Mars 2014 – Rekordvärme gav tidig vår

Vi fick en tidig vår i mars men månaden bjöd även på vissa bakslag. Rekordvarma vårdagar varvades med kyla, blåst och snö. Trots bakslagen var medeltemperaturen för mars mycket över det normala. I bland annat Umeå var det den varmaste marsmånaden sedan mätningarna startade 1859.

 

Milda sydvindar gav mycket moln

Mars fick en mulen inledning med ett par spridda nederbördsområden som passerade upp över landet. Dessa gav regn i söder och snö i norr. Den 2 blåste det milda sydliga vindar och ytterligare ett nederbördsområde passerade åt nordost. Även den 3 kom vinden från söder och dagen var mestadels mulen. Ett högtryck över Ryssland förstärktes den 4 och dominerade väderläget i Sverige. De milda sydvindarna medförde dock att det fortfarande var mestadels mulet. Samma väderläge rådde även den 5.

Hårda men milda vindar i fjällen

Ett lågtryck nordväst om Norge tryckte på och den 6 passerade en front över Norrland åt sydost med ett snöfall som berörde fjällen. I samband med detta förekom även hårda vindar i fjällkedjan, så som i Stekenjokk där medelvinden kom upp i stormstyrka, 25 m/s.

Den 7 drog sig högtrycket över Ryssland längre åt sydost och öppnade upp för att nya fronter kunde svepa in över Sverige från väster, och tillhörande nederbörd föll mestadels över fjällkedjan samt norra Norrland. I Gördalen i Dalarna fick de till exempel drygt 24 mm. Vind tilltog och den 8 blåste det 38 m/s i medelvind i Stora Sjöfallet. Ytterligare en front passerade över Norrland med snöfall i fjällen och i Hemavan i Lappland föll det 14 cm snö till på morgonen den 9.

Rekordvärme gav vår i Norrland

Den 9 uppmättes 16,7° i Norrköping vilket var säsongens dittills högsta temperatur. För att finna en högre temperatur så tidigt på året får man gå tillbaka till 1961 då Oskarshamn samt Västervik noterade 18,0° den 9 mars. Toppnoteringen slogs redan följande dag, den 10, då det var 18,2° i Kristianstad vilket även blev månadens högsta temperatur. Under dagen var det fortsatt blåsigt i norr och en front passerade över landet åt sydost. Efter flera dagar med visserligen hårda men milda vindar gjorde våren sitt intåg i större delen av Norrland, så att vintern endast dröjde sig kvar i fjällen. Samtidigt drog sig snögränsen norr ut till södra Norrland.

Den 11 fortsatte det blåsiga vädret med en frontpassage i norr. Ett mäktigt högtryck över Centraleuropa gav den 12 en solig dag i södra Sverige. Varmast denna dag var +17,4° i Oskarshamn i Småland, medan det var kallast i Hagshult med -5,8°, även det i Småland.

Mera lågtryck och busväder fick våren att stanna upp

Nederbördsavvikelse 14 mars 2014
Ett nederbördsområde passerade den 14 över Götaland och Svealand. Kartan visar dygnsnederbörd 14 mars 2014.

Ett lågtryck låg strax norr om Norge och gav den 13 blåst och snö i Norrland medan det var soligt i södra delen av landet. En front passerade åt sydost och bakom klarnade det upp även i Norrland till kvällen.

Ett nytt lågtryck väster om Norge rörde sig den 14 in över Sydnorge och en front sträckte sig ut och passerade över Götaland och Svealand under kvällen. Under natten passerade även lågtryckscentrumet österut över Svealand, samtidigt blåste det 36 m/s i medelvind i Stora Sjöfallet. Det var även mycket hårda vindar längs med kusten och på Bjuröklubb uppmättes medelvinden 24 m/s, samt 22 m/s på Måseskär. Söder om centrumet föll nederbörden som regn och norr om centrumet som snö.

Bakom lågtrycket drog det den 15 ner hårda och kyliga nordvindar med inslag av ymnigt snöfall. Snögränsen förflyttades nu söderut till mellersta Svealand. Det var riktigt blåsväder i södra landsändan, vid Fårösund noterades medelvinden 25 m/s och på Vinga samt Östergarnsholm 24 m/s.

Följande dag rörde sig lågtrycket vidare åt nordost in över Ryssland och fortsatte att dra ner torr och kylig luft över Sverige. Från att ha varit mycket varmare än normalt i hela landet första halvan av mars blev det nu kallare än normalt i Norrland och Svealand. Den 17 drog ytterligare en nederbördsfront in från väster och gav landet en riktig bredsida. Fronten rörde sig sakta framåt samtidigt som det snöade kraftigt från norr till söder, i Götaland med inslag av regn. I Föne i Hälsingland kom det 21 cm nysnö till morgonen den 17. Endast i nordligaste delen av landet var det uppehåll. Snötäcket var nu tillfälligt nere i sydöstra Svealand.

Kallt i norr och milt i söder

Temperaturavvikelse 20 mars 2014
Den 20 mars var det stora temperaturskillnader mellan norra och södra Sverige. Kartan visar avvikelse i dygnsmedeltemperatur.

Natten till den 17 blev klar och mycket kall i Norrland med -30,5° i Nedre Soppero i Lappland. Även den 18 blev det klart och kallt i Norrland och i Nikkaluokta i Lappland sjönk termometern till -35,8°, vilket blev månadens lägsta temperatur. Storlien i Jämtland fick en hel del snö och uppmätte ett tillskott på 18 cm på morgonen den 18.

Den 19 befanns sig ett högtryck över norra Norrland och medförde fortsatt klart och kallt väder medan ett lågtryck passerade över Svealand och Götaland och gav där regn och milda temperaturer. I Karlshamn i Blekinge rapporterades +10,2° under dagen följt av -34,4° i Nikkaluokta i Lappland till natten.

En eftersläpande front på det nyligen passerade lågtrycket sträckte sig ända bort till ett annat lågtryck över Island. Hela paketet rörde sig öster ut och bjöd den 20 på mer snöfall i Svealand och Norrland. I Gesunda i Dalarna kom det 2 dm nysnö i bästa vinterstil samtidigt som det var vårvarma +16,5° i Markaryd i Småland. Dock blåste det ordentligt i södra Sverige med 19 m/s på Väderöarna på västkusten och vid Fårösund norr om Gotland. I norr fortsatte snöbyarna och på morgonen den 21 hade de fått 36 cm tillskott i Boksjö i Lappland.

Högtryck över Norrland stabiliserade väderläget.

Den 21 och 22 lugnade vädret ner sig lite och det var tidvis solglimtar lite här och var i landet. Följande dag passerade ett lättare nederbördsområde landet med regn i söder och snö i norr.

Den 24 bjöd på mestadels solsken i Sverige men nästa dag mulnade det på då ett lågtryck närmande sig från sydost. Vinden tilltog och på flera håll längs Östersjökusten blåste det över 20 m/s i medelvind. I norr höll ett högtryck emot och det var fortsatt klart väder i Norrland.

Lågtrycket från sydost passerade den 26 över Götaland med ett utbrett men inte så kraftigt regnområde. Efterföljande dag var det fortsatt högtryck och klart väder i norr och molnen i söder sprack efter hand upp så att solen även tittade fram där.

Solig avslutning gav nya temperaturrekord

Solen fortsatte att skina den 28. I Storlien kom vårvärmen upp till +9,4° vilket var den högsta marstemperaturen där sedan 1886 då det var +10,0°. Den högsta marstemperaturen sedan mätningarna startade 1878 är +12,0° som uppmättes 1881.

Den 29 mulnade det på norrifrån men det var fortfarande soligt i söder. I solskenet hann temperaturen stiga till +17,5° i Falun-Lugnet i Dalarna innan molnen tog över. Det var nytt rekord i mars för mätningarna som startade 1860. Det tidigare rekordet i Falun var +16,9° från 2007.

Den 30 var det mestadels soligt i Götaland och Svealand, samt även i delar av Norrland. Dock avslutades mars med ett mindre lågtryck som rörde sig söderut över Norrland och gav ifrån sig en del snöfall i norr som längre söderut övergick i regn. Från Uppsala kom säsongens första rapport om en stoftvirvel.

 Vårväder 28 mars 2014
Vårväder 28 mars 2014 vid Isättraviken i Åkersberga. Foto Helena Ekholm
 Klar väder över Sverige 28 mars
Så här klart väder var det över Sverige 28 mars när temperaturen steg ordentligt under dagen,

Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i mars 2014

Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer i mars 2014 (87 kB, pdf)

Temperatur

Våren kom tidigt i år och milda vårtemperaturer dominerade i början av mars. Den 10, då det var 18,2° i Kristianstad, var månadens högsta temperatur. Först den 15 började det blåsa in kyligare luft över landet och den 17 till 20 var landet tudelat med varmt i söder och kallt i norr. Den 18 uppmättes månadens lägsta temperatur i Nikkaluokta i Lappland på -35,8°. Sedan spred sig varmare luft igen upp över norra Sverige. Sammantaget var det en mycket mild marsmånad, på sina håll omkring 5° varmare än normalt.

Nedan följer en lista som sammanfattar nya rekord för medeltemperaturen i mars för stationer med mer än 100 år av mätningar:

  • Haparanda -0,9°, tidigare rekord -1,4° 1989. Startade 1860.
  • Umeå flygplats +1,1°, tidigare rekord +0,4° 2012. Startade 1859.
  • Holmön/Holmögadd +0,9°, tidigare rekord +0,5° 1959. Startade 1855.
  • Bjuröklubb +0,7°, tidigare rekord +0,6° 2012. Startade 1879.
  • Ulricehamn +4,1°, tidigare rekord +4,0° 2007 & 2012. Startade 1892.
  • Borås +4,6°, tidigare rekord +4,5° 1938 & 1990. Startade 1884.

Som tillägg till ovanstående lista är det värt att nämna att Piteå, med mätningar från 1860, tangerade sitt tidigare rekord för medeltemperaturen i mars. Och sist men inte minst hade Uppsala sin varmaste marsmånad sedan åtminstone 1840 då max- och mintemperaturen började mätas.
 

Karta över medeltemperaturen i mars 2014
Månadsmedeltemperaturen under mars 2014 Förstora Bild
Mars 2014 - Temperaturavvikelse
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i mars 2014. Förstora Bild

Nederbörd

Det var många dagar utan nederbörd i mars. Några mer utbredda nederbördsområden passerade landet främst den 14, 19 och 20 mars. För månaden som helhet blev nederbörden ganska normal.
 

Mars 2014 - Nederbördsavvikelse
Nederbörd i procent av det normala under mars 2014. Förstora Bild
Nederbörd under mars 2014
Nederbörd under mars 2014. Förstora Bild

Snö

Snögränsen var i början av månaden i mellersta Svealand. Snön drog sig sedan gradvis tillbaka till södra Norrland för att i samband med ett snöfall den 15 åter hamna nere i mitten av Svealand. Snögränsen böljade under några dagar fram och tillbaka för att till slutet av månaden dra sig upp i södra Norrland.

I fjällkedjan fick de nästan dagligen nya snöfall och snötäcket byggdes successivt på under månaden. Månadens största snödjup rapporterades från Almdalen där man uppmätte 167 cm den 20 mars.
 

Karta över snödjup den 15 mars 2014
Snödjup den 15 mars 2014. Förstora Bild
Karta över snödjup den 31 mars 2014
Snödjup den 31 mars 2014. Förstora Bild

Solskenstid

Månaden som helhet blev något mer soligt än normalt, och bjöd på ett par härliga vårdagar. Dock var det en bit kvar till gällande toppnoteringar för solskenstiden.

Karta över antal soltimmar under mars 2014
Antal soltimmar under mars 2014. Förstora Bild
Mars 2014 - Medelmolnighet
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under mars 2014. Förstora Bild

Åska

Mars är inte känt för att vara någon åskmånad och denna månad var inget undantag. I början av mars registrerades några enstaka urladdningar i västra Norrland. I övrigt var det inte mycket att komma med.

Karta över antal blixtdagar i mars 2014.
Åskdagar under mars 2014. Förstora Bild
Karta över blixturladdningar i mars 2014
Totalt antal blixtar i mars 2014. Förstora Bild

Förklaring till åsk- och blixtkartorna

Högsta temperatur, mars 2014
Norrland +16.8° den 29 Hudiksvall (Hälsingland)
Svealand +17.5° den 29 Falun-Lugnet (Dalarna)
Götaland +18.2° den 10 Kristianstad (Skåne)
Lägsta temperatur, mars 2014
Norrland -35.8° den 18 Nikkaluokta (Lappland)
Svealand -17.1° den 19 Storbo (Dalarna)
Götaland -7.1° den 11 Hagshult (Småland)
Högsta nederbörd, mars 2014
Norrland 139 mm Hemavan (Lappland)
Svealand 71 mm Gördalen (Dalarna)
Götaland 63 mm Mollsjönäs (Västergötland)
Lägsta nederbörd, mars 2014
Norrland 9 mm Kuggören A (Hälsingland)
Svealand 21 mm Väse (Värmland)
Götaland 15 mm Ölands norra udde (Öland) samt Louisefred och Tånga och Hallands Väderö A (Skåne)
Högsta lufttryck, mars 2014
Norrland 1036.6 hPa den 26 Vilhelmina och Åsele (Lappland)
Svealand 1036.4 hPa den 11 Blomskog (Värmland)
Götaland 1037.2 hPa den 11 Vinga (Västergötland) samt Barkåkra och Helsingborg och Malmö/Sturup och Falsterbo (Skåne)
Lägsta lufttryck, mars 2014
Norrland 970.4 hPa den 21 Haparanda (Norrbotten)
Svealand 973.9 hPa den 15 Svenska Högarna (Uppland)
Götaland 973.8 hPa den 15 Gotska Sandön (Gotland)
Största snödjup, mars 2014
Norrland 167 cm den 20 Almdalen (Jämtland)
Svealand 132 cm den 3 Gördalen (Dalarna)
Götaland 5 cm den 26 Orrefors (Småland)

 Medelvind över 21 m/s i mars 2014 (82 kB, pdf)

Dygnsnederbörd över 40 mm i mars 2014 (82 kB, pdf)