Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Nästan 35 grader kallt i Nikkaluokta

I söndags den 10 november uppmättes -34,5° i Nikkaluokta. Det putsades ytterligare under natten mot måndag till -34,6°, vilket är säsongens hittills lägsta temperatur. Det låter kallt med nästan 35 minusgrader så här tidigt som vid Mårtensafton. Det är det också som statistiken visar.

Sjumilakliv för vintern och kall höst väntas

Inledningen av november har har bjudit på kallt eller mycket kallt väder i främst Svealand och Norrland. Detta har gjort att den meteorologiska vintern kunnat ta ett sjumilakliv söderut över Norrland då det varit vintertemperaturer där den 1-5 november. Den meteorologiska vintern var därmed ungefär där den skulle vara den 1 november. Även den 6 och 7 november var såpass kalla att vintern kunde avancera söderut över Svealand och är nu sammantaget nästan två veckor före normal tidtabell. Efter helgen väntas mildare väder vilket ser ut att hejda vinterns framfart.

Under -40° i Sibirien

Avkylningen av det inre av Asien har gått långsamt hittills i höst. Oktober var där på många håll 2-5 grader varmare än normalt. Den 6 november sjönk i alla fall temperaturen lokalt under -40° i Sibirien.

50 år sedan den svåra allhelgonaorkanen

Nu på fredag är det 50 år sedan den så kallade allhelgonaorkanen den 1 november 1969. Den drabbade inte minst östra Svealand mycket hårt med orkanvindar mellan nord och nordväst.

Lägsta oktobertemperaturen i Sverige sedan 2006

För årstiden kall eller mycket kall luft har dragit ner över landet. Natten till måndagen sjönk temperaturen till -23,9° i Karesuando i nordligaste Lappland. För att finna en lägre oktobertemperatur i Sverige får vi gå tillbaka till den 31 oktober 2006 då de båda lappländska stationerna Rensjön och Nikkaluokta uppmätte -25,9°. För Karesuandos del är detta på stationsnivå den lägsta temperaturen som uppmätts i oktober sedan 1984 då det var -25,0° där. Karesuandos köldrekord för oktober är -28,6° uppmätt krigsåret 1942.

Nästan rekordvarmt för årstiden i Göteborg

I går den den 24 oktober var det 17,8° varmt i Göteborg, vilket preliminärt ser ut att bli hela den här månadens högsta temperatur i landet. 17,8° låter varmt för årstiden och det är det också. Vi får faktiskt gå över 100 år tillbaka i tiden för att finna en högre temperatur så här sent på året i Göteborg. Den 29 oktober 1913 var det nämligen 18,0° i Göteborg.

Nytt säsongslägsta och tidig vinter i norr

Under natten till torsdagen noterades ett nytt säsongslägsta. Här hemma i Sverige sjönk temperaturen för första gången i år under -20°. Som lägst var det -21,1° i det välkända köldhålet Nikkaluokta i norra Lappland. Det tidigare säsongslägstat var från i tisdags då det var -19,1° vid grannstationen Rensjön. Ett nytt säsongslägsta kan komma att ses redan till söndag då en högtrycksrygg tillfälligt passerar norra Norrland. 

Vad skiljer en orkan från en tyfon?

I början av september drabbade orkanen Dorian  Bahamas och under gångna helgen drog tyfonen Hagibis in över Japan. Båda orsakade enorm förödelse och förluster i människoliv.

Kalluftsutbrott över västra Nordamerika

För årstiden rejält kall luft har tagit grepp över västra Kanada och angränsande delar av Nordamerika. Eftersom det var ovanligt varmt bara för ett par dagar sedan känns nog kalluften extra bister.

Tidigaste sortin för sommaren på 40 år