Månadens väder och vatten i Sverige
Varje månad presenteras en översiktlig återblick på den gångna månadens väder, läget i sjöar och vattendrag samt tillståndet i havet. Översikter från januari 2004 och framåt finns på smhi.se. Längre tillbaka finns de publicerade i tidskriften Väder och Vatten.
Oceanografi
Det var små variationer i vattenståndet under månaden och inga nya rekord noterades. På västkusten steg den signifikanta våghöjden vid Brofjorden till 4,3 meter och i de östra farvattnen steg den till 2,1 meter. Flera djupa lågtryck passerade i början av månaden och pressade den kvarvarande …
Senast uppdaterad:
10 juni 2022
Oceanografi
I början av april passerade ett djupt lågtryck vilket gav för årstiden rekordlågt vattenstånd på de södra farvattnen och ovanligt höga signifikanta våghöjder på Östersjön. Lågtryckspassager i början av månaden började bryta upp isen i Bottenviken. Under andra halvan av månaden började solen och …
Senast uppdaterad:
10 maj 2022
Oceanografi
Mars inleddes med vattenstånd över det normala för att sedan sjunka under månaden. Det högsta och lägsta observerades i Kalix. Månadsmedlen för de signifikanta våghöjderna var under det normala för en marsmånad. Finngrundet noterade sin näst högsta signifikanta våghöjd för en marsmånad. Vindar från …
Senast uppdaterad:
14 april 2022
Oceanografi
Månadsmedlen för vattenståndet var ovanligt höga för att vara i februari. Det lägsta vattenståndet observerades i Skanör och det högsta i Kalix. Signifikanta våghöjder över 4 meter noterades i samtliga farvatten och den högsta på 4,8 meter vid Väderöarna. Kalla perioder varvade med …
Senast uppdaterad:
10 mars 2022
Oceanografi
Stora svängningar i vattenstånden noterades på flera platser under januari. De högsta och lägsta vattenstånden observerades i samband med stormen Malik i slutet av månaden. Signifikanta våghöjder över 4 meter observerades på samtliga mätplatser. Under månadens första 10 dygn var det kallt i …
Senast uppdaterad:
25 februari 2022
Oceanografi
De högsta och lägsta vattenstånden noterades i Öresund, månadsmedlen hamnade omkring det normala och inga nya rekord noterades. På västkusten höll sig den signifikanta våghöjden under 3 meter vilket är ovanligt i december. De högsta observerades på Östersjön med 3,8 meter. Istillväxten tog fart i …
Senast uppdaterad:
5 januari 2022
Oceanografi
Flera lågtryck passerade under månaden med sydvästliga vindar som följd. Detta påverkade vattenstånden och gav höga månadsmedel men inga extremnoteringar noterades. Våghöjder på över 3 meter observerades vid flera tillfällen och den högsta på 4,3 meter registrerades på västkusten. I slutet av …
Senast uppdaterad:
9 december 2021
Oceanografi
Flera lågtryckspassager påverkade vattenstånden i oktober men inga extrema vattenstånd noterades. Signifikanta våghöjder över 3 meter observerades vid fyra tillfällen. En mild inledning av månaden med sydvästliga vindar gjorda att avkylningen av ytvattentemperaturer gick långsamt. Den 25 …
Senast uppdaterad:
8 november 2021
Oceanografi
En lågtryckspassage gjorde att det uppstod en stor vattenståndsskillnad i Öresund. I övrigt var det små vattenståndsvariationer under månaden. Månadens signifikanta våghöjder var beskedliga och inga högre vågor noterades. Ytvattentemperaturerna höll sig omkring det normala och det var en långsam …
Senast uppdaterad:
9 oktober 2021
Oceanografi
Månadens högsta vattenstånd observerades redan under första dagen i Uddevalla och det lägsta mot slutet av månaden i Skanör. Signifikanta våghöjder på över 3 meter noterades både på väst- och ostkusten. Huvudskärsbojen noterade den näst högsta signifikanta våghöjden för augusti sedan mätstart. …
Senast uppdaterad:
9 september 2021