Nyhetsarkiv

Ett händelserikt hydrologiskt år

Hydrologi

Ett hydrologiskt år sträcker sig från första oktober till sista september. Nu i slutet av året ser vi tillbaks på ett händelserikt hydrologiskt år 2022/2023 med tvära kast mellan perioder med för mycket vatten och för lite vatten. De extremer som vi ser blir vanligare i ett varmare klimat. 

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHI hjälper Strömstad med översvämningssäkring

Hydrologi

Att anlägga en ny kanal och leda om vattnet vid översvämning - det är ett av åtgärdsförslagen som SMHI tagit fram på uppdrag av Strömstads kommun.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Mycket vatten i sviterna av regnet

Hydrologi

I takt med att vattnet sjunker undan från områdena där det fallit mycket regn, stiger flödena i vattendrag och sjöar nedströms områdena. SMHI varnar för översvämning och höga flöden på orange och röd nivå i flera län. Bland annat är Siljan mycket hög och stiger fortfarande och väntas kulminera mot …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Olika typ av översvämningar till följd av regnet

Hydrologi

SMHI har just nu (11 augusti 2023) varningar ute för översvämning och höga flöden på västkusten och i Mellansverige. I delar av Dalarnas län är det mycket höga flöden med stor tillrinning till sjöarna i Dalälven.  I Gavleån mellan Forsbacka och Gävle, har SMHI gett ut en röd varning …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Fortsatt risk för vattenbrist i delar av södra Sverige

Hydrologi

Det finns risk för vattenbrist i sydöstra delen av Sverige. Risk för vattenbrist utfärdas när grundvattennivåer och vattenflöden är ovanligt låga och förväntas fortsätta vara låga de närmaste veckorna.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Risk för vattenbrist i stora grundvattenmagasin i Skåne och på Gotland

Hydrologi

I veckan uppdaterades meddelandet om risk för vattenbrist och nu berörs även stora grundvattenmagasin i flera län. Risk för vattenbrist utfärdas när grundvattennivåer och vattenflöden är ovanligt låga och förväntas fortsätta vara låga de närmaste veckorna.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Risk för vattenbrist i vattendrag och små grundvattenmagasin i delar av södra Sverige

Hydrologi

Det är risk för vattenbrist i delar av södra Sverige och nu när SMHI uppdaterar meddelandet har det tillkommit risk i små grundvattenmagasin i flera län. Risk för vattenbrist utfärdas när grundvattennivåer och vattenflöden är ovanligt låga och förväntas fortsätta vara låga de närmaste veckorna.

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHIs experter inom klimat och hydrologi deltar i Almedalen

HydrologiKlimat

Klimatförändringen i Arktis, skogsindustrins utmaningar i ett förändrat klimat och kampen om vattnet vid vattenbrist – det står på agendan när SMHI deltar med sin expertis inom klimat och hydrologi under Almedalsveckan. Myndighetens båda professorer är på plats: Erik Kjellström, professor i …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Vårflod med höga flöden i fjällen

Hydrologi

Snösmältning i samband med regn har lett till att vattenflödena i bäckar och mindre vattendrag ökar i fjällområdet i Norrbottens län. SMHI varnar nu för höga flöden.

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHI och DMI samarbetar med att utveckla varningssystem för översvämningar i Danmark

HydrologiForskning

Klimatförändringen leder till allt fler extrema väderhändelser, vilket har fått den danska regeringen att investera i ett prognos- och varningssystem för översvämningar. Danmarks metrologiska institut (DMI) leder arbetet och SMHI är en av flera partners som stöttar projektet.

Publicerad: Senast uppdaterad:
Ämnesområden
År
Månad