Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Våren är på väg in över Syd- och Västsverige!

Så här långt har andra halvan av februari överlag gått i mildluftens tecken. Detta har gjort att det rått vårtemperaturer på en del håll i Syd- och Västsverige de senaste sex dygnen.

Nya dygnsnederbördsrekord för februari

De senaste dygnen har bjudit på två omfattande nederbördsområden vilka gett stora mängder i södra Sverige. För nederbördsdygnet den 16 februari föll lokalt 30 mm i östra Svealand. Detta är ovanligt mycket för att vara i februari som klimatologiskt sett är en av årets torraste månader.

Intervju med Gunlög Wennerberg – Vägen till att bli en av Sveriges och Europas första kvinnliga hydrologer

Det är regnigt och vintern smälter bort framför mina ögon den dagen som jag stämt möte med Gunlög Wennerberg. Hon är en av Sveriges första kvinnliga hydrologer och jag ångrar lite att jag inte avstyrt mötet eftersom det är mycket halt på SMHIs parkering.  

Var ligger mellersta Norrland?

Ganska ofta får vi meteorologer frågor från lyssnare om geografiska områden som omnämns i våra P1-rapporter. En vanlig fråga är "var ligger mellersta Norrland?"

Ingunn gav nytt svenskt och norskt vindrekord

Vid månadsskiftet januari/februari intensifierades ett lågtryck på Atlanten mycket snabbt under sin rörelse mot nordligaste Skandinavien. Det fick namnet Ingunn av den norska vädertjänsten och gav nya norska och svenska rekord för högsta medelvind.

Mycket milt i Jämtlands- och Lapplandsfjällen

Mycket mild luft har rört sig upp över landet med plusgrader kortvarigt ända uppe i norra Lapplandsfjällen. Allra mildast var det uppe på högfjällsstationen Sylarna (1030 möh) i Jämtlandsfjällen där temperaturen under söndagskvällen nådde upp i 9,1°. Värdet bokförs dock på måndagen den 29:e januari. Preliminärt är detta även landets hittills högsta uppmätta temperatur i januari. Tidigare högsta var 8,4° från Helsingborg i Skåne den 24:e januari.

+6 grader och halka

Här i Norrköping var det 4-6 plusgrader hela natten till måndag den 29 januari. Ändå hade pölar med smältvatten frusit till is. Förmodligen bidrog flera olika faktorer till detta.

-28,8° i Horn kallast i Götaland sedan 1 december 2010

Den gångna natten var rejält bister även långt ner över södra Sverige. På flera håll i Götaland uppmättes temperaturer på under -20°. Allra kallast var det i Horn i södra Östergötland. Där hade man under tisdagsmorgonen som lägst -28,8°. 

-44,6° i Vittangi - Århundradets hittills lägsta temperatur i Sverige

Väderrapporteringen är numera betydligt snabbare än för bara några årtionden sedan. Men fortfarande händer det att vissa värden når oss först i efterhand.  Det har hänt nu i januari när klimatstationen i Vittangi efter ett uppehåll kommit in med en sammanlagd minimitemperatur på -44,6°. Vi har bokfört värdet på den 5 januari.

Sammanfattning av årets första köldknäpp

Det har knappast undgått någon att första veckan i januari 2024 var betydligt kallare än vi vant oss vid numera. Men hur kall var den i ett längre historiskt perspektiv? På många håll i landet räcker det att gå tillbaka till någon av vintrarna i början av 2010-talet för att hitta lägre temperaturer. På en del håll i Götaland var det faktiskt kallare så sent som i fjol.