Magnus Edbäck berättar (nedkortat): ”Jag var hemma hos mina föräldrar och åt lunch när min mamma bad mig titta ut för att se hur fint solen lyste. Jag såg på en gång att det här var inte som någon halo jag sett tidigare. Synen på himlen var helt fantastisk. Jag gick då hem och hämtade min kamera. Jag gick till en plats på mina föräldrars gård där jag kunde se så mycket som möjligt av halon.
Eftersom det var ganska kallt (cirka 7 minusgrader) och jag inte tagit på mig jackan, tog jag bara några snabba bilder (4 stycken). Jag gick sedan tillbaka hem för att titta på bilderna. På väg hem såg jag även reflexer åt norr, jag grämer mig mycket att jag inte tog kort på dessa. Jag kollade snabbt på bilderna och valde ut en bild som jag lade upp på det svenska astroforumet www.astronet.se .
Jag gick sedan tillbaks till föräldrarna för att äta klart lunchen."
Internationellt uppmärksammad
Ganska snart fick Magnus Edbäck kommentarer på www.astronet.se av både Hans Bengtsson och Timo Karhula, som tyckte att bilden såg ut att vara något utöver den vanliga.
Hans tyckte att Magnus skulle skicka bilden till Les Cowley och Timo ansåg att den borde publiceras på www.taivaanvahti.fi. Ganska snabbt fick Magnus svar från både Les Cowley och www.taivaanvahti.fi.
Klockan 15:35 fick Magnus e-post från Marko Pekkola där han skrev: "Congratulations Magnus of finding a new halo form in the sky in solar display! Several experts analysed this photo and Marko Riikonen identified one of the forms as the first multiple scattering halo of its kind."
Ett dygn senare bekräftade den franske halo-teoretikern Nicolas Lefadeux att halokomponenten fotograferad av Magnus Edbäck och identifierad av Riikonen är ny. Det var flera personer som tog bilder av halofenomenet denna dag, men Magnus var först med att rapportera och det var i hans bild som den nya komponenten först identifierades.
Vad blir namnet på den nya halon?
När det gäller namngivning av halokomponenter finns det ingen internationell organisation för detta. Men det finns en europeisk tradition att namnge dem efter den första observatören. I detta fall kanske namnet skulle kunna bli Edbäck’ parhelia eller på svenska Edbäcks bisolar.
Det finns faktiskt ett halofenomen som har namngivits efter en svensk nämligen Liljequists bisolar. Gösta Hjalmar Liljequist (senare professor i meteorologi i Uppsala) upptäckte dessa under den norsk/brittiska/svenska antarktisexpeditionen 1949-1952.
För den som vill se experternas analyser - följ dessa länkar:www.atoptics.co.uk/fza164.htm
Taivaanvahti (Finska)
Mittemot solen
Halofenomenet ovan fick stort genomslag i media. SMHI efterlyste bilder tagna i andra riktningar än mot solen. Vi fick säkerligen över hundra bilder och filmer redan första dygnet, men av alla dessa fotografer var det bara två som vänt sig om. En av dem var Monica Grip-Ersbjörs som tog bilden nedan i Borlänge.