
I åtta korta faktaavsnitt får du baskunskap om den pågående klimatförändringen och de effekter den har, till exempel stigande temperatur. Du får också kunskap om hur viktigt det är att begränsa klimatförändringen genom att minska utsläppen av växthusgaser, och att vi samtidigt måste arbeta med klimatanpassning.
Korta fakta
Vi befinner oss i en mycket snabb klimatförändring. Läget är kritiskt och utsläppen måste minska kraftigt nu. Människan har värmt upp jordens klimat med drygt 1 grad sedan 1800-talet, främst genom utsläpp av växthusgaser. I Sverige är temperaturökningen ungefär dubbelt så stor. Varje grads temperaturhöjning innebär ökad risk för mänskliga samhällen och stor, mestadels negativ påverkan på naturmiljön.
Vi kan minska vår klimatpåverkan och lindra effekterna av klimatförändringen. Det finns kunskap, tekniker och underlag för att minska utsläppen och därmed klimatförändringens omfattning. Möjligheter att påverka finns i hela samhället - såväl i politiken som i näringslivet och hos enskilda individer.
Forskningen kan idag tydligt koppla många typer av extremväder till klimatförändringen. Redan idag har sannolikheten för värmeböljor, kraftig nederbörd och torka ökat. Även intensiteten i många extremväder har ökat, till följd av klimatförändringen. I ett framtida varmare klimat kommer den här typen av förändringar att bli ännu kraftigare, både globalt och i Sverige.
Parisavtalet slöts av världens länder 2015. Alla länder har förbundit sig att genomföra åtgärder som bidrar till att målen i Parisavtalet uppnås. Sverige har som ett av många länder åtagit sig att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader, och att göra ansträngningar för att begränsa den till 1,5 grader. Det krävs snabba och stora omställningar av hela samhället för att nå temperaturmålen. Dagens nationella åtaganden räcker inte för att uppfylla målen i Parisavtalet.
Parallellt med arbetet att minska klimatpåverkan måste vi anpassa samhället till nuvarande och framtida klimat. Hänsyn behöver tas till såväl långsamma klimatförlopp som stigande havsnivå och förändringar i årstidernas längd som till ändringar i enskilda väderhändelser som värmeböljor och skyfall. Klimatpåverkan är transnationell – det som händer i andra delar av världen påverkar oss i Sverige, och tvärtom.
Ju sämre vi lyckas med att minska växthusgasutsläppen, desto större blir behovet av klimatanpassning. Med ökande global uppvärmning kommer också fler mänskliga och naturliga system nå gränser där anpassning inte längre är möjlig. För vissa ekosystem har gränser redan uppnåtts, till exempel vissa varmvattenkorallrev, vissa kustnära våtmarker, vissa regnskogar och ekosystem i polarområden och bergsområden.
Klimatförändringen är en av de största globala samhällsutmaningarna. Den berör samtliga samhällssektorer och alla aspekter av hållbarhet – social, ekologisk och ekonomisk. Kan vi begränsa klimatförändringen får det också positiva effekter på FN:s övriga globala hållbarhetsmål, till exempel de som handlar om att utrota fattigdom och hunger.
Alla berörs av att klimatet förändras. Effekter syns redan idag på alla kontinenter och i världshaven, på olika sätt. Högre temperaturer, högre havsnivå, längre värmeböljor, torka och fler översvämningar är exempel, liksom en förändrad tillgång till dricksvatten och livsmedel. De människor, samhällen och näringar som redan är mest sårbara är de som påverkas allra mest.