Månadens väder och vatten i Sverige

Varje månad presenteras en översiktlig återblick på den gångna månadens väder, läget i sjöar och vattendrag samt tillståndet i havet. Översikter från januari 2004 och framåt finns på smhi.se. Längre tillbaka finns de publicerade i tidskriften Väder och Vatten.

Sökresultat 66 träffar på 2018

Juni 2018 - Höga vågor

Oceanografi

Månaden inleddes med vattenstånd under det normala på samtliga platser. Det lägsta vattenståndet observerades i Kalix och det högsta i Skanör. Det var flera tillfällen med höga vågor, den högsta signifikanta våghöjden 4,0 meter observerades vid Brofjorden på västkusten. Månaden började med höga …

Senast uppdaterad:

April 2018 - Låga vattenstånd

Oceanografi

Månaden inleddes med vattenstånd under det normala på samtliga platser och mot slutet av månaden var det mer normalt. På västkusten observerades våghöjder på över 3 meter vid två tillfällen. Perioder med mild luft och blåst gjorde att istäcket i norr började ruttna och bröts upp allt mer under …

Senast uppdaterad:

Mars 2018 - Låga vattenstånd

Oceanografi

I början av månaden observerades de lägsta vattenstånden på 42 år längs västkusten, det högsta observerades den 15 i Skanör. Vågorna var mestadels små under månaden, de högsta observerades vid Knolls grund. Isvintern klassas som normal och den beräknade maximala isutbredningen inträffade den 5 mars.

Senast uppdaterad:

Februari 2018 - Lågt vattenstånd

Oceanografi

I slutet av månaden observerades de lägsta vattenstånden på 42 år längs västkusten, det högsta observerades den 12 i Uddevalla. De högsta vågorna observerades i de östra farvattnen under månadens första dygn. Den totala isutbredningen mer än fördubblades under februari månad.

Senast uppdaterad:

Januari 2018 - Höga vågor

Oceanografi

De högsta och lägsta vattenstånden observerades under samma dag i landets västra farvatten. På södra Östersjön var det ovanligt höga signifikanta våghöjder den 16. Perioder med blåst, kallt och milt väder avlöste varandra och påverkade istillväxten. I början av månaden var ytvattentemperaturen 1-2 …

Senast uppdaterad:

September 2018 - Sommarens sista suck

Meteorologi
Temperatur I sin helhet blev september 2018 något varmare än normalt i hela landet. Det största temperaturöverskottet återfanns i östra Svealand. Under inledningen av månaden låg temperaturen över det normala, framförallt i landets norra del. Den 3 september uppmättes 24,4° i Gunnarn/Stensele i Senast uppdaterad:

April 2018 - Årets första vårmånad

Meteorologi
Temperatur Månaden blev överlag varmare än normalt och i Karlstad och på Svenska Högarna utanför Upplandskusten är det 30 e året i rad vi har en aprilmånad som inte har en kallare månadsmedeltemperatur än normalt. I Visby var det den tredje varmaste aprilmånaden efter  2000 och 1990. April 2018 Senast uppdaterad:

Juli 2018 - Mycket låga flöden

Hydrologi

Juli var en mycket varm och torr månad. Den ringa nederbörden och höga avdunstningen medförde låga eller extremt låga flöden och låga vattenstånd. På några platser uppmättes de lägsta flödena sedan mätningarna började.

Senast uppdaterad:

Oktober 2018 - Brittsommar och värmerekord

Meteorologi
,2° uppmätt i Rensjön i norra Lappland och i Mierkenis i mellersta Lapplandsfjällen den 30 oktober.  Station 13 okt 2018 Tidigare rekord Startår Nya värmerekord den 13 oktober Halmstad 22,6° 22,2°  1874 1859 Målilla 24,0° 23,2°  1985 1946 Norrköping 22,3° 21,0°  1995 1944 Visby 20,9° 20,4°  1874 1859 Senast uppdaterad:

Augusti 2018 - Mycket låga flöden

Hydrologi

Augusti var inledningsvis mycket varm och torr. Senare under månaden föll det en hel del regn, men det märktes bara kortvarigt på flödena. De torra markerna och växterna tog upp det regn som föll. I stora delar av landet var flödena under eller mycket under de normala. Ett flertal stationer hade …

Senast uppdaterad:
Kategorier
År