Michael

Enhetschef för SMHI Luftfart i Upplands Väsby.

Michael Hansson, enhetschef för SMHI Luftfart i Upplands Väsby.

Hur ser en vanlig dag ut på ditt jobb?

– Då jag i grunden är prognosmeteorolog ägnar jag den första stunden på dagen åt att sätta mig in i väderläget och diskutera med medarbetarna i vaktlaget om möjliga och alternativa väderutvecklingar. Därpå följer oftast en stund med att kontrollera och läsa igenom mailinkorgen.

– Oftast innehåller dagen ett antal längre eller kortare möten i olika konstellationer. Innan dagen avslutas försöker jag återigen delta på överlämningen mellan meteorologerna som har arbetat dagskiftet och de som ska arbeta nattskiftet.

Vad är det bästa med SMHI?

– Här finns många kunniga och skickliga medarbetare med djup kunskap inom ett brett område som rör naturvetenskap och teknik.

Vad är det konstigaste du varit med om på jobbet?

– När jag arbetade på SMHI Sjöfart för sex-sju år sedan fick jag frågan om jag kunde hjälpa en mamma vars son och flickvän seglade jorden runt. Hon hade inte hört av dem på någon månad och var orolig. De skulle enligt beräkningar befinna sig på Stilla Havet och hon undrade hur vädret hade varit där den senaste tiden.

– Jag försökte på bästa och lugnaste sätt förklara och sammanfatta vädret för henne. Jag minns inte hur hon tog det, men jag vet att de kom hem välbehållna.