Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Unikt lång svit med avsaknad av kalla aprilmånader i bland annat Karlstad och Svenska Högarna

Vid den numera nedlagda stationen Idkerberget i Dalarna följde under åren 1988-2009 en osannolikt lång svit av 22 milda januarimånader. Med den kalla januarimånaden 2010 bröts denna svit. Emellertid har det nu visat sig att en än mer exceptionell svit av milda eller normala månader i följd ägt rum i det tysta.

Mistralvinden

Den franska vädertjänsten Météo-France förutspår för i dag torsdag att en måttlig mistral skall blåsa. Vad är då mistral för någonting?

Arlene rivstartar orkansäsongen 2017 på Atlanten

Under onsdagen bildades ett subtropiskt lågtryck över centrala Atlanten. Under torsdagen transformerades lågtrycket oväntat till ett tropiskt lågtryck för att därefter, enligt amerikanska National Hurricane Center, än mer oväntat omvandlas till den namngivna tropiska stormen Arlene. Inga landområden ser ut att beröras av Arlene som av allt att döma kommer att absorberas av en frontzon under fredagen och därigenom förlora sin tropiska karaktär.

Ovanligt kall påskafton i Svealand

Efter en varm inledning av april så har det lagom till påskhelgen dragit ner för årstiden kall luft över Sverige.

Krigsårens bitande påskkyla

Förra veckan fick vi skriva en hel del om värmerekord. Nu vore det kanske på sin plats att skriva om köldrekord som omväxling.

Nya värmerekord under måndagen

Det blev nya värmerekord för mars under måndagen, men inte i riktigt samma utsträckning som under söndagen.

Många värmerekord i Svealand under söndagen

Medan det var en mycket blåsig söndag i norra delen av Sverige så sattes ett antal nya värmerekord för mars månad i framför allt Svealand.
 

WMO presenterar fastslagna maximitemperaturer för Antarktis

Gräsbrandssäsongen har börjat

Fredagen den 24 och lördagen den 25 februari meddelade SMHI att det förelåg risk för gräsbrand i en stor del av Götaland och därmed kom årets gräsbrandsrisk en dag tidigare än under 2016. Och den är för övrigt den tidigaste utfärdade risken på hela 2000-talet. Vår bevakning av gräsbrandsrisken börjar dock redan den 1 februari och de brandriskmodeller vi använder av oss körs numera året runt.

Vår nu i bland annat Göteborg, Visby och Linköping

Onsdagens milda väder i södra Sverige möjliggjorde för den meteorologiska våren att fortsätta vidga sitt territorium i Götaland. Igår kväll kunde den meteorologiska våren konstateras för våra mätstationer i bland annat Göteborg, Visby, Halmstad, Borås, Skövde, Lund, Karlshamn samt Linköping-Malmslätt. Då vårens ankomstdatum räknas som det första av sju på varandra följande dygn där dygnsmedeltemperaturen är över 0,0° fick dessa stationer vår den 16 februari. Ytterligare några stationer i Götaland kan komma att få vår från och med den 17 februari ifall dygnsmedeltemperaturen håller sig på plussidan även under torsdagen. Därefter väntas kallare väder och en paus för våren. Vilka områden som fått vår eller haft vårtemperaturer följs på årstidskartan.