Mycket lindrigt isläge
Isläget under februari månad var fortsatt mycket lindrigt.
De första dagarna var samtliga kustområden islagda från Skagsudde och nordvart. Till sjöss i Norra Kvarken fanns bälten av tunn drivis kring den 5.
Efter den 10 började isutbredningen att minska. Den tunna isen i Skelleftebukten och söderut skingrades snabbt i samband med hårda sydvästliga vindar i mitten av månaden och en omfattande stampisvall bildades utanför inloppen till Karlsborg och Kemi. Istillväxten var försumbar från och med den 20 i samtliga farvatten då mild luft fortsatte att strömma in från Atlanten.
Ytvattentemperaturerna i Östersjön höll sig i allmänhet mellan 1 och 2 grader över normalt, ytterligare något mildare i Kattegatt.
Ytvattentemperatur i kustvatten februari 2015 (80 kB, pdf)
Vattenstånd
Vid inledningen av februari var vattenstånden omkring det normala på västkusten. På ostkusten något över. Stockholm hade 40 cm över det normala.
Den 7-8 gav ett lågtryck över norra Skandinavien nordvästliga vindar över Sverige. På Bottenviken pressades vattnet söderut. I Kalix var vattenståndet +52 cm den 7 för att sedan sjunka till -50 cm den 8. I söder var förloppet det omvända. Den 7 hade Kungsholmsfort -15 cm som sedan steg till +66 cm den 8.
Den 14-15 var vädret högtrycksbetonat och vattenstånden sjönk. Den 15 var det en ostlig vind på ca 10 m/s längs västkusten som pressade vattnet västerut. Månadens lägsta vattenstånd observerades då i Kungsvik med -67 cm.
Den 16 var det en sydlig vind på 16 m/s över Bottenviken som pressade vattnet norrut. Månadens högsta vattenstånd +82 cm registrerades i Kalix samtidigt som Ratan hade +54 cm.
Vattenstånd vid 7 mätstationer i februari 2015 (125 kB, pdf)
Höga vågor
Den 7-8 gav ett lågtryck över norra Skandinavien nordvästliga vindar på Sveriges farvatten. Vid Väderöarna blåste det 15 m/s och den signifikanta våghöjden* steg till 2,7 meter. Vid Knollsgrund blåste det 20 m/s och våghöjden steg till 4,1 meter. Vid Finngrundet blåste det 19 m/s och våghöjden steg till 4,4 meter. Detta var den högsta februariobservationen på denna plats sedan mätningarna startade 2006.
Den 16-17 gav ett lågtryck över Norska havet en sydvästlig vind över Sverige. Vid Väderöarna blåste det 19 m/s och den signifikanta våghöjden steg till 3,7 meter. Vid Knollsgrund blåste det 12 m/s och våghöjden steg till 3,0 meter. Vid Finngrundet blåste det också 12 m/s men här steg våghöjden till 2,1 meter.
Den 23 gav ett lågtryck över Norska havet sydliga vindar över södra Sverige. Vid Väderöarna blåste det 20 m/s och den signifikanta våghöjden steg till 4,6 meter vilket var månadens högsta observation. Vid Knollsgrund blåste det 14 m/s och den signifikanta våghöjden steg till 3,0 meter. Vid Finngrundet blåste det 11 m/s och våghöjden steg till 2,2 meter.
*Signifikant våghöjd är medelhöjden för tredjedelen högsta vågor under tidsintervall som i dessa mätserier är 10-20 minuter. Avbrott i mätserierna förekommer.