Exempel på klimatanpassning

För att ge inspiration och sprida erfarenheter finns sammanfattande exempel på olika typer av klimatanpassningsarbete. Exemplen presenteras i en kortfattad version och i flera fall finns fördjupningar.

Sökresultat 16 träffar på dagvatten

Fördröjningsmagasin för dagvatten i Norrköping

DagvattenSamhällsplaneringSkyfall
Plankarta över kvartersmark Idrottsparken Norrköping

Klimatförändringen väntas, i Sverige, leda till ökade mängder dagvatten att hantera i stadsmiljö. I många städer sker också en förtätning med fler byggnader och hårdgjorda ytor. Samtidigt minskar då andelen grönytor med goda infiltrationsmöjligheter. Dagvattennäten är på flera ställen otillräckliga …

Publicerad:

Så rustas fastigheter för översvämningar

ÖversvämningÖversvämning
Man i grop som utför underhåll av en brunn.

Det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping klimatsäkrar sina områden och använder olika lösningar för att leda vatten rätt. Ett viktigt arbete är bland annat att löpande se över dagvattenbrunnar och vattenledningar.

Publicerad:

Dagvattenlösningar i Växjö

DagvattenSamhällsplaneringSkyfallÖversvämningÖversvämning
Byggande av betongmagasin som skall fungera som ett utjämningsmagasin för dagvatten.

Växjö kommun har länge arbetat med översvämningar och dagvattenfrågor. Vid kraftiga regn klarar inte ledningsnätet av att ta hand om regnmängderna. Volymerna behöver fördröjas och detta görs bland annat under en parkeringsyta och på en fotbollsplan.

Publicerad:

Öppen dagvattenhantering i Malmöstadsdelen Augustenborg

Biologisk mångfaldDagvattenEkosystemtjänsterSamhällsplaneringSkyfallVärmeböljaÖversvämningÖversvämning
Att anlägga kanalerna och dammarna i den befintliga miljön var utmanande men kunde utformas så att d

I Augustenborg infördes ett öppet dagvattensystem i slutet på 90-talet som åtgärd mot regelbundna källaröversvämningar. Efter införandet har det inte blivit några översvämningar trots kraftiga regn. Åtgärderna var en del av ett omfattande projekt för att renovera stadsdelen och göra den ekologiskt …

Publicerad:

Gröna banvallar för spårvagnar ger många miljövinster

DagvattenSamhällsplanering
Spårvagnsspår längs Norra Promenaden i Norrköping

Flera städer arbetar aktivt för att öka grönstrukturen och minska andelen hårdgjorda ytor i stadsrummet. I städer med spårväg finns möjligheten att anlägga gräs kring spårvagnsrälsen. Det görs för att skapa mer grönyta i stadsmiljön och är inte primärt en klimatanpassningsåtgärd. Grässpår skapar …

Publicerad:

Klimatsmart planering i Järfälla

Biologisk mångfaldDagvattenEkosystemtjänsterSamhällsplaneringSkyfallÖversvämningÖversvämning
Kärrsångare i kyrkparken

Järfälla kommun nordväst om Stockholm har en lång tradition att planera för god park- och naturstruktur. Grönområdena stärker kommunens ekosystemtjänster, bidrar till minskad översvämningsrisk, samt bevarar vattenkvalitet, biologisk mångfald och sociala mervärden. Vattnet ses som en viktig resurs …

Publicerad:

Kommunal samverkan kring vattenproblem

Biologisk mångfaldDagvattenEkosystemtjänsterErosionJordbrukNaturmiljöSamhällsplaneringSkyfallÖversvämningÖversvämning
Våtmark vid Esarp

Tre kommuner i Skåne har genomfört ett av Sveriges första och större vatten- och landskapsvårdsprojekt för att motverka övergödning, främja biologisk mångfald och rekreation samt för att minska risken för översvämningar. Kommunerna har samverkat i sina lösningar kring ett gemensamt vattendrag.

Publicerad:

Regnrabatter i Göteborg

Biologisk mångfaldDagvattenEkosystemtjänsterSamhällsplaneringSkyfallTorkaÖversvämningÖversvämning
Parkeringen vid Kvibergs multisportsarena

Att anlägga så kallade regnrabatter kan lösa problematiken kring vattenrening och översvämningar. Regnrabatter skapar också en attraktiv miljö för både människor, insekter och fåglar. I Göteborg har den hittills största regnrabatten i Sverige byggts.

Publicerad:

Träd i stadsmiljö

Biologisk mångfaldDagvattenEkosystemtjänsterSamhällsplaneringSkyfallTorkaVegetationsperiodVärmeböljaÖversvämningÖversvämning
Odengatan efter

Stockholm har länge arbetat med ett system för trädplantering. Staden har utvecklat en principritning som ligger till grund för hur gatuträd ska planteras. Där ska varje träd ges en ny växtbädd för att få optimala växtförhållanden i en stadsmiljö.

Publicerad:

Gröna tak

Biologisk mångfaldDagvattenEkosystemtjänsterSamhällsplaneringSkyfallTorkaVegetationsperiodVärmeböljaÖversvämningÖversvämning
Semi-intensiva gröna tak, Augustenborgs Botaniska Takträdgård

Återkommande värmeböljor, ökad nederbörd och minskad biologisk mångfald är risker som många städer står inför. I Malmö har arbetet med klimatanpassning av byggnader kommit långt. En del av stadens byggnader har fått gröna tak för att klara konsekvenser av klimatförändringen.

Publicerad:
1 är nuvarande resultatsidan Gå till resultatsida 2
Områden
Områden