September 2013 – Varmt i norr och torrt i söder

September började varmt, men i mitten av månaden slog temperaturen om och hösten nådde nästan hela landet innan månadens slut. På vissa håll upplevde man den blötaste septembermånaden i mannaminne, medan man på annat håll upplevde den torraste september sedan 1875.

Blöt inledning men sedan kom värmen

Morgondis vid Motala ström
Disig morgon vid Motala ström. Foto Lisa Frost Förstora Bild

Månadens första dag fick en blöt start då det dramatiska regnvädret som satte punkt för augusti även kom att välkomna september med en blöt famn, framförallt i landets mellersta delar. Störst regnmängder uppmättes i lappländska Bäverträsk med 41 mm. Under den 2 mattades regnet av i norr samtidigt som den sydöstra landsändan fick en del regn.

När så den tredje dagen grydde var det åter uppehållsväder i stort sett i hela landet och efterhand maxtemperaturer på över 20° i stora delar av landet. Detta var början på en längre period av uppehållsväder, varma dagar, disiga och dimmiga nätter och gott om solchanser i framförallt södra landsändan, medan det var betydligt molnigare i norr. Den 6 och 7 uppmättes de högsta temperaturerna i Göteborg och Varberg med 24,5° respektive 25,6°. Natten mot den 8 blev klar även uppe i norr vilket medförde att Latnivaara i norra Lappland noterade ett nytt säsongslägsta med -5,0°. Under dagen steg temperaturen och i Gävle avlästes månadens toppnotering med 26,1°, vilket är den tredje högsta septembertemperaturen där de senaste hundra åren (1983 med 28,0° och 1999 med 26,3°).

Det varma, torra vädret fortsatte på de allra flesta håll, men längst nere i södra Götaland kom under kvällen den 9 ett regnområde från söder. Det följdes på natten mot den 11 av ännu ett. Det senare gav dryga 21 mm i både Malmö och Lund.

Det högtryck som mer eller mindre parkerat över Skandinavien och Ryssland under en veckas tid fortsatte ytterligare några dagar att hålla den inkommande paraden av lågtryck stången. Det kom några regnstänk och skurar på sina håll men på det stora hela fortsatte det att vara varmt för årstiden på dagarna och disigt och dimmigt på nätterna.

Så kom höstrusket

När månadens fjortonde dag led mot sitt slut fick vi se en ordentlig vändning i vädret. Eller som någon så illustrativt uttryckte det:
”Lågtrycken har nu radat upp sig över Atlanten som violinerna i en symfoniorkester och som ett crescendo kommer under veckan vindarna öka och regnväder dra in över landet.”

En nederbördsfront kom under dagen den 15 in från väster och berörde landet från de sydligaste delarna av västkusten och ända upp till delar av nordligaste Norrland. I samband med detta blåste det upp ordentligt. I fjällen nådde vinden stormstyrka med orkanstyrka i vindbyarna. Allra högst byvind noterades i Sylarna med 35 m/s.

Ytterligare ett nederbördsområde kom den 16 in från väster och rörde sig i nordostlig riktning över landet. I samband med att det hann upp det föregående och då dessutom rörde sig i sakta mak upp över Norrland kom stora mängder nederbörd. Allra mest fick ångermanländska Lännäs, Gåltjärn, Kramfors, Multrå, Aspeå, Åkroken och Sollefteå där man uppmätte 189 mm, 168 mm, 164 mm, 160 mm, 160 mm, 160 mm respektive 153 mm mellan den 15 och 20. På många andra ställen i Ångermanland, Jämtland och Lappland uppmätte man över 90 mm regn i samband med detta regnområde.

Även i södra Sverige kännetecknades dessa dagar av ostadigt väder och regn på många platser. Mot slutet av perioden växte ett högtryck in från söder och vädret stabiliserades åter. Detta innebar kallare nätter med nattfrost ända nere i Götaland.

Längst uppe i norr fortsatte regnet att falla även under den 21 och 22 medan man i mellersta delarna av landet fått se solen och allra längst i söder fått några skurar. Det klara vädret i de mellersta delarna gjorde att man natten mot den 21 noterade -5,0° i Ljusnedal, tangerat säsongslägsta.
 

Kylig avslutning

Kall luft kom ner från norr i samband med en kallfront vilket gav betydligt lägre dagstemperaturer. Denna rörde sig rakt söderut och i dess släptåg fick man en hel del skurar, speciellt utmed ostkusten. De betydligt lägre dagstemperaturerna och dessutom minusgrader nattetid gav nu hösten möjlighet att äntligen göra sitt intåg. Bättre sent än aldrig kan man säga för stora delar av norra Sverige där man vanligtvis förväntar höstens ankomst betydligt tidigare.

Den 25 och 26 bjöd på kalla klara nätter med nattfrost i stora delar av landet. Ett nytt säsongsminimum för temperaturen uppmättes i jämtländska Börtnan med -7,4° den 25 bara för att slås redan natten efter då man noterade -7,6° i värmländska Gustavsfors. Detta blev också månadens lägsta temperatur för hela landet. Under dagen var det växlande molnighet utom allra längst uppe i norr där ett nederbördsområde kom in från Finland vilket natten mot den 26 resulterade i säsongens första mätbara snötäcke i norrbottniska Markusvinsa och lappländska Parakka på 2 respektive 1 cm.

I samband med att detta nederbördsområde rörde sig söderut ökade molnigheten så det var bara västra och sydvästra Götaland som hade någorlunda soligt. Ostkusten fick en del skurar och i resten av landet var det mest mulet.
Månadens sista dagar bjöd på uppehållsväder i hela landet bortsett från några skurar utmed ostkusten och i fjällen. På de allra flesta håll var det dock mulet, men på sina ställen tittade solen fram.

Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i september 2013.

Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer i september 2013

Betydligt varmare än normalt i norr

Årets septembermånad har varit riktigt varm i norra Norrland, med en medeltemperatur 3-4 grader högre än normalt. För några stationer med mer än 100-åriga mätserier kommer september 2013 att placera sig som den andra till femte varmaste som observerats. Detta gäller exempelvis för Karesuando, Kiruna, Katterjåkk/Riksgränsen samt Abisko.

Även södra Norrland har haft ett par grader varmare än det brukar vara medan Svealand och Götaland har haft det mer eller mindre normalt. Detta medförde att hösten kom ungefär samtidigt i stora delar av landet, vilket den i normala fall inte gör. Vid månadens slut hade hela landet meteorologisk höst bortsett från delar av Öland, Gotland, samt Götalands kustremsor som fortfarande hade sommar samt några ställen i den norrländska fjällvärlden, dit vintern redan kommit.

September 2013 - Temperaturavvikelse
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i september 2013. Förstora Bild
Karta över medeltemperaturen i september 2013.
Månadsmedeltemperaturen under september 2013. Förstora Bild

Blött i norr och torrt i söder

När det kommer till nederbörden karakteriseras månaden av stora kontraster. I delar av mellersta och nordligaste Norrland har det fallit mer än dubbelt så mycket nederbörd än vad det brukar göra. Vid tre stationer med långa mätserier sattes nya nederbördsrekord under månaden.
Avasjö-Borgafjäll i södra Lappland: start 1911. Gamla rekordet var på 198,1 mm från 2011. Nya rekordet skrivs till 199,5 mm.
Lännäs i Ångermanland: start 1931. Gamla rekordet var på 142 mm från 2001. Det nya rekordet blev 222,4 mm.
Multrå i Ångermanland: start 1881. Det gamla rekordet var på 129 mm från 2001. Det nya rekordet blev 176,4 mm.
För Lännäs och Multrås del visade det sig även vara den nederbördsrikaste månaden som överhuvudtaget observerats! Multrås tidigare rekord var 175,6 mm i augusti 2011 medan Lännäs rekord hämtas från den regniga juli 2000.

I den södra halvan av landet har det däremot fallit betydligt mindre nederbörd än det normalt brukar göra så här års. På sina platser i Götaland har man bara fått en knapp tiondel av den normala nederbörden.

Medan man på sina håll fick uppleva den blötaste septembermånaden i mannaminne, exempelvis i Junsele (Ångermanland) där nederbörden mätts sedan 1909 har det på andra håll varit ytterst sparsamt med nederbörd. I till exempel Jönköping-Flahult, var detta den torraste septembermånaden sedan 1875.

September 2013 - Nederbördsavvikelse
Nederbörd i procent av det normala under september 2013. Förstora Bild
Karta över nederbörd september 2013.
Nederbörd under september 2013. Förstora Bild

Åska

Denna septembermånad blev på åskfronten en väldigt lugn månad där stora delar av landet inte upplevde några åskurladdningar alls och den resterande delen av riket endast fick ett par tre dagar med några få åskurladdningar.

Karta över antal blixtdagar i september 2013.
Åskdagar under september 2013. Förstora Bild
Karta över blixturladdningar i september 2013
Totalt antal blixtar i september 2013. Förstora Bild

Förklaring till åsk- och blixtkartorna

Solskenstid

För nästan hela landet blev detta en soligare septembermånad än normalt och den ort som registrerade flest solskenstimmar var Karlskrona i Blekinge med 242 timmar.

Karta med soltimmar under september 2013.
Antal soltimmar under september 2013. Förstora Bild
September 2013 - Medelmolnighet
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under september 2013. Förstora Bild
 
Högsta temperatur, september 2013
Norrland +26.1° den 8 Gävle (Gästrikland)
Svealand +25.6° den 8 Risinge (Uppland)
Götaland +25.6° den 7 Varberg (Halland)
 
Lägsta temperatur, september 2013
Norrland -7.4° den 26 Storlien-Storvallen och den 25 Börtnan (Jämtland)
Svealand -7.6° den 26 Gustavsfors (Värmland)
Götaland -6.3° den 27 Ljungby (Småland)
 
Högsta nederbörd, september 2013
Norrland 237 mm Kittelfjäll (Lappland)
Svealand 133 mm Söderby-Karlsäng (Uppland)
Götaland 93 mm Fårösund A (Gotland)
 
Lägsta nederbörd, september 2013
Norrland 7 mm Karesuando A (Lappland)
Svealand 5 mm Dala-Järna (Dalarna)
Götaland 3 mm Hällum A (Västergötland)
 
Högsta lufttryck, september 2013
Norrland 1027.2 hPa den 29 och 30 Karesuando (Lappland)
Svealand 1027.7 hPa den 8 Landsort (Södermanland)
Götaland 1027.8 hPa den 8 Visby flygplats (Gotland)
 
Lägsta lufttryck, september 2013
Norrland 988.4 hPa den 16 Storlien-Storvallen (Jämtland)
Svealand 987.9 hPa den 16 Blomskog (Värmland)
Götaland 986.1 hPa den 16 Nordkoster (Bohuslän)
 
Största snödjup, september 2013
Norrland 2 cm den 26 Markusvinsa (Norrbotten)
Svealand -
Götaland -

Medelvind över 21 m/s i september 2013

Dygnsnederbörd över 40 mm i september 2013