Linus är prognosmeteorolog

Linus, man i glasögon på kontorsarbetsplats med många skärmar som skymtar i bakgrunden.
Foto SMHI/Henrik Perfect

Om Linus

  • Jobbar som: Prognosmeteorolog på SMHI
  • Började på SMHI: 2019
  • Utbildning: Fysik med inriktning meteorologi

Berätta om ditt jobb

Jag jobbar som prognosmeteorolog vilket betyder att jag producerar väderprognoser och kommunicerar dem på olika sätt. Det kan vara i form av texter och radiosändningar, via telefon till journalister, filminspelningar för vår hemsida och sociala medier, samt via genomgångar direkt med mottagaren.

Som prognosmeteorolog bedömer man den mest sannolika väderutvecklingen, och ofta är det minst lika intressant att se vilka alternativa utvecklingar det finns. Vädret och atmosfären är komplext och kommunikationen prognosmeteorologer emellan är en del av arbetet för att ställa en så bra prognos som möjligt.

Prognosen ska sedan bestå av den väderinformation som är relevant för mottagaren, det kan handla om ifall det blir sol eller regn till eftermiddagen, eller att förmedla ett allvarligt vädervarningsläge med allt vad det kan innebära.

Väderprognos fungerar också ofta som beslutsunderlag för både små och stora beslut – från när den bästa tiden är för löprundan är eller hur man ska klä sig på morgonen, till hur man ska förbereda sig för ett oväder eller om man alls kan ge sig ut vägarna.

Utöver själva prognosarbetet jobbar jag också med en del andra uppgifter, däribland utvecklingsarbete, besöksmottagning och att fördjupa mig i vissa meteorologiska fenomen.

Vad är det bästa med att jobba som prognosmeteorolog?

Jag är fascinerad av oväder! Sommarkvällar då åskan dundrar och regnet vräker ner utanför fönstret väcker en särskild förtjusning inom mig. Det bästa med jobbet är då att jag som meteorolog får komma det så nära, prognostisera och prata om väder.

Det är också den nära kontakten med mottagarna som gör mitt arbete så roligt och spännande. Och att jag känner att jag får vara med och bidra till ett säkrare samhälle. Sedan har det också sin charm att få följa årstiderna, sett ur ett meteorologiskt perspektiv och deras utveckling under året!

Vad är det bästa med att jobba på SMHI?

Det är att få ta del av och bidra till all information, teknik och kompetens som finns här. Detta är en väldigt lärorik och utvecklande arbetsplats. SMHI har en sådan bredd – det bedrivs allt från forskning och utveckling till utredningar och prognosverksamhet, och det öppnar upp för många möjligheter.