Hur blir man meteorolog?

Är du är intresserad av väder, klimat och klimatförändringar? Vill du förstå hur dessa frågor påverkar våra liv idag och på lång sikt? Då kanske meteorologyrket är för dig! Det finns många olika roller som man kan jobba med som meteorolog.

Linnea Rehn under paraply utanför SMHI i Norrköping, foto.
Linnea jobbar som prognosmeteorolog på SMHI i Norrköping.

– Jag är absolut inget mattesnille, även om studierna innebar mycket matte och fysik, berättar Linnea Rehn som är prognosmeteorolog på SMHI. Däremot har jag alltid haft ett intresse för naturvetenskap, och det tycker jag att man ska ha för det här yrket!

– Min största styrka är faktiskt inte de teoretiska kunskaperna, utan min förmåga att förmedla och kommunicera väder och prognoser. Mycket av mitt arbete handlar just om det, fortsätter Linnea, som är en av de meteorologer som ofta hörs och syns i radio, tidningar och videosändningar i sociala medier och på smhi.se.

Många olika roller

Det finns en mängd olika typer av jobb för meteorologer. En del arbetar med att ta fram och förmedla väderprognoser och varningar, medan andra jobbar med klimatforskning. Vissa specialiserar sig på luftmiljö och analyserar hur föroreningar sprider sig i atmosfären, och även vilken effekt detta får ända ner på gatunivå i våra städer. Vi har även meteorologer som tittar tillbaka på historiska data och den statistik som bygger på väderobservationer. 

Det här var bara några av rollerna på SMHI, här kan du läsa om fler:  Vad gör en meteorolog på SMHI?

Pluggar fysik och meteorologi

För att bli meteorolog genomgår man först en treårig kandidatutbildning i meteorologi där man studerar matte, fysik och meteorologi. Därefter kompletterar man med en tvåårig masterutbildning med inriktning meteorologi. Det går även att söka till en masterutbildning i meteorologi efter en kandidatexamen i fysik. 

Matte och fysik kan man läsa på flera högskolor och universitet runt om i landet. Ämnet meteorologi kan du läsa på universiteten i Stockholm och Uppsala. Det går också att studera till meteorolog utomlands.

"Spännande och viktigt yrke"

– Det är ett spännande och viktigt yrke! Jag känner att vi bidrar till människors säkerhet och samhällets hållbarhet varje dag. Och det finns behov av fler meteorologer i framtiden, avslutar Linnea Rehn.