Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Meteorologi
Faktapaket: Halofenomen
Hur vanlig är en halo?
Det finns flera olika halofenomen och halokomponenter. Här ges en grov bild hur ofta de förekommer.
Halofenomen är synliga fler dagar på året än de flesta vet om. Det beror på att halon ofta bara syns ett kort ögonblick och att den då är ganska blygsam. Det finns tyvärr ingen bra statistik från Sverige från senare år.
Åren 1866 till 1872 observerade forskare, under ledning av Rubenson, vid Uppsala universitets meteorologiska observatorium bland annat halofenomen. Rubenson blev 1873 chef för Statens Meteorologiska Centralanstalt föregångaren till dagens SMHI. Förmodligen inte på grund av halostatistiken. Den sammanställdes och publicerades först 20 år senare, Hellman (1893).
Ur Hellmans statistik från Uppsala kan vi se att halo förekom cirka 100 dagar per år och att den vanligaste komponenten var 22°-halon. På en klar andraplats följde bi-solar och sedan den övre tangerande bågen och vertikalpelare. Det framgår även att det krävs en noggrann och flitig observatör för att se alla tillfällen med halofenomen, då många av dem är kortvariga och inte så spektakulära.
Hur står sig den gamla statistiken idag? Två mer omfattande undersökningar . Dels en tysk som omfattar tio år. Där kunde 22°-halon observeras 100 dagar per år, bisolar 73 dagar, övre tangerande bågen 27 dagar, vertikalpelaren 16 dagar och cirkumzenitalbågen 13 dagar.
Dels en finsk med över tio års observationer. I denna kan man lite grovt skatta att 22°-halon kan observeras i genomsnitt cirka 100 dagar per år, bisolar 90 dagar, övre tangerande bågen 38 dagar, vertikalpelaren 35 dagar och cirkumzenitalbågen 23 dagar.
Övriga halokomponenter är mindre vanliga såsom 46°-halon, olika tangerande bågar och parheliska bågar. Dessutom finns det ett antal som är sällsynta exempelvis Lowitz bågar och Moilanen bågen.
De ovan nämnda talen är grovt skattade, men sammanfattningsvis visar detta att halostatistiken i Uppsala på 1800-talet verkar överensstämma i stort med senare års värden.
Halo kring månen
Det förekommer halofenomen där månen är ljuskälla. Dessa är mer sällsynta än halo där solen står för ljuset.
Detta beror att månen är en svagare ljuskälla vilket försvårar upptäckten och naturligtvis på månens faser. Kring nymåne är ljuset oftast alldeles för svagt. Dessutom är månen inte alltid uppe nattetid utan drunknar i solljuset. Denna begränsning inträffar även sommartid på våra breddgrader. Då minskar chansen att få se halofenomen kring månen eftersom dagsljuset varar länge.
Ljuspelare
Ljuspelare är inte så vanliga men inte heller ovanliga. Tyvärr finns ingen bra statistik på detta halofenomen därtill krävs hängivna observatörer under flera år som har god uppsikt och dessutom bor på platser där de kan tänkas uppträda. Det krävs ju artificiella ljuskällor.
Ser vi tillbaka några år i inkomna rapporter från allmänheten så finns det nedteckningar tex från 2010, 2009, 2003, 1999, 1998. Under senare år har vi fått in fler rapporter förmodligen då e-post, digitalkameror har blivit allt vanligare.
Denna sammanställning är inte systematisk och ej heller heltäckande så någon säker statistik har vi inte. Min bedömning är dock att ljuspelare numera hamnar i kategorin tämligen vanlig halo.
För över hundra år sedan var ljuspelare sannolikt mycket ovanliga eftersom de dåtida artificiella ljuskällorna var svaga och inte lika vanliga som nu.
Hellman G. (1893), Ueber die Häufigkeit der Halo-Phänomene, Meteorolog. Zeitschr. Bd.28, s. 415-418.
Läs den tyska studien om halofenomen Länk till annan webbplats.
Relaterade länkar
Mer i detta faktapaket
- Meteorologi
Halofenomen
Halo kallas de optiska fenomen i form av färgade eller ofärgade ringar, bågar, pelare eller ljusa fläckar runt solen och ibland månen. Dessa fenome...
- Halofenomen
22°-halo och 46°-halo
Ett av de vanligaste halofenomenen är en ring på ett vinkelavstånd från solen på 22°. Vissa gånger är 22°-halon mycket tydlig. Andra gånger krävs d...
- Halofenomen
Bisolar - parhelia
Ett av de mest slående halofenomenen är bisolar. Ett annat namn för bisol är parhelia och av namnet framgår att de kan påminna om solen. De befinne...
- Halofenomen
Cirkumhorisontbågen
Denna färgsprakande halo kan inte observeras i Sverige, eftersom solen måste stå högt på himlen, men den är värd att spana efter vid resor till syd...
- Halofenomen
Cirkumzenitalbågen
Denna halo förväxlas ibland med regnbågen på grund av dess klara och vackra färger.
- Halofenomen
Halo i skidbacken
I Åre, Björnen, observerades en märklig sammansatt halo som förmodligen uppkom i iskristaller från snökanoner. En av halokomponenterna är både säll...
- Halofenomen
Halo kring månen
De flesta halofenomen bildas då solen lyser på iskristaller, men ibland kan även månen vara en tillräcklig ljuskälla.
- Halofenomen
Halospaning
Halo-fenomen förekommer mycket oftare än vad regnbågar gör, så det lönar sig att spana på himlen när den täcks av tunna slöjmoln. Man ska dock allt...
Faktapaket meteorologi
Alla faktapaket inom meteorologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.