April är en månad på året då den genomsnittliga temperaturen ökar snabbt. I södra Sverige är det mestadels snöfritt och tjälen går ur jorden. Solen börjar därmed värma marken allt effektivare under de ofta ganska molnfria förmiddagarna.
När den då uppvärmda luften stiger bildas först stackmoln. Högre upp i luften är det fortfarande kyligt och när allt högre stackmoln bildas kan överdelen på dessa övergå i is på ganska måttlig höjd och stackmolnet övergår då till att bli ett bymoln.
Ur bymolnet faller mestadels kortvariga byar av regn, snö och hagel. Vanligast under våren är en form av hagel som kallas snöhagel eller "trindsnö". Det är små bollar av sammanpressad snö som studsar när de träffar marken. Snöhagel är betydligt mjukare än riktiga hagelkorn men hårdare och mer kompakta än snöflingor.
Längre fram under våren och sommaren blir bymolnen högre och ger då regn eller ishagel och risken för åska ökar kraftigt.
Förutsättningar
Kall luft finns magasinerad över de snö- och istäckta polarområdena. När den kalla luften strömmar ner över solvarma ytor skapas bymoln.
Den kalla luften värms upp i de nedersta luftskikten. Detta skapar instabilitet i lufthavet och uppvindar, som i sin tur skapar bymolnen. Bymolnen ger ombytligt väder med omväxlande snöfall och solsken. Det är detta som brukar kallas "aprilväder". Det är ett uttryck som funnits länge i det svenska språket.
Om Aprilväder i SMHI-podden
April brukar bjuda på både sommarvärme och vinterkyla – ibland på samma dag! I första avsnittet av poddserien Fenomenfredag berättar meteorologen Linnea Rehn Wittskog om det oförutsägbara aprilvädret och de hastiga väderomslag som är typiska när vintern går över till vår. Linnea djupdyker också i något som är väldigt typiskt för april, nämligen fallstrimmor (Virga).