Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Hundra år sedan flödesåret 1924 – reflektion över risk för översvämningar då som nu

För hundra år sedan, 1924, upplevde landet ett riktigt översvämningsår. Vinterflöden med isproppar gav översvämningar i södra Sverige, vårfloden var besvärlig i Mellansverige och höstflöden på grund av mycket regn gjorde att Vänern blev hög. Mälaren, Hjälmaren och Vättern hade sina högsta vattennivåer under 1900-talet detta år, Mälaren och Hjälmaren i samband med vårflödena och Vättern i augusti.

Ingen mätbar nederbörd i Örnsköldsvik i maj

Maj 2024 var mycket torr och allra torrast var det i Ångermanland och Medelpad. Där fick minst åtta stationer mindre än 1 mm sammanlagt och från Örnsköldsvik rapporterades ingen mätbar nederbörd under månaden.

Rekordvarm vår på sina håll i Västsverige

När nu den kalendariska våren förbytts till kalendarisk sommar kan vi konstatera att våren 2024 blev rekordvarm på sina håll i Västsverige. 

Risk för extremt aktiv orkansäsong på Atlanten

Inom kort väntas den officiella starten av orkansäsongen på Atlanten dra igång. Detta sker på lördag den 1 juni. I östra Stilla havet inleddes den officiellt redan den 15 maj. Flera olika institut prognoserar att årets säsong på Atlanten kan komma att bli extremt aktiv.

Sannolikt rekordvarm majmånad i västra Jämtland

Årets majmånad kommer att gå till historien som en mycket torr och mycket varm sådan. Om vi börjar med temperaturen ser det på flera håll i västra Jämtland faktiskt ut som att den exceptionella majmånaden 2018 kan komma att överträffas. Detta gäller exempelvis för Östersund-Frösön, Gäddede och Storlien-Storvallen i Jämtland vilka alla tre har mer än 100-åriga mätserier på nacken.

Arbetsveckan inleds med midnattssolens återkomst

En ny arbetsvecka har nu inletts. I allra nordligaste Norrland med midnattssolens årliga ankomst. I Treriksröset gick solen under söndagen den 19 maj upp klockan 01:14. Från och med idag, måndag den 20:e maj, och fram till omkring mitten av juli råder midnattssol där. Midnattssolen kommer nu att fortsätta att vandra söderut ända fram till sommarsolståndet den 20 juni.

Vilken månad är årets soligaste?

Solen flödar just nu på många håll runtom i landet samtidigt som sommarvärmen omfamnat en stor del av landet. Förmodligen till mångas glädje efter en i allmänhet solfattig eller mycket solfattig aprilmånad. Men vilken månad på året är den soligaste? Det skall vi reda ut i det här blogginlägget!

50 år sedan den längsta vårtorkan i Sverige

På morgonen den 22 mars 1974 rapporterade observatörerna i Skövde och Åsaborg i Västergötland 8,0 mm respektive 8,2 mm nederbörd. De visste knappast att det skulle dröja till morgonen den 27 maj innan det åter fanns något att tömma ur regnmätaren. Den längsta kända vårtorkan i Sverige hade inletts.

Regnigaste majdygnet i Jönköping sedan 1938

Ett område med både regn och åska gav på flera håll i Götaland stora nederbördsmängder under söndagen och en bit in på måndagen. Jönköping fick 34,9 mm den 5 maj och det innebär det regnigaste majdygnet för den stationsserien sedan den 18 maj 1938.

Torka i Zimbabwe - följ med när SMHI arbetar med insatser för klimatanpassning

I Zimbabwe råder just nu en torka så intensiv att presidenten förklarat att det råder katastroftillstånd, detsamma gäller för grannländerna Zambia och Malawi. Något som kan öka böndernas motståndskraft mot torka är tillförlitliga prognoser och klimatinformation.