Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Meteorologi
Faktapaket: Stormar i Sverige
Yrväderstisdagen 1850
Tisdagen den 29 januari 1850 drabbades Sverige av en av de värsta snöstormarna i historien, den så kallade "yrväderstisdagen".
De flesta väderhändelser faller snart i glömska. Men några väderhändelser blir föremål för berättelser och studier i generationer framåt. En sådan händelse är den så kallade "yrväderstisdagen" eller "urväderstisdagen" som den också kallats.
Den inträffade den 29 januari 1850 då ett plötsligt och mycket intensivt snöoväder krävde uppskattningsvis ett hundratal dödsoffer i främst nordöstra Götaland och östra Svealand. Ovädret är fortfarande omtalat bland meteorologer. Även exempelvis släktforskare kan komma i kontakt med händelsen när man i kyrkböckerna träffar på någon gammal släkting som omkom i ovädret.
Yrväderstisdagen är en av de allra värsta väderkatastrofer som drabbat Sverige, åtminstone i fredstid. Under den så kallade dödsmarschen med Armfeldts karoliner över Jämtlandspasset nyåret 1719 krävdes tusentals dödsoffer i samband med ett mycket intensivt snöoväder. Men det blir då en tolkningsfråga om det är att betrakta som en väderkatastrof eller militär katastrof.
Allmän beskrivning av väderförloppet
Framför ett djupt och intensivt lågtryck som passerade österut över gränstrakterna mellan Götaland och Svealand utbredde sig mild luft med temperatur nära noll grader under morgonen den 29 januari. Lokalt förekom regn som kan ha varit underkylt (se observationerna från Landsort nedan).
Bakom lågtrycket slog det under dagens lopp om till mycket kraftig nordlig vind. Nederbörden övergick i snöyra och temperaturen föll hastigt.

SMHIs rekonstruktion av väderläget på morgonen den 29 januari 1850.

SMHIs rekonstruktion av väderläget på kvällen den 29 januari 1850.
Observationer
Yrväderstisdagen inträffade cirka tio år innan det i Sverige upprättades ett landsomfattande nät av regelbundet utförda, insamlade och analyserade observationer. Allmänna väderprognoser skulle dröja ytterligare några tiotals år.
Det finns dock en del observationsmaterial bevarat från den tiden, bland annat från astronomiska observatorier och fyrplatser. Här följer ett urval av dessa observationer:
- Stockholm hade på morgonen -2°, mitt på dagen -10° och till kvällen -14°. "Stark storm och yrväder hela dagen" enligt anteckning i journalen.
- Landsort hade på morgonen -2,5° och regn, mitt på dagen -2° och på kvällen -10°.
- Utklippan i Blekinge hade på morgonen +1,5° och mitt på dagen -6,5°.
- Ystad hade på morgonen +2° och mitt på dagen -3°.
Konsekvenser
I Östersjölandskapen verkar överraskningsmomentet ha varit störst. Ovetande om den annalkande faran så lockades många säkert ut i det förhållandevis milda vädret på morgonen. När det sedan hastigt slog om till bitande nordvind och snöyra, så var personer som var dåligt klädda och långt från bebyggelse chanslösa.
Vid västkusten hade den kalla nordvinden slagit till redan under natten och i norra Sverige var det hela tiden ordentligt kallt med temperatur mellan 15 och 25 minusgrader. I dessa områden blev man därför förmodligen inte överrumplade på samma sätt.
Under åren har det gjorts högst varierande bedömningar av antalet dödsoffer i snöstormen. Att döma av uppgifter som tagits fram av bland annat släktforskare så verkar ett hundratal omkomna vara en rimlig uppskattning.
Kan något liknande hända idag?
Väderförloppet den 29 januari 1850 var ovanligt snabbt och intensivt, men kan knappast bedömas som unikt.
En liknande händelse i nutid skulle dock sannolikt få helt andra konsekvenser. Säkert skulle tiotusentals hushåll bli strömlösa, tågtrafiken lamslås m.m. Men tack vare väderprognoser och varningar, utbyggda kommunikationer m.m. skulle offren i form av människoliv bli högst begränsade.
Mer i detta faktapaket
- Meteorologi
Stormar i Sverige
Sverige har drabbats av många svåra stormar och vissa är fortfarande ihågkomna efter mer än hundra år. Några av de mest spektakulära stormarna intr...
- Stormar i Sverige
Vem namnger stormar?
Det finns ingen längre tradition att ge namn till svenska stormar, till skillnad från namngivningen av tropiska stormar. Men under senare år har et...
- Stormar i Sverige
Ingunn - februari 2024
Vid månadsskiftet januari/februari 2024 intensifierades ett lågtryck på Atlanten mycket snabbt under sin rörelse mot nordligaste Skandinavien. Det ...
- Stormar i Sverige
Louis - februari 2024
Fredagen den 23 februari 2024 drog ett litet men intensivt lågtryck namngivet Louis av den franska vädertjänsten in över Västsverige. I samband med...
- Stormar i Sverige
Otto - februari 2023
Stormen Otto passerade över södra Sverige den 17-18 februari 2023. Hanö vid Blekingekusten kom upp i storm i medelvind och orkan i vindbyarna. Åter...
- Stormar i Sverige
Malik - januari 2022
Efter en nästan två år lång period utan namngivna stormar passerade stormen Malik över södra Sverige den 29-30 januari 2022. Historiskt sett var de...
- Stormar i Sverige
Laura - mars 2020
Stormen Laura passerade över södra Sverige i mitten av mars 2020 med bland annat strömavbrott, trädfällning och inställda tåg. Dessutom resulterade...
- Stormar i Sverige
Alfrida, Jan, Julia och Mats januari-februari 2019
Väderåret 2019 inleddes med fyra namngivna stormar redan under de två första månaderna. Den första stormen gavs namnet Alfrida och passerade den 1-...
Faktapaket meteorologi
Alla faktapaket inom meteorologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.