars månad föll stora mängder nederbörd (se kartan till höger i bilden nedan). I Västerbotten rapporteras snötäcket som rekorddjupt. Mycket snö rapporteras även i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg.
I norra Götaland och södra Sveland börjar snösmältningen och översvämningar rapporterades i Södermanland, Östergötland, Älvsborg, Jönköping och Kalmar län.

Kartor över snö och nederbörd från SMHIs årsbok 1966Förstora bilden

Uppskattat snödjup i cm den 28 februari 1966 (till vänster). Uppskattad nederbörd i (% av den normala) för mars månad 1966 (till höger).

Intensiv vårvärme gav snabba vårflöden med översvämningar 

Vårflod_Svartvik_1966

Banvallen i Svartvik hade efter den snörika vintern 1966 underminerats av snösmältningen och till slut rasat. Rälsen hängde i luften och som tur var så hann nattåget precis passera. Foto Sundsvalls museum. Fotograf: Norrlandsbild/Ragge Ellefsson.

Under april kommer en köldknäpp som höll i sig ovanligt länge för månaden. Det beskrivs som 10-12 dagar i streck, följt av varmt och vackert väder med sommartemperaturer på sina håll mot slutet av månaden. Den första delen av maj var varm i stora delar av landet vilket medförde att snösmältningen blev mycket snabb. Snösmältningen beskrivs som ovanligt häftig i Kopparbergs län, Västmanland och Uppsala och översvämningar rapporterades från Värmland, Västmanland där en del vägbroar gått sönder, Uppsala, Östergötland och Kalmar. I Jönköpings län rapporteras översvämningar på många håll och på vissa ställen är läget katastrofalt. 

Nedan visas två diagram över hur vattenföringen i översvämningsdrabbade områden varit.  

Flöde_Blankaström_1966Förstora bilden

Vattenflödet i Emån steg kraftigt under vårfloden 1966. Nedan visas flödet i Blankaström för år 1966 (svart linje) och övriga år (1928-2019) i blått. Enda året som flödet varit större är 1951. Det stora flödet ledde till översvämningar på många håll.

Flöde_Vatteholma_1966Förstora bilden

Vattenflödet i Fyrisån vid Vattholma. Nedan visas flödet för år 1966 (svart linje) och övriga år (1916-2020) i blått. Under den tid som mätningar gjorts har högre flöde enbart uppmätts åren 1922 och 1924.

Annorlunda vår i södra Götaland 

Även i södra Götaland verkar vädret ha orsakat en del bekymmer våren 1966. I februari rapporteras det om översvämningar på flera håll i Skåne och Blekinge på grund av nederbörd och snösmältning. Mars månad var relativt lugn vädermässigt men vintern återkom till Södra Götaland med snöstorm i april där snömängderna omöjliggjorde jordbruk. 

Källor

Källor till denna artikel kommer från ”Månadsöversikt över Väderlek och vattentillgång 1966/1970” utgiven av SMHI.

Mer i detta faktapaket

  • Hydrologi

    Historiska översvämningar

    Här har vi sammanställt information om kända översvämningar i landet. Kanske minns du någon av dem? De flesta översvämningar är från senare tid, me...

  • Historiska översvämningar

    2023 - Översvämningar efter ovädret Hans

    Under augusti och början av september 2023 drabbades stora delar av Sverige av kraftigt regn, vilket ledde till översvämningar och extremt höga flö...

  • Historiska översvämningar

    2023 - Vinterflöden i södra Sverige

    Början av januari blev nederbördsrik i södra Sverige och det i samband med snösmältning ledde till höga vattenflöden i många vattendrag och stora p...

  • Historiska översvämningar

    2023 - Kraftig vårflod i Torneälven

    Vårfloden 2023 blev kraftig i nordligaste delen av landet med höga flöden och översvämningar. I Torneälven och biflödet Muonioälven var flödena ext...

  • Historiska översvämningar

    2021 - Sommaröversvämningar i östra Götaland och Svealand

    I slutet av maj kom ett intensivt regn in över delar av östra Götaland och Svealand och gav höga flöden i många små vattendrag. Regnet föll delvis ...

  • Historiska översvämningar

    2021 - Skyfall i Gävle

    Augusti 2021 var en nederbördsrik månad i stora delar av Sverige. Ett intensivt lågtryck gav stora mängder regn i Gävleborg och Dalarna den 17-18 a...

  • Historiska översvämningar

    2020 - Höga vinterflöden i Götaland

    Året inleddes milt och nederbördsrikt med mycket höga flöden i Götaland. Vid stationen Hillared i Ätran var flödet i februari det högsta uppmätta s...

  • Historiska översvämningar

    2018 - Kraftig vårflod i norra Sverige

    Vårfloden 2018 blev rejäl i stora delar av norra Sverige. På många håll var flödena de högsta sedan vårfloden 1995 och i vissa vattendrag blev flöd...

Relaterade faktapaket

Högvattenhändelser i Sverige

Regnmätare fylld med 40mm regn.

Svenska nederbördsrekord

Skyfall och hagel

Landskap i svartvitt

Historiska torrperioder

Faktapaket hydrologi

Alla faktapaket inom hydrologi

Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.