Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Våren sannolikt i antågande

Imorgon lördag är det den 15 februari. Därmed markeras starten för när den meteorologiska våren tidigast kan anlända till Sverige. Det för årstiden mycket milda vädret som varit förhärskande under i princip hela vintern ser ut att fortsätta även de kommande 10 dygnen. Därmed förefaller det sannolikt att våren kommer att kunna göra sitt intåg över åtminstone delar av Götaland. 

Nytt absolut värmerekord på Antarktiska kontinenten

Under torsdagen lyckades ovanligt varm luft kortvarigt ta sig in över den nordligaste delen av Antarktiska halvön. Vid Base Esperanza (startår 1961) steg då temperaturen med 12 grader på tre timmar. Som mest uppmättes hela 18,4°. Under kvällen sjönk sedan temperaturen tillbaka till ursprungsläget. Den näst högsta temperaturen stod Base Marambio (startår 1971) för där man kom upp i 15,8°. Utbredningen av denna ovanliga antarktiska värme var begränsad och sannolikt orsakad av föhn. 

Samiskt nationaldagsväder

Den 6 februari firar samerna sin nationaldag. I det här inlägget har jag därför tittat lite på olika väderextremer som infallit den 6 februari under åren 1951-2019 vilka finns i digitaliserad form. Att företa en fullödig genomgång av samtliga rekord även för åren 1860-1950 vilka ej är digitaliserade skulle kräva alltför mycket tid. Ett undantag är värdet för största snödjup där det var lätt att få fram det mest extrema värdet.

Extremt mild januari med många nya månadsrekord

Januari 2020 har i en stor del av landet varit extremt mild. Åtskilliga stationer runt om i södra och mellersta Sverige slog sina tidigare januarirekord med avseende på månadsmedeltemperaturen. Även i norra Norrland blev det lokalt komma nya rekordnoteringar. Det här blogginlägget är tänkt att komplettera månadskrönikan:

Nya värmerekord för januari - Fjärde gången gillt

Efter det mycket milda och blåsiga vädret under måndags- och tisdagsdygnet, så är det nu dags för det fjärde blogginlägget denna milda januarimånad. Kanske mest anmärkningsvärt var att det blev ett tangerat rekord för hela den långa stationsserien Östersund/Frösön.

Halvvägs genom den kalendariska vintern

Vi har nu nått halvvägs genom den kalendariska vintern. Det kan därför vara på sin plats för en översyn av hur vintern 2019/20 ligger till hittills och hur den kan komma att sluta beroende på hur andra halvan av vintern utvecklas. Vädermässigt har det så här långt varit en blåsig, mycket mild och snöfattig vinter i hela landet. Temperaturöverskotten lyst med sin frånvaro och endast den nordligaste delen av Bottenviken är istäckt.

Mycket mild januaridag - Men rekordslakten uteblev

Onsdagen den 15 januari blev den hittills mildaste dagen denna mycket milda januarimånad 2020. Men den förmodade rekordslakten uteblev.

På isfronten intet nytt

Kung Bore har det tungt när det gäller havsisen. Kylresurserna är begränsade och hittills har han bara kunnat erövra knappt 10 000 kvadratkilometer havsis i Bottenviken. Vår oceanograf Jörgen Öberg gästbloggar här om läget på isfronten.

Två nya årsrekord i sydöstra Götaland

När vi nu gått in i det nya decenniet börjar det bli dags att summera statistiken för 2019. Vi kan nu konstatera att två stationer i sydöstra Götaland slagit sitt gamla rekord för högsta årsmedeltemperatur. Ytterligare två stationer i Götaland tangerade sina tidigare årsrekord. En mycket klar majoritet av årsrekorden i Götaland härrör från 2014 men lokalt förekommer åren 2018, 2015, 1990, 1975 och 1934 i statistiken. Följande lista anger vilka stationer som slagit respektive tangerat sina gamla årsrekord.

Nytt januarirekord i Örebro

Det var för årstiden mycket milt i onsdags den 8 januari. Det resulterade i åtminstone ett nytt rekord för stationer med mycket lång mätserie.