Juni 2013 – En blöt månad

En kamp mellan en varm luftmassa i öster och en svalare i väster böljade fram och tillbaka över Sverige. I frontzonen mellan luftmassorna bildades nederbördsområden och i den svalare luftmassan var vädret ofta präglat av skurar med inslag av åska. Nästan hela landet har fått mer nederbörd än normalt. Lokalt var det nära att några månadsrekord slogs. Månadstemperaturen hamnade nära den normala men med större överskott i de östra och norra delarna av landet. Solskenstiden låg även den nära det normala för juni.

Åskrik inledning

Den 1 låg en varm och instabil luftmassa över landet och det åskade rejält i de västra delarna av landet från västkusten och vidare norrut till Lapplands inland. Högsommartemperaturer förekom på många håll även det från söder till norr, exempelvis hade Markusvinsa i norra Norrbotten 27,4º och Karesuando 27,0°. 

Från öster kom en varmfront med nederbörd in över östra Götaland och Svealand även den med riklig åska. Lokalt föll stora mängder den 1, i Göteborg noterades 29 mm och i norra Uppland uppmätte Söderby-Karlsäng 31 mm.

Varmfronten fortsatte västerut under den 2 varvid åska förekom i de inre delarna av södra Sverige. Värmen fortsatte därför den 2 och 3 med maximitemperaturer kring 25º.

Åskan försvagades i söder då ett högtryck över Brittiska öarna och Norska havet påverkade vädret i Sverige. Emellertid åskade det i norra Norrland i samband med att ett mindre lågtryck passerade vilket gav drygt 20 mm på några platser. Över södra Norrland och norra Svealand bildades därefter ett regnområde som gav över 20 mm på många håll den 4. Mest fick Hassela i norra Hälsingland med 31 mm.

Vädret kring nationaldagen

Väderläget den 6 juni 2013
Väderläget kl 14 (12 UTC) den 6 juni 2013. Grått betyder moln och ljust gult liten molnighet. Förstora Bild
Solskenstid 6 juni 2013
Uppskattad solskenstid den 6 juni 2013. Rött till violett motsvarar mycket sol och ljust till mörkt grönt är lite eller ingen sol. Notera att midnattssolen över Nordkalotten gav upp till 24 timmar solskenstid denna dag. Förstora Bild

Natten till den 5 blev det någon minusgrad på Sydsvenska höglandet, Hagshult i Småland fick -1,2° som lägst, i samband med klart väder, vilket blev månadens lägsta temperatur i Götaland.

Den 5 pressade sig fronter från söder in över mellersta Sverige och gav där ostadigt och åska. Nederbörden och åskan drog vidare norrut och fanns kvar över norra Norrland den 6, 7 och 8.

Nationaldagen och dagarna omkring blev trots det ostadiga vädret ganska soliga på de flesta håll. Det var bara ett lågtryck över Norge vars moln och nederbörd tidvis kom över gränsen till Sverige.

Detta lågtryck rörde sig efterhand österut och därmed drog det ner något svalare luft från nordväst över södra Sverige med början den 8. Den 9 låg därmed instabil luft över Svealand och norra Götaland. Åskan blev intensiv främst i östra Götaland och östra Svealand. Blixten slog ner i ett ställverk vilket orsakade tågförseningar och i ett antal hus som sattes i brand den 9.

Sol och regn om vartannat

Vädret stabiliserades efterhand och den 11 och 12 blev ganska soliga dagar. Dock blev det kyliga nätter på några håll. Den 12 uppmättes månadens lägsta temperatur -3,6° i Gielas i södra Lapplandsfjällen.

På natten mot den 13 kom ett nederbördsområde in från väster. Med start i västra Götaland och Svealand drog nederbörden under dagen upp till södra Norrland och därefter vidare norrut.

På kvällen den 13 kom nästa nederbördsområde in från sydväst över södra Götaland. Den 13 blev därmed ett regnigt dygn på många håll i landet med allmänt 10-20 mm. Allra mest fick Klöversträsk i Norrbotten med 40 mm, Grebbeshult i Västergötland och Uddevalla i Bohuslän med 32 mm.
 
Nederbördsområdet berörde sedan främst östra Götaland och allra östligaste Svealand på förmiddagen den 14. I norra Norrland regnade det i samband med att ett lågtrycksområde bildades där.

Uppdragsmoln 15 juni 2013
Skidspetsmoln (Cirrus uncinus), till höger i bilden, över Kalmar den 15 juni 2013. De första tecknen på en annalkande front, som just då låg över Danmark. Foto Weine Josefsson Förstora Bild

Den 15 passerade en högtrycksrygg som gav soligt och blåsigt väder i södra och mellersta Sverige. I Norrbotten hängde rester av nederbörd kvar och på kvällen kom ett nytt nederbördsområde snabbt in från väster mot västra Götaland.

Det blev åska och regn och i Vänersborg knäcktes några träd av kraftiga fallvindar eller eventuellt en tromb på kvällen. Nederbörden passerade snabbt Götaland under natten och låg på dagen den 16 redan över södra Norrland. Vid västkusten kom det samtidigt in en tråglinje med åska och nederbörd. Vädertypen denna dag var ömsom sol och ömsom skurar i nästan hela landet.

Fortsatt variation i vädret

Den 17 stabiliserades vädret något över södra halvan av landet, men det var ganska kyligt trots att solen ofta syntes mellan cumulusmolnen. I norra halvan fortsatte det med lokala skurar och åska. I Tärendö i norra Norrbotten kom det 33 mm den 17. Nederbördsområdet låg kvar över nordligaste Sverige även den 18. Detta dygn rörde sig ett skurområde med åska på en bana ungefär från nordvästra Svealand mot Uppland. I Götaland bidrog solen till att temperaturen kom över 25° i östra Småland.

Över sydligaste Nordsjön skedde en fördjupning av ett lågtryck vars nederbördsområde och några områden med kraftig åska nådde västkusten den 19. Under natten mot den 20 drog nederbörden snabbt österut och norrut och på morgonen fanns rester av nederbörd kvar över sydligaste Götaland och mer sammanhängande nederbörd låg över mellersta Norrland på väg norrut.

Trots allt blev den 20 en varm och solig dag på de flesta håll i landet, månadens högsta temperatur 28,8° registrerades då i Markaryd i sydvästra Småland. I nordligaste Sverige fanns det dock kvar rester av nederbörd.

Midsommarens väder

Tidigt på morgonen den 21 var det uppehåll i nästan hela landet, men två nederbördsområden var på ingång. Över Norska havet låg ett moln- och nederbördsområde som långsamt närmade sig från väster och strax söder om Danmark låg ett intensivt lågtryck vars nederbördsområde snabbt skulle blöta ner midsommarfirarna i delar av södra Sverige.

Stora mängder regn föll främst i västra Götaland och det förekom även åska. Mollsjönäs utanför Göteborg fick mest med 23 mm. Nederbörden rörde sig snabbt norrut och låg kring midnatt över södra Norrland. Nu hade det bakats ihop med nederbörden från väster.

Minst nederbörd eller ingen alls på midsommarafton blev det i östra Götaland, östra Svealand och nordöstra Norrland. Den högsta temperaturen noterades även denna dag i Markaryd men även i Ulricehamn med 26,3°.

I Värmland och Södermanland noterades några temperaturer strax över 25° medan den högsta i södra Norrland blev 23,8° i Sveg och i norra Norrland 21,0° i Åsele i södra Lappland. 

Midsommartårta i Småland
Det regnade inte hela midsommaraftonen i sydvästra Småland, utan den delikata midsommartårtan kunde avnjutas utomhus i solen. Foto Weine Josefsson Förstora Bild

På midsommardagen den 22 låg den kraftigaste nederbörden över mellersta och norra Norrland. Olden i västra Jämtland fick 33 mm och Haparanda 25 mm. I södra Sverige förekom en del skurar.

Dock fanns det ett stråk över östra Götaland, östra Svealand och östra delarna av södra Norrland som slapp nederbörd.

Från sydväst var ett nytt nederbördsområde på ingång. I Götaland och Svealand fick några platser över 20 mm som mest den 23. Något försvagat men med inslag av åska passerade nederbörden Norrland den 24. I den svalare luften som kom in över Lapplandsfjällen förekom dock en del åska och skurar över norra Norrland den 25.

Skyfall över Götaland

Dygnsnederbörd den 26 juni 2013.
Dygnsnederbörd för den 26 juni 2013. Förstora Bild

Samma dag kom ett lågtryck med nederbörd söderifrån på den klassiska och svårprognoserade Vb-banan. Innan regnet kom fram hann det bli högsommartemperaturer på några håll i Svealand och i norra Norrland.

Regnet nådde södra Götaland på eftermiddagen och norra Götaland och Svealand på kvällen och natten till den 26. De största dygnsnederbördsmängderna, allmänt över 40 mm för den 26, verkar ha fallit i ett stråk över södra Öland, över sydöstra Småland, vidare upp över Vättern, över Vänern, över Värmlandsnäs och upp mot norska gränsen.

Nederbörden var lokalt mycket kraftig. Mest av SMHIs stationer fick Säffle med 62 mm. I Mariestad kom 51 mm, i Hjo 46 mm, i Ödeshög i Östergötland 50 mm, i Virserum-Rödmossa och i Mönsterås  båda i östra Småland kom 43 mm.

De största mängderna fångades dock inte av någon av SMHIs mätare, men drygt 70 mm har förekommit enligt privata observationer. Bland annat Mörbylånga på Öland liksom delar av centrala Kalmar drabbades av översvämmade källare och vattenfyllda gator.

De tillhörande fronterna rörde sig norrut över Sverige. Nederbörden nådde södra Norrland under förmiddagen den 26 och då var fortfarande stora delar av hela södra Sverige utsatt för regn.

Fortsatt ostadigt

Även i södra Norrland gav nederbördsområdet stora mängder, mest av SMHIs stationer där fick Kasa i Ångermanland som noterade 38 mm under dygnet den 26. Lågtryckets centrum rörde sig över Götaland åt nordväst och låg över Oslo kring midnatt. Regnandet fortsatte den 27 med allmänt över 20 mm i ett område mellan Jämtland och Härjedalen och mellan Hälsingland och Medelpad. Ett annat splittrat nederbördsområde låg över och intill Västerbotten. Även där föll dryga 20 mm på många håll.

Över södra Sverige, utom de allra östligaste delarna, förekom skurar, som mest noterades 13 mm i Södra Vi i Småland. Skuraktiviteten avtog något i östra Götaland, Svealand och sydöstra Norrland den 28, men den fortsatte i västra Götaland och nordvästra Norrland.

Den 29 drog ett lågtryck in över norra Götaland från väster, med fronter, nederbörd, åska och skurar i släptåg. Nederbörden nådde västkusten under morgonen och berörde större delen av Götaland vid middagstid. Det åskade främst i ett stråk från Värmland, Dalarna sydost ner över Närke och Östergötland. Lågtrycket och dess väder drog österut men berörde Götaland och Svealand även den 30. 

I södra och mellersta Norrland var det uppehåll den 30, men norra Norrland, främst Norrbotten, berördes av ett nederbördsområde vars centrum låg över norra Finland. 

Nattlysande moln över Norrköping 2013
När det klarnade upp över Norrköping under natten mot den 1 juli syntes det blåskimrande nattlysande moln vid midnatt. De ligger på cirka 80 km höjd och där kan solen lysa på dem till skillnad mot de låga mörka molnen, som syns till höger i bilden, och som bara ligger på någon kilometers höjd. Foto Weine Josefsson Förstora Bild

Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i juni 2013.

Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer i juni 2013

Varmt främst i norr

Efter ett par inledande varma dygn i hela landet blandades dagar med temperaturöverskott och dagar med underskott. Sett över hela månaden övervägde överskotten. De stora överskotten hamnade i norr och i öster. 

Nordvästra Norrland fick en mycket varm junimånad. Katterjåkk/Riksgränsen hade sin femte varmaste junimånad sedan 1905.

Några mindre områden med underskott fanns i väster.

Juni har under senare år uppvisat både kyliga och varma månader.

Juni 2013 - Temperaturavvikelse
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i juni 2013. Förstora Bild
Karta över medeltemperaturen i juni 2013.
Månadsmedeltemperaturen under juni 2013. Förstora Bild

Överskott av nederbörd

Det var inte långt borta att hela landet fick överskott av nederbörd, men några små områden i Svealand och i mellersta Norrland fick underskott.

Stora överskott blev det i södra Norrbotten och i det stråk i Götaland som drabbades av skyfall i slutet av månaden.

Flera stationer i norra Norrland med kortare och lite drygt 50-åriga serier slog eller var nära att slå sina rekord för månadsnederbörd för juni. Exempelvis fick Hemavan 106 mm vilket är den största mängden där sedan rekordåret 1937 då det kom 125 mm.

Även i södra Sverige föll mycket nederbörd i juni. Målilla, med startår 1946, fick 129,0 mm vilket är den näst högsta juninederbörden där. Rekordet 129,2 mm är från förra året.

Göteborg fick 140,2 mm vilket är den tredje högsta juninoteringen där sedan 1860. Rekordet 147,7 mm är från den på många håll regniga juni 1999. 

Juni 2013 - Nederbördsavvikelse
Nederbörd i procent av det normala under juni 2013. Förstora Bild
Karta över nederbörd juni 2013.
Nederbörd under juni 2013. Förstora Bild

Åska

Det har förekommit åska någonstans i landet nästan varje dygn under månaden. Dygnet med flest urladdningar förekom redan den 1 juni och dygnet med minst antal blev den 11, som blev det enda dygnet utan registreringar.

Årets juni blev en av de åskrikaste junimånaderna sedan 2002 och i Norrland den juni som haft flest åskdagar.

 

Karta över antal blixtdagar i juni 2013.
Åskdagar under juni 2013. Förstora Bild
Karta över blixturladdningar i juni 2013
Totalt antal blixtar i juni 2013. Förstora Bild

Förklaring till åsk- och blixtkartorna

Ganska soligt trots allt regn

Större delen av landet har fått solskenstid nära den normala. Ett visst överskott uppmättes i sydöstra Götaland och ett visst underskott i främst fjällen och norra Norrland, som hade mycket moln.
 

Karta med soltimmar under juni 2013.
Antal soltimmar under juni 2013. Förstora Bild
Juni 2013 - Medelmolnighet
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juni 2013. Förstora Bild
Högsta temperatur, juni 2013
Norrland +27.4° den 1 Markusvinsa (Norrbotten)
Svealand +26.6° den 2 Stockholm-Arlanda (Uppland)
Götaland +28.8° den 20 Markaryd (Småland)
Lägsta temperatur, juni 2013
Norrland -3.6° den 12 Gielas (Lappland)
Svealand 0.3° den 4 Höljes (Värmland)
Götaland -1.2° den 5 Hagshult (Småland)
Högsta nederbörd, juni 2013
Norrland 163 mm Åsarna (Jämtland)
Svealand 166 mm Löten (Dalarna)
Götaland 166 mm Källsjö (Halland)
Lägsta nederbörd, juni 2013
Norrland 34 mm Bredbyn (Ångermanland)
Svealand 31 mm Adelsö A (Uppland)
Götaland 37 mm Hoburg och Hoburg A samt Fårösund A (Gotland)
Högsta lufttryck, juni 2013
Norrland 1033.8 hPa den 5 Karesuando (Lappland)
Svealand 1027.9 hPa den 4 Malung (Dalarna)
Götaland 1027.6 hPa den 4 Nordkoster (Bohuslän)
Lägsta lufttryck, juni 2013
Norrland 991.4 hPa den 15 Haparanda (Norrbotten)
Svealand 997.4 hPa den 14 Hamra och Älvdalen (Dalarna)
Götaland 999.5 hPa den 22 Nordkoster (Bohuslän)
Största snödjup, juni 2013
Norrland -
Svealand -
Götaland -

Medelvind över 21 m/s i juni 2013

Dygnsnederbörd över 40 mm i juni 2013