Nyhetsarkiv

Dricksvatten i fokus under kunddagar

För andra året i rad genomfördes SMHIs kunddagar med dricksvattentema under två dagar i början av mars. Deltagare från bland annat kommuner och länsstyrelser fick möjlighet till både ökad kunskap och nätverkande. SMHIs experter inom hydrologi deltog och delade med sig av sin expertis.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ozonskiktet över Skandinavien blir tunt närmaste dagarna

En stark och stabil polärvirvel skapar ett ovanligt ozonhål över Arktis de närmaste dagarna. Även över Skandinavien blir ozontäcket tunt men det innebär ändå inte att strålningen blir så hög som på sommaren. Men i takt med att UV-strålningen ökar så här års så det kan vara bra att tänka på att …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny film ska inspirera till att klimatanpassa

Klimat

Stora delar av samhället behöver rusta sig för att möta ett förändrat klimat. Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI verkar för att underlätta detta arbete. Senast i raden av stöd är en introduktionsfilm som riktar sig till medarbetare och beslutsfattare i kommunerna, eller andra …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Mars 2020 - Återgång till det normala

MeteorologiKlimat

Efter två månader som bjudit på mycket milt väder blev mars en mer normal månad både vad gäller temperaturen i synnerhet och växlingarna i väder i allmänhet. Mest spektakulärt var kanske stormen Laura som den 12 drog in över den sydligaste delen av landet med orkanstyrka i byarna. Annars präglades …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Vårens första algblomning igång

Oceanografi

Vid mars månads utsjöexpedition med forskningsfartyget Svea var det tydligt, vårblomningen av växtplankton i Västerhavet är i full gång.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny kunskapsfilm om alger och algblomning

OceanografiKlimatForskning

Trots att de är mycket små har växtplankton en viktig roll i havets ekosystem. Nu finns en ny film som berättar om alger och algblomning, och växtplanktonens viktiga roll i havets ekosystem.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Säsongen för gräsbränder igång

Meteorologi

Under den tidiga våren har SMHI utfärdat risker för gräsbrand i flera län. Det beror på att det varit torrt väder och då kan det torra fjolårsgräset lätt börja brinna.  

Publicerad: Senast uppdaterad:

Världsmeteorologidagen 2020 fokuserar på klimat och vatten

Klimat

WMO – världsmeteorologiorganisationen – uppmärksammar varje år Världsvattendagen och Världsmeteorologidagen som infaller den 22 respektive 23 mars. I år handlar båda dagarna om klimat och vatten.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Var med och granska IPCC:s kommande rapport: ”Den vetenskapliga grunden”

Klimat

I april 2021 ska FN:s klimatpanel IPCC färdigställa rapporten "Den vetenskapliga grunden”, som är den första av tre huvudrapporter inom panelens sjätte stora kunskapsutvärdering (AR6). Nu finns möjlighet för experter och medlemsländer att granska det andra utkastet av rapporten. Detta är en …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ansök om stöd för säkrad dricksvattentillgång

På länsstyrelsernas hemsidor finns just nu möjlighet att ansöka om Stöd för säkrad dricksvattentillgång. Kommuner och kommunala bolag kan ansöka om bidrag för åtgärder som förbättrar vattenhushållningen och tillgången till dricksvatten.

Publicerad: Senast uppdaterad:
Ämnesområden
År
Månad