Forskningsnyheter

Regeringen utser SMHIs professor till ledamot i Klimatpolitiska rådet

Klimat

Regeringen utser Erik Kjellström, SMHIs professor i klimatologi, till ledamot i nämnden för Klimatpolitiska rådet. Rådets uppdrag är att utvärdera regeringens politik och de underlag den bygger på, och bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nytt avsnitt från SMHI-podden, Klimatforskarna

Klimatmodeller är forskarnas främsta verktyg för att beskriva ett framtida klimat. Två av SMHIs klimatforskare, Renate Wilcke och Klaus Wyser beskriver hur arbetet för att förbättra modellerna går till i det senaste avsnittet av SMHI-podden

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nu analyserar forskare sommarens svettiga värme

MeteorologiKlimatLuftmiljö

Sommarens varma perioder gav de forskare som studerar värme i städer mycket mätdata att analysera. De första analyserna visar att temperaturen och luftfuktighet varierar i staden på grund av olika kombinationer av bebyggda ytor, växtlighet och vatten.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Premiär för SMHI-podden: ”Ger ett utrymme till klimatforskarna”

Klimat

Idag släpps det första avsnittet av SMHI-podden, en podd för dig som är intresserad av väder, vatten och klimat. Den första serien avsnitt heter Klimatforskarna. Det blir samtal där SMHIs forskare och experter pratar om klimatförändringen, vad vi vet om den och vad vi kan göra åt situationen.

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHIs professor i hydrologi installerades med intensiv talkshow om vattenfrågor

Med över hundra personer på plats – forskare, experter och andra inbjudna gäster – och ännu fler online, installerades igår SMHIs professor i hydrologi: Berit Arheimer. Det var en något otraditionell installation med en spännande talkshow om samhällsutmaningar, hur SMHIs forskning bidrar och hur …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Följ professorsinstallationen med SMHIs hydrologiska forskning i centrum

Torsdagen den 20 oktober sker installationen av SMHIs professor i hydrologi: Berit Arheimer. Det blir ett fullspäckat program i hörsalen på SMHI i Norrköping och du är välkommen att delta digitalt.

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHI bidrar till hur investeringsstöd för bevattningsdammar fördelas över landet

HydrologiKlimat

Lantbrukare behöver investera i klimatanpassningslösningar på grund av osäker vattentillgång i framtiden. SMHI har bidragit med underlag som Jordbruksverket använder för att fördela pengar till bevattningsdammar.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Klimatförändringen kan påverka havsmiljön mer än vad man tidigare trott

Oceanografi

Klimatförändringen håller på att förändra våra hav. I en ny studie visar forskare från bland annat SMHI att framtida förändringar i vattentemperatur, salthalt och isutbredning kan komma att påverka marina ekosystem och arter lika mycket som all annan miljöpåverkan sammantaget. Därför måste man ta …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Klimatet och framtiden – så här skapar vi en bättre och friskare värld

Klimat

Den 30 september har du chansen att lyssna till eventet ”Människan och planeten – en bättre och friskare värld" som livesänds under ForskarFredag den 30 september. Här möter du forskare och experter från SMHI, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Odling i Balans, Linköpings universitet …

Publicerad: Senast uppdaterad:

CORDEX arrangerar konferens om regionalt klimat

Klimat

ICRC - International Conference on Regional Climate - arrangeras som hybridkonferens den 25-29 september 2023. Det innebär att deltagarna - cirka 500 klimatforskare och samhällsplanerare - kan delta på plats i Trieste i Italien, eller i Pune i Indien eller digitalt online.

Publicerad: Senast uppdaterad:
År
Månad
Alla ämnesområden