Hur upplever du temperaturen utomhus just nu?

Befinner du dig i Stockholm, Norrköping eller Linköping? Då kan du rapportera hur du upplever värmen och på så sätt bidra till forskningsprojektet BRIGHT. Projektet mäter utomhustemperatur och undersöker hur värme upplevs i stadsmiljö.

Det är andra året i rad som projektet samlar in rapporter via en mobilapp om hur allmänhet och kommunala verksamheter upplever värme utomhus i Stockholm, Norrköping och Linköping.

– För att göra en bra analys behöver vi mycket data och där kan du bidra med att rapportera hur du upplever utomhustemperaturen. Rapportera gärna flera gånger vid olika tidpunkter och från flera olika platser. Det är jättevärdefullt för oss, säger Lotten Wiréhn, forskare på Linköpings universitet.

Forskarna är intresserade av hur värme upplevs generellt i stadsmiljö och de är extra intresserade av varmare dagar. Forskningen ska ge kunskap som kan användas i till exempel kommunernas arbete med klimatanpassning. 

Rapportera i BrightApp!

QR-kod som leder till BrightApp där allmänheten kan rapportera sin upplevelse av temperaturen just nu.
Läs QR-koden med din mobiltelefon för att öppna BrightApp. Där kan du rapportera din upplevelse av utomhustemperaturen just nu.

Läs QR-koden med kamera-appen i din mobil för att komma till BrightApp och börja rapportera hur du upplever utomhustemperaturen just nu. Läser du detta via din mobil, tryck här för att öppna BrightApp.

Starta rapporteringen genom att klicka på den runda symbolen i kartan.

Rapportering kan ske i Stockholm, Norrköping och Linköping.

Rapportera gärna vid flera tillfällen, allra helst regelbundet. Du kan spara/installera BrightApp på mobilens hemskärm för snabb åtkomst nästa gång du vill rapportera.

Genom att rapportera godkänner du att den uppladdade informationen delas i BrightApp. Den geografiska positionen och den inskickade informationen lagras av Linköpings universitet och används enbart i forskningssyfte.

Tillåt platstjänster/aktivera platsåtkomst

För att rapporteringen ska fungera måste du tillåta platstjänster/aktivera platsåtkomst för webbläsaren i din mobil.

Öppnar du en länk till BrightApp delad i en social medie-app i din mobil, kan du behöva öppna länken i "extern webbläsare"  för att platstjänster/platsåtkomst ska fungera. 

Om projektet Bright och BrightApp

Projektet Bright drivs av SMHI tillsammans med Linköpings universitet. Mobilapplikationen BrightApp är utvecklad av Linköpings universitet. Projektet ska ta fram en prototyp av ett visualiseringsverktyg som ska integrera kunskap från högupplösta, modellerade data med lokala meteorologiska observationer och med den rapporterade upplevelsen av värmen. Detta är bland annat användbart i kommunernas arbete med klimatanpassning.

Du kan läsa mer om BRIGHT-projektet på smhi.se.