Under expeditionen, som ingår i det svenska pelagiala övervakningsprogrammet, besöktes Skagerrak, Kattegatt, Öresund, Egentliga Östersjön och Bottniska Viken. I Bottniska viken genomförde SMHI och Umeå Marina Forskningscentrum (UMF) en gemensam kartering av näringsämnen.
Avkylningen av ytvattnet hade nu tagit fart i samtliga undersöka områden. Men temperaturer över det normala noterades i Egentliga Östersjön och Bottenhavet medan temperaturen i Västerhavet delvis var lägre än normalt. Salthalten i ytvattnet var normal i Västerhavet och Bottenviken medan halter högre än normalt noterades i delar av Egentliga Östersjön och Bottenhavet.
I Västerhavet hade koncentrationen av näringsämnen ökat markant i ytvattnet sedan november, men halterna av alla näringsämnen var inom det normal för månaden.
I Egentliga Östersjön hade koncentrationen av näringsämnen ökat i ytlagret sedan november, framförallt hade det skett en kraftig ökning av oorganiskt kväve. I både Östra och Västra Gotlandsbassängen uppmättes högre värden av oorganiskt kväve och silikat än normalt under 100 meters djup. På stationen BCS III-10 var koncentrationen av fosfat och oorganiskt kväve istället under det normala och hela vattenpelaren var syresatt. I Bornholmsbassängen, Hanöbukten och i Arkona bassängen var koncentrationerna av näringsämnen mestadels normala.
I Bottenhavet var halterna något lägre än normalt i de östra delarna samt vid vissa av stationerna i de norra delarna. I djupvattnet var halterna mestadels normal men i de centrala delarna återfanns halter högt över det normala. Fosfathalterna i ytvattnet var lägre än normalt i de östra delarna och på vissa stationer i de norra delarna av området. Fosfathalten ökade med djupet och halterna i djupvattnet var mycket över det normala vid vissa stationer. Silikathalterna var generellt högre i ytvattnet i de västra och centrala delarna av området jämfört med de östra. Även här ökade halterna med djupet och på många stationer noterades halter över det normala i djupvattnet.
I Bottenviken var halterna av oorganiskt kväve under det normala. I djupvattnet ökade kvävehalten och uppvisade stor variation, normala halter samt både lägre och högre halter än normalt. Fosfathalten i ytvattnet var mycket låg vilket är normalt för årstiden. Halterna ökade med djupet och i djupvattnet återfanns högre halter än normalt. Silikathalter över det normala noterades och i djupvattnet ökade halterna ytterligare och även här var halterna högre än normalt.
I Egentliga Östersjöns centrala bassänger uppmättes svavelväte från 70-80 m i resterande bassänger uppmättes inget svavelväte. Men i Hanöbukten och Bornholmsbassängen noterades syrebrist från 70 meters djup. Lägst var syrekoncentrationen vid Hanöbukten och BY4 med 0,2-0,3 ml/l på 70 m.
Syrgashalten i bottenvattnet varierade mellan ca 5 ml/l i Kattegatt och 3 ml/l i Öresund, vilket är relativt lågt men precis inom det normala. I öppna Skagerrak var syresituationen god och vid den kustnära stationen Släggö hade koncentrationen ökat från 3 ml/l i november till strax över 5 ml/l.
Ingen syrebrist noterades i Bottniska Viken. Men låga halter, på gränsen till syrebrist noterades vid den kustnära stationen Gavik-1. Halter strax över 4 ml/l noterades också i den sydvästra delen av Bottenhavet.
SMHI:s nästa ordinarie expedition med R/V Svea är planerad till 10:e – 17:e januari, med start och avslut i Lysekil.