Lite nederbörd under hösten 2015 gjorde att flödena i vattendragen sjönk i nästan hela landet. På sina håll var det den lägsta oktobernederbörden som uppmätts sedan mätningarna började. En fortsatt torr vinter gjorde att grundvattenmagasin och sjöar inte fylldes på som normalt, utan hade ovanligt låga nivåer när våren kom och växtsäsongen inleddes.
Sommarmånaderna 2016 var torra med låg vattenföring i flera vattendrag i sydöstra Sverige. Grundvattennivåerna i samma område var extremt låga, de lägsta sedan mätningarna började under 1960-talet.
Effekterna av den lokalt bristande vattentillgången blev stora i vissa områden. Den allmänna vattenförsörjningen var ansträngd eller fick allvarliga problem i hela eller delar av Östergötland, Gotland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Skåne och Hallands län, där flera kommuner var tvungna att vidta nödåtgärder. Exempel på nödåtgärder är tryckminskningar i ledning, vattentransport med tankbilar, byggande av överföringsledning för dricksvatten, att vattendomar frångicks, bevattningsförbud och informationskampanjer för att spara på vattnet. Krisberedskapsorganisationen engagerades i ett par län (HaV, 2016).