Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Fenomenet som ger ”vinterbad” på sommaren

De senaste åren har vinterbad blivit en trend, där många trots snö, is och kyla njutit av att sänka ner kroppen i nästan fryskallt vatten. Men att årets julimånad, trots sol och högsommarvärme i luften, skulle bjuda på liknande upplevelser vid badplatserna utmed kusten i sydöstra delen av Sverige var kanske inte lika väntat.

Värmen i Målilla 1947 och 2022

Målilla i östra Småland har svarat för de två högsta temperaturnoteringarna i Sverige de senaste 75 åren. Den ena var den 29 juni 1947 och den andra nu den 21 juli 2022. Låt oss titta på skillnader och likheter mellan fallen.

Rekordregnigt torsdagsdygn i Naimakka

Det har varit lite sommartorka i väderbloggen nu i semestertider. Men jag tänkte nu bryta torkan med att berätta om ett regnrekord. I torsdags den 14 juli uppmättes nämligen hela 82,3 mm vid Sveriges näst nordligaste väderstation Naimakka.

Trippel skyfallsintensitet på Nordkoster i söndags

Vid middagstid söndag den 3 juli 2022 registrerade vår automatiska nederbördsmätare på Nordkoster i Bohuslän 3,4 millimeter regn på en minut. Eftersom vi definierar skyfallsintensitet som minst 1 mm/minut så var det alltså här frågan om tredubbel skyfallsintensitet om man så vill.

Nya junirekord under måndagen

Under måndagen den 27:e juni noterades tre nya junirekord. Måndagens högsta temperatur på 33,0° stod Härsnäs i Östergötland för. Följande stationer hade sin högsta observerade junitemperatur:

Det svenska värmerekordet fyller 75 år

Den 29 juni 1947 rapporterades 38,0° från Målilla i östra Småland. Det är det ännu gällande svenska värmerekordet. Man kan fråga sig varför det inte har slagits. Både i Sverige och globalt har ju klimatet blivit varmare på dessa 75 år.

Midsommarhelgen avslutades med två nya junirekord

När vi nu summerar årets midsommarhelg kan vi konstatera att den blev ovanligt varm och solig, framför allt i landets södra och mellersta delar. För två stationer med lång mätserie var det så varmt att de gamla junirekorden fick stryka på foten. 

Lista: Tidigare midsommarrekord

Årets midsommarhelg ser ut att bjuda på mycket varmt väder i främst landets södra delar. Temperaturer på drygt 25 grader väntas upp till södra Norrland under midsommarafton. Värmen väntas senare under helgen sprida sig även upp över norra Norrland. Framåt söndag är det inte uteslutet att temperaturen kan nå upp till 30 grader även i nordöstra delen av norra Norrland.

Variationer i datum för solstånden

Det är allom bekant att vi varje år har sommarsolstånd och vintersolstånd. Nästan lika känt är det att sommarsolståndet i Sverige inträffar den 21 juni och vintersolståndet den 21-22 december. Men de är inte hela sanningen.

Ett junirekord, ett absolutrekord och ett indiskt junirekord

Under lördagen den 18:e juni föll det lokalt ovanligt stora mängder regn i delar av Västerbottens län. Allra mest fick Lycksele i södra Lappland med 63,1 mm. På andra plats kom Vindeln-Sunnansjönäs i Västerbotten med 60,3 mm följt av 52,6 mm i Gunnarn i Lappland.