Allt fler verksamheter är sårbara för oväder och behovet av väderlarm blir allt större. Genom att i förväg veta hur stor påverkan en väderhändelse har på din eller dina kunders verksamhet, hinner du förbereda dig och planera för förebyggande åtgärder för att minimera påverkan.
Välj vid vilka väderparametrar du vill bli larmad och få en varning via SMS eller e-post när gränsvärdet nås. Du klickar dig sedan enkelt in i webbtjänsten där du kan granska detaljer och följa väderutvecklingen.
Jag vill boka en demo av SMHI Väderlarm
Är din verksamhet känslig för extremväder?
SMHI Väderlarm används inom en mängd olika branscher och verksamheter. Några exempel hittar vi inom tung industri, elnätsbolag och hos vindkraftsoperatörer.
Inom tung industri finns flera olika kundgrupper inom olika branscher. SMHIs Väderlarm går att anpassa och varje kund väljer sina egna åtgärder och åtgärdsplaner.
Åtgärdsplaner aktiveras vid väderlarm för åska
De flesta av våra kunder inom tung industri har Väderlarm för åskrisk och har larm för blixtnedslag inom sitt eller sina larmområden som aktiverar deras åtgärdsplaner. Detta för att vara på tårna och förberedda inför vad blixturladdningar kan innebära.
Pappersbruk
Pappersbruk kopplar in ö-drift vid blixtnedslag i sitt larmområde, vilket innebär att de själva producerar den el de behöver och riskerar på så sätt inte några spänningsdippar eller toppar som en blixturladdning kan medföra vilket kan orsaka stora problem eller skador i produktionen med kostsamma leveransförseningar till följd.
Gruvindustri
Inom gruvindustrin krävs långa processer för att starta om exempelvis pumpar, ställverk och tryckluft efter en spänningsdipp.
För att undvika problem ändras processen på olika sätt. Vid en blixturladdning i ett yttre larmområde med eltillförsel till gruvan ökas produktionstakten och om en blixt slår ner inom larmområdet stängs hälften av skipparna av för att undvika att samtliga skadas vid ytterligare blixtnedslag.
Framförhållning för att minimera eventuella avbrott
För ett elnätsbolag är det viktigt att ha framförhållning inför ett stundande oväder. När det finns indikation om risk för oväder bevakas väderutvecklingen kontinuerligt och även viktiga beslutsmöten kretsar runt osäkerhet, styrka och trolig påverkan.
När det är ungefär 24-48h kvar till ovädret väntas påverka deras driftområden är det dags att förflytta entreprenörer till områden som väntas drabbas och även planera för ökad bemanning av kundtjänst. Hur lång tid det dröjer innan ovädret dragit förbi är även viktig information för att kunna planera för åtgärder och en effektiv återuppbyggnad.
– Vi har lärt oss att det är ytterst viktigt att vara förberedda innan hårt väder slår till. Genom att arbeta proaktivt sparar vi stora kostnader och kan samtidigt minimera eventuell avbrottstid för våra kunder, vilket ökar vårt goda anseende, berättar Jimmy Mattsson, Driftstöd Network Operation Regionnät Ellevio.
Värdefull direktkontakt med meteorologen
– SMHIs Väderlarm total ger oss en trygghet och gör att vi kan fokusera på vårt jobb, fortsätter Jimmy.
– När vi får ett larm om oväder flyttar vi i förväg underhållsentreprenörer till området som väntas få en störning. Vid en osäker vädersituation är det mycket värdefullt att ha direktkontakt med meteorologen och tack vare möjligheten till videobriefing blir det så mycket enklare att förstå riskerna och hur vädret påverkar oss, avslutar Jimmy.
Säkerhet vid servicearbeten
Vid väderlarm för åskrisk eller blixturladdning ser operatören eller driftingenjören för en vindkraftspark till att stoppa eventuella servicearbeten i vindkraftverken.
Hur stark var blixten?
Vindkraftsoperatörer vill veta position och strömstyrka (kA) för blixturladdningar som kan ha skadat vindkraftverk för att veta om turbintillverkaren ska stå för reparationskostnaden.
En blixturladdning kan bl.a. skada vindkraftsverkens blad, nasal, elektronik i turbinen och även slå ut styrsystem eller kraftstation och elnät.
Åskstandard ISO standard IEC 61400-24 innebär att ett vindkraftverk ska klara negativa blixturladdningar på upp till 100kA och positiva blixtar till 200 kA. Alla turbintillverkare följer standarden och med serviceavtal innebär det att de besiktar och reparerar eller står för reparationskostnaden orsakade av blixturladdningar upp till den så kallade Max Current Rate.
SMHI är en opartisk aktör med neutral information om blixturladdningar. I Blixtarkivet, som är en del av Väderlarm åska och blixt och Väderlarm total, väljer kunden fram tidsperioden då skadan inträffade och får då se nedslagen i karta och tabell tillsammans med tidpunkt, position, strömstyrka och precision i mätningen.
Om turbintillverkaren menar att blixturladdningen var kraftigare än Åskastandarden kan det vara tryggt att nyttja SMHIs opartiska underlag för att bilda en egen uppfattning.
– SMHI är en oberoende leverantör och Väderlarm åska och blixt ger ett viktigt konstaterande om blixtnedslagets position är i närheten av ett vindkraftverk. Då kallas tillverkarens tekniker in för att granska bladen på vindkraftverket och vid omfattande skada kopplas försäkringsbolaget in, berättar Kaj Lamton, Verksamhetsansvarig vindkraft, Wallenstam AB
– Systemet är jättebra! Larm när blixten slår ner i närområdet säkerställer att vi avbryter pågående arbeten i tid och tillgång till blixtarkivet gör det sedan möjligt att snabbt besikta de turbiner som blivit utsatta för nedslag, säger Henrik Svahn, Drift- och Underhållsansvarig Vasa Vind.
Vi erbjuder fyra olika paket
Paket: Åska och blixt
Paketet Väderlarm för åska och blixt produceras under åsksäsongen, perioden mellan 15 april och 15 oktober.
Välj mellan följande gränsvärden:
- Liten, måttlig eller hög åskrisk i prognosen närmaste 24 eller 48 timmarna
- Liten, måttlig eller hög risk för blixtnedslag i kort blixtprognos
- Blixtnedslag i ditt larmområde
Senaste dygnets blixnedslag som tillval
Som extra tillval kan du beställa en automatrapport för det senaste dygnets blixtnedslag som kan ha påverkat ditt larmområde eller dina intressepunkter, exempelvis vindturbiner.
Paket: Blåst och snö
Paketet Blåst och Snö produceras under perioden 15 oktober och 15 april.
Välj mellan följande gränsvärden:
- Vindlarm över 15, 20, 25 eller 30 m/s under de kommande 48 timmarna.
- Risk för stora snömängder vid minst 10, 15, 20 eller 30 mm nysnö i smält form under de kommande 48 timmarna.
Paket: Risk för stora nederbördsmängder
Du kan bli larmad när det finns risk för stora nederbördsmängder som kan påverka din verksamhet. Välj mellan följande gränsvärden:
- Risk: liten, måttlig eller hög.
- Stora nederbördsmängder vid minst 35, 50, 75 eller 100 mm.
Paket: Väderlarm total
Blåst och snö, åska och blixt samt vindlarm
Paketet Väderlarm total innehåller Blåst och snö, åska och blixt, samt vindlarm och är en tjänst som löper under hela året. Utöver innehållet i de andra paketen ingår även vindlarm under sommarhalvåret samt blixtlarm, kort blixtprognos samt blixtarkivet under vinterhalvåret. Produkten stora nederbördsmängder går att lägga till som option om så önskas.
Sannolikheten för varning upp till sju dygn framåt
Behöver du ännu längre framförhållning än de kommande 48 timmarna erbjuder vi varning dygn 3-7 där meteorologen bedömer sannolikheten för åska, kraftig blåst och stora snömängder.
Så här fungerar SMHIs Väderlarm
Tjänsten är enkel att använda:
Larmområden, larmnivåer och väderparametrar som passar för din verksamhet definieras vid uppstart tillsammans med SMHI.
- Ett väderlarm skickas med SMS eller e-post när larmnivå uppnås eller överskrids i ditt larmområde.
- Detaljerna kring ett väderlarm presenteras i tjänstens webbgränssnitt och du kan snabbt bilda dig en uppfattning om väderutveckling, när kulmen väntas och risk får påverkan.
- När du vet väderlarmets omfattning har du ett underlag för att förbereda verksamheten och besluta om eventuella åtgärder.
Prata med en meteorolog
Konsultation med SMHIs erfarna meteorologer ingår som en del av tjänsten. Du kan när som helst ringa en vakthavande meteorolog för att få svar på dina frågor. Du kan även få videobriefing med meteorologen om du behöver.
Specialanpassat webbgränssnitt
I gränssnittet visas prognoser och väderlarmkartor för de närmaste 48 timmarna. Webbgränssnittet är anpassat för att enkelt kunna se vad som är viktigast just nu.
Gränssnittet innehåller:
- Väderkartor med nederbördsradar och prognoskartor.
- Åskriskprognoser editerade av meteorologer (Paket: Åska och blixt).
- Realtidsblixtnedslag (Paket: Åska och blixt).
- Kort blixtprognos (Paket: Åska och blixt).
- Blixtarkiv (Paket: Åska och blixt).
- Risk för stora nederbördsmängder (Paket: Risk för stora nederbördsmängder).
- Täta prognosuppdateringar från var 10:e minut till var 3:e timme.
- Bra överblick för dina väderlarm och larmområden.
- Punktprognoser 7 dygn framåt, som tydliggör sannolikheten i prognosen.
- Nederbördsanalys (Paket: Risk för stora nederbördsmängder).
- Beräknade och förädlade observationer.
- SMHIs observationer.
- Textkommentar som beskriver larmsituation och modelldata.
Meteorologen kommenterar flera gånger per dygn
Meteorologens textkommentar för åskrisk är lätt att hitta intill larmkartan. Den uppdateras kl. 06, 09, 12, 15 och 18 under sommarhalvåret och beskriver åskriskutvecklingen de närmaste 12 timmarna.
Textkommentaren för blåst och snö uppdateras kl. 06, 12 och 18 under vintertid och kl. 12 under sommarhalvåret.
Hur skiljer sig SMHI Väderlarm från SMHIs vädervarningar?
Konsekvensbaserade vädervarningar är avsedda för allmänheten och varning utfärdas när vädret medför konsekvenser eller störningar i samhället. Med tjänsten SMHI Väderlarm får du istället kundanpassade larm utifrån de parametrar och larmområden som du själv väljer.