Nyhetsarkiv

150 deltog i webbinarium om klimatanpassad upphandling

Den 28 november bjöd SMHI in till webbinarium för att presentera den nya digitala vägledningen för klimatanpassad upphandling. 150 representanter från såväl statliga myndigheter som kommuner och länsstyrelser deltog.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Klimatdata för hydrologiska beräkningar

Hydrologi

Via ett nytt gränssnitt finns dataserier för temperatur och nederbörd för åren 1961- 2021 tillgängliga att laddas ner för valfri plats i Sverige. Klimatdatabasen har särskilt tagits fram för hydrologiska modellberäkningar.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Regeringen utser SMHIs professor till ledamot i Klimatpolitiska rådet

KlimatForskning

Regeringen utser Erik Kjellström, SMHIs professor i klimatologi, till ledamot i nämnden för Klimatpolitiska rådet. Rådets uppdrag är att utvärdera regeringens politik och de underlag den bygger på, och bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Viktig delning av kunskap och erfarenheter kring klimatunderlag

Hur kan vi hantera klimatunderlagens inbyggda osäkerheter för att idag fatta beslut kring åtgärder som rör framtida risker? Det var den gemensamma frågan för deltagarna i kursen Hantering av osäkerhet i klimatunderlag. SMHI var en av arrangörerna.

Publicerad: Senast uppdaterad:

November 2022 - Tvära kast från sommar till vinter

MeteorologiKlimat

November bjöd på tvära kast mellan årstider. Inledningen var varm och i mitten av månaden slogs en del temperaturrekord. Den meteorologiska hösten kom ovanligt sent till delar av Götaland och lokalt längs Svealandskusten, på en del håll var den rekordsen. Efter mitten av månaden blev det ett snabbt …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Hösten 2022 - Mildare än normalt

Meteorologi

Hösten 2022 kommer nog snabbt att falla i glömska för boende norr om Dalälven då den var tämligen händelsefattig. Söder därom torde hösten i Stockholmsområdet främst bli hågkommen för det kraftiga snöfallet i november med åtföljande trafikproblem. I Götaland lär man istället minnas den ovanligt …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nederbörd ny parameter i "Hur var vädret?"

Hur var vädret julen 2010? Eller midsommaren 1992? Var det varmt eller kallt? Hur har temperaturen förändrats sedan dess? Det kunde du ta reda på redan när SMHI lanserade tjänsten "Hur var vädret?" för ett drygt år sedan. Nu lanseras parametern nederbörd så att du även kan ta del av nederbördsmängd.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Säsongens iskarta har nu kommit igång

Oceanografi

Förra veckan kunde säsongens första is ritas ut på kartan över havsis och ytvattentemperatur. Isen började som normalt att lägga sig i inre skyddade vikar i norra Bottenviken men det krävdes en del tid att hitta rätt observationsunderlag för att se isen. Idag kan vi tydligare se nyisen då områdena …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Rekordlugnt hos oceanograferna

Oceanografi

Meteorologerna på SMHI har den senaste veckan haft fullt upp med säsongens första snöfallsvarningar i söder, medan oceanograferna har det betydligt lugnare på varningsfronten. Idag slås rekordet i längsta period utan varning för högt vattenstånd i havet.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny analys tydliggör förändringar av Sveriges klimat

Varmare, mer nederbörd, kortare snösäsong och ökad solinstrålning. SMHIs nya analys av historiska observationer visar att detta är de mest framträdande signalerna på att Sveriges klimat har förändrats.

Publicerad: Senast uppdaterad:
Ämnesområden
År
Månad