Två kraftiga virvelvindar blev nyhetsstoff under veckoslutet. De bildades i olika delar av Sverige och under helt olika väderförutsättningar.
Det började i fredags när det kom in rapporter om en tromb som passerade rakt över E4 strax norr om Luleå. En film tagen av en bilpassagerare visar att det verkligen var fråga om en tromb med sin luftvirvel.
Samma tromb (eller möjligen en annan tromb från samma vädersystem) fällde senare ett 15-tal träd i Lulsundet i Luleå.
Tromber och fallvindar i Sverige 2020-2024
Väderläget över norra Norrland var typiskt för en situation under högsommaren då det mycket väl kan bildas tromber. Medan ett högtryck med varm luft började växa in över södra Sverige fanns fortfarande en hel del regn- och åskskurar kvar över norra Norrland.
Piteå fick 27 mm regn under fredagsdygnet och Luleå rapporterade 31 mm. Vårt blixtlokaliseringssystem registrerade 455 blixturladdningar över främst Västerbotten och Norrbotten.
En annan virvelvind över Dansbandsveckan i Malung
Under lördagen den 20 juli kom det in rapporter om en kraftig virvelvind som dragit fram i centrala Malung mitt under Dansbandsveckan. Kringflygande tältdelar och annat skadade 3-5 personer (uppgifterna går isär) och några fick föras till sjukhus.
Här var det fråga om ett helt annat väderläge med högsommarvärme och gassande sol. De virvelvindar som förekommer under sådana förhållanden bildas nära marken och är inte kopplade till något moln. På SMHI brukar vi kalla detta för stoftvirvlar.
Kraftiga stoftvirvlar kan, trots namnet, orsaka en hel del skador. Trädgårdsmöbler kan kastas omkring hej vilt och takpannor kan slitas loss. Men vad vi känner till är detta första gången som personskador rapporterats i samband med en stoftvirvel.
Kraftiga stoftvirvlar i Sverige 1991-2024
Småtromb eller stoftvirvel?
När jag studerade meteorologi kallades dessa företeelser småtromber och frågan är om inte detta är en bättre benämning än stoftvirvel när det blir så här stora konsekvenser. Bland allmänhet och i massmedia verkar inte stoftvirvel vara etablerat utan det ligger närmast till hands att kalla det en tromb.
Vad jag kunnat se etablerades ordet stoftvirvel under 1990-talet i några artiklar i SMHIs månadstidning Väder och Vatten. Delvis var det nog fråga om svengelska översättningar av de engelska begreppen "dust whirl" och "dust devil" för samma företeelse.
Till en början verkar orden småtromb och stoftvirvel ha använts synonymt. Synonyma ord kan ha olika värdeladdning och beroende på sammanhanget kan det ena eller det andra passa bäst.
I vissa fall är det helt harmlöst med lite löv eller sand som virvlar upp med måttliga vindhastigheter. Då kan stoftvirvel passa bra. Men när det blir omfattande skador tycker jag att begreppet småtromb kan få en renässans.
Sverker Hellström