Forskningsnyheter

Till minne av Nils Gustafsson

Meteorologi

Nils Gustafsson, tidigare forskare inom meteorologi på SMHI, har efter en tids sjukdom somnat in.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Hur upplever du temperaturen utomhus just nu?

MeteorologiKlimatLuftmiljö

Befinner du dig i Stockholm, Norrköping eller Linköping? Då kan du rapportera hur du upplever värmen och på så sätt bidra till forskningsprojektet BRIGHT. Projektet mäter utomhustemperatur och undersöker hur värme upplevs i stadsmiljö.

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHIs forskare delar sina senaste forskningsrön på stor konferens i Wien

MeteorologiHydrologiOceanografiKlimat

Den 14 – 19 april deltar flera av SMHIs forskare i den årliga forskningskonferensen European Geosciences Union General Assembly (EGU) i Wien. I år medverkar myndighetens forskare med en lång rad föredrag och postrar.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Forskare utvärderar funktion av grön infrastruktur i utveckling av ny stadsatlas

MeteorologiHydrologiKlimatSMHI Rossby Centre

Grön infrastruktur är en typ av naturbaserad lösning som används allt oftare i våra städer. I ett nytt projekt ska forskare från SMHI, SLU och Lunds universitet göra en utvärdering av hur grön infrastruktur kan vara effektivt mot både översvämning och värmestress – samtidigt. Resultatet ska …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Unika nationella luftkvalitetsdata i ny webbtjänst på SMHIs Luftwebb

MeteorologiLuftmiljö

Idag lanseras nya, unika nationella luftkvalitetsdata som visar halter av luftföroreningar som människor exponeras för i sin vardag. En webbtjänst visar högupplösta modellberäkningar över hela landet, med data i områden så små som 50 x 50 meter. Det här kan bli ett viktigt verktyg i det …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nytt forskningsprojekt undersöker hur aerosoler åldras i atmosfären

MeteorologiLuftmiljöAtmosfärisk fjärranalys

Förbränning av biomassa har stora effekter på hälsa, klimat och samhälle globalt. Med hjälp av satellitdata ska forskare nu undersöka hur aerosoler från skogs- och jordbruksbränder sprids och åldras i atmosfären.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Mindre sannolikt med extrem kyla i Norge, Sverige och Finland i ett förändrat klimat

MeteorologiKlimatSMHI Rossby Centre

Klimatförändringar orsakade av människan gör att extremt kalla temperaturer blir mycket mindre sannolika i Norge, Sverige och Finland. Detta enligt en studie som 19 forskare från the World Weather Attribution group publicerar idag. Studien visar att mindre frekventa köldknäppar kan vara farligare …

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHIs forskare bidrar till EGU 2024

MeteorologiOceanografiSMHI Rossby Centre

I april 2024 kommer några av SMHIs forskare att delta i den årliga forskningskonferensen European Geosciences Union General (EGU) Assembly i Wien. Fram till den 10 januari är det möjligt att skicka in abstrakt (sammanfattningar av forskning) som relaterar till konferensens olika sessioner.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Arctic Weather Satellite tar form

MeteorologiAtmosfärisk fjärranalys

Snart är Arctic Weather Satellite (AWS) – prototypen och den första av den nya typen små satelliter – på väg upp i rymden för att förbättra och öka satellitobservationerna över Arktis och höga breddgrader till nytta för väderprognoser. Satelliten tillverkas i Sverige i samarbete med flera …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Rätt väder fick radarn att ”se” längre än förväntat

MeteorologiAtmosfärisk fjärranalys

De meteorologiska förhållandena i atmosfären har stor påverkan på räckvidden för en radarsignal. Under gynnsamma väderförhållanden kan en radar upptäcka föremål långt bortom horisonten. Sådana väderförhållanden rådde när det ryska fartyget Moskva sänktes i Svarta havet. Det visar ny forskning från …

Publicerad: Senast uppdaterad:
År
Månad
Alla ämnesområden