Augusti 2012 - Ännu en ostadig sommarmånad

Det ostadiga vädret som präglat sommaren fortsatte även i augusti. Detta gjorde att solskenstiden i landet blev normal eller något under det normala. I nordöstra Norrland blev det dock soligare än normalt. Den 26-28 bjöd på mycket blandat väder runt om i landet.

Ostadig inledning på skördemånaden augusti

Månaden inleddes med att ett område med regn och skurar passerade Norrland den 1 medan det var mest uppehållsväder i söder. Den 2 blev en dag med mycket moln men i sydostligaste Götaland här och var även en del sol. Under eftermiddagen och kvällen rörde sig en kallfront med regn och åska in över västkusten.

Till den 3 låg tyngdpunkten på regnet i ett stråk över norra Dalarna mot södra Ångermanland. I resten av landet dominerade molnen och lokalt föll lätt regn. Fronten låg både den 4 och 5 rätt stilla över södra Norrland medan det i övriga Sverige var mycket moln. Lokalt föll stora mängder i samband med detta, främst i Hälsingland och Ångermanland. Hassela i norra Hälsingland fick 47 mm den 4. Lite mindre mängder kom i allmänhet den 5 men i Höglandsbodarna i Medelpad fick man 56 mm i samband med åska.

Lokalt stora regnmängder

Den 6 fortsatte med likartat väder men medan det blev mer stabilt i norr drog ett lågtryck med tillhörande regn in från sydväst över Götaland. Regnet rörde sig åt nordost där det stannade upp över Svealand under natten till den 7. I västra Götaland, Svealand samt lokalt i södra Norrland kom det på sina håll 20-30 mm regn. Allra mest fick Nordkoster i Bohuslän med 38 mm.

Under dagen hade lågtrycket sitt centrum över Finland. Regnet över norra Svealand och södra Norrland försvagades alltmer. I söder drog ett område med regn- och åskskurar in från väster. De största mängderna föll i Östergötland där Skärkind fick 43 mm vilket ledde till höga flöden i Söderköpingsån.

Lågtrycket över Finland rörde sig sakta bort österut och kyligare luft började nu dra ner över hela landet. Kallfronten stannade den 8 upp över nordöstra Götaland och sydöstra Svealand. I anslutning till fronten bildades åtskilliga regn- och åskskurar. Västvalla i Närke fick 59 mm.

I norr passerade en svag högtrycksrygg och den 9 blev en mellandag i praktiskt taget hela landet. Ute över norra Östersjön fortsatte det bildas regn- och åskskurar. Landsort fick 35 mm och totalt 64 mm den 9-10. Ett vädersystem på Norska havet drog den 10 in över landet med lätt regn i södra Sverige medan Norrland mest fick ökad molnighet.
 

Högtrycksväder och lite varmare men trots det mycket moln

Ett högtryck med centrum över Nordsjön började nu etablera sitt inflytande vilket blev inledningen på en stabil väderperiod den 11-16. Trots högtrycket dominerade molnen och lokalt föll även lätt regn. Det blev även långsamt varmare med temperaturer som där solen kom fram lokalt klättrade över 25°-strecket även i norra Norrland. Esrange i Lappland och Överkalix-Svartbyn i Norrbotten hade den 14 båda 25°.

Högsommarvarm luft längst i söder

Högtrycket försvagades därefter och natten till den 17 rörde sig ett splittrat regnområde in från väster. I norra Norrland bildades ett mindre lågtryck som gav upphov till lokala regn- och åskskurar. Sådana gav 34 mm i Esrange i norra Lappland.

Under morgonen den 18 drog en varmfront med splittrat regn in över västra Sverige. Bakom fronten strömmade högsommarvarm luft från kontinenten upp över södra Götaland där temperaturerna på många håll steg över 25°. Samtidigt började kyligare luft i norr att pressa sig långsamt söderut bakom en kallfront som föregicks av lokala regn- och åskskurar.

Söndagen den 19 låg fortfarande en kil av den riktigt varma luften över Sydsverige och det blev där ytterligare något varmare med temperaturer som lokalt kom upp över 30°, t ex i Karlshamn i Blekinge och Kristianstad i Skåne. I resten av landet dominerade molnen med lokala åskskurar. Sådana gav 33 mm i Hallhåxåsen och Hammerdal, båda i Jämtland. Längst i norr växte en svag högtrycksrygg in som skingrade molnen.
 

Stora temperaturskillnader mellan norr och söder

Över nordöstra Norrland blev det därmed en klar natt och allmän frost, främst i Tornedalen. Pajala hade på morgonen den 20 hela -4,8° som lägst. Där fick man en ganska solig söndag medan det över Götaland bildades en hel del regn- och åskskurar. Allra längst i söder låg högsommarvärmen kvar och Lund i Skåne rapporterade månadens, och även sommarens, högsta temperatur med 32,1°.

Värmen tackade för sig – åter ostadigt väder i landet

Till den 21 hade värmen lämnat landet och det var nu ostadigt i hela landet. Skurar bildades här och var med inslag av åska. Falun drabbades av översvämningar då det på kort tid föll 34 mm. Ett nytt regnväder hovrade den 22 över stora delar av Götaland och Svealand. Där föll det lokalt stora mängder regn. Mest fick Kloten i Västmanland med 54 mm varav 45 mm på en timme. Det ostadiga vädret fortsatte både den 23 och den 24, främst i södra Sverige. I norr dominerade molnen med lätt regn här och var. Åskskurar gav 41 mm den 23 i Mariestad i Västergötland.

Rikligt med regn – 107 mm i Källsjö på 7 timmar

Den 25 inleddes med molnigt väder och lokala regnskurar i hela landet. Under kvällen och natten till den 26 rörde sig ett lågtryck med regn och lokalt kraftig åska in över sydvästra Sverige. I Källsjö föll det smått fantastiska 106,7 mm regn mellan klockan 03.30-10.30. Samtidigt drog ett frontsystem med sitt regn in över Norrland.
 
Under dagen bakades regnet från söder samman med regnet i norr och från mellersta Svealand och norrut föll det allmänt mer än 20 mm i de inre delarna. Allra mest fick Örnsköldsvik och Hattsjöbäcken i Ångermanland med 74 respektive 70 mm fram till på morgonen den 27 (karta över nederbörden). Regnet i norr rörde sig bara långsamt bort åt öster och även den 27 föll det på många håll 20-40 mm över nordöstra Norrland med undantag för södra Tornedalen. Norsjö i Västerbotten fick 49 mm.

Dygnsnederbörd den 26 augusti 2012.
Dygnsnederbörden i landet den 26. Nederbördsdygnet räknas från kl 08 den 26 till kl 08 den 27 och motsvarande för den 27 och den 31. Förstora Bild
Dygnsnederbörd den 27 augusti 2012.
Dygnsnederbörden i landet den 27. Förstora Bild

Lugnare väder men fortsatt ostadigt månaden ut

Dygnsnederbörd den 31 augusti 2012.
Dygnsnederbörden i landet den 31. Förstora Bild

Vädret lugnade ner sig och den 28 bjöd på ”bara” lätt regn när ett nytt regnområde drog in från väster över landet. Morgonen blev dock kall i stora delar av landet. Månadens lägsta temperatur, -4,9°, rapporterades från Mierkenis i Lappland. I södra Sverige var det lokalt nära nollgradigt på utsatta platser. I Kalmar uppmättes 0,4° vilket är den lägsta temperatur som uppmätts där i augusti sedan starten 1858. 

Till den 29 passerade en svag högtrycksrygg södra Sverige. Ett nytt regnområde drog den 30 in västerifrån och det blev en regnig dag i hela landet, främst i sydöstra Götaland, inre Svealand samt sydöstra Norrland.

Regnområdet stannade på månadens sista dag, den 31, upp över landets östra delar. I östra Svealand blev regnet ihållande. Vid Upplandskusten liksom på Södertörn söder om Stockholm föll allmänt 30-50 mm. Allra mest fick Norrveda i Uppland med 61 mm till på morgonen den 1 september. 

Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i augusti 2012.

Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer augusti 2012.

Karta med soltimmar under augusti 2012.
Antal soltimmar i augusti 2012. Förstora Bild
Augusti 2012 - Medelmolnighet
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under augusti 2012. Förstora Bild

Tämligen normala temperaturer

Årets augusti blev tämligen normal i hela landet med en liten övervikt åt det varma hållet. Under månadens avslutande tredjedel kopplade hösten greppet om stora delar av västra Norrland och lokalt även i Dalafjällen. Lokalt orkade temperaturen inte upp över 25,0°, bl. a vid Visby flygplats. I Östersund har så här långt inga högsommardagar noterats i år. Detta har inträffat 1962, 1967, 1993 och 1998.

Augusti 2012 - Temperaturavvikelse
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i augusti 2012. Förstora Bild
Karta över medeltemperaturen i augusti 2012.
Medeltemperaturen i augusti 2012. Förstora Bild

Nederbördsöverskott på många håll

Det som de flesta lär minnas är det ostadiga väder som präglat månaden och hela sommaren. Trots detta var det länge riktigt torrt i stora delar av Norrland men det kraftiga regnandet under den sista veckan gjorde att det även där blev nederbördsöverskott på många håll. De största överskotten hamnade i norra Värmland samt vid Ångermanlandskusten med mer än dubbelt så mycket regn som normalt. Några rekordmängder blev det inte men lokalt tillhörde årets augustimånad de fem blötaste. Ute vid Landsort vid Sörmlandskusten hade man sin fjärde blötaste augusti sedan mätningarna inleddes där 1879. I Malung i Dalarna, där data finns från 1880, blev månaden den femte blötaste. 

Augusti 2012 - Nederbördsavvikelse
Nederbörd i procent av det normala under augusti 2012. Förstora Bild
Karta över nederbörd augusti 2012.
Nederbörd under augusti 2012. Förstora Bild
Augusti 2012 - Blixtdagar
Åskdagar under augusti 2012. Förstora Bild
Augusti 2012 - Antal blixtar
Totalt antal blixtar augusti 2012. Förstora Bild

Förklaring till åsk- och blixtkartorna

Högsta temperatur, augusti 2012
Norrland +25.8° den 17 Skellefteå flygplats (Västerbotten)
Svealand +26.1° den 16 Eklången (Södermanland)
Götaland +32.1° den 20 Lund (Skåne)
Lägsta temperatur, augusti 2012
Norrland -4.9° den 28 Mierkenis (Lappland)
Svealand -2.1° den 28 Särna (Dalarna)
Götaland +0.2° den 28 Horn (Östergötland) och Målilla (Småland)
Högsta nederbörd, augusti 2012
Norrland 186 mm Hattsjöbäcken (Ångermanland)
Svealand 200 mm Lisskogsåsen (Värmland)
Götaland 175 mm Källsjö (Halland)
Lägsta nederbörd, augusti 2012
Norrland 22 mm Mjölkbäcken (Lappland) och Karungi (Norrbotten)
Svealand 44 mm Svenska Högarna A (Uppland)
Götaland 23 mm Falsterbo A (Skåne)
Högsta lufttryck, augusti 2012
Norrland 1028.1 hPa den 14 Åsele (Lappland) och 13 Hemling (Ångermanland)
Svealand 1026.5 hPa den 13 Borlänge flygplats (Dalarna)
Götaland 1026.0 hPa den 11 Jönköpings flygplats (Småland)
Lägsta lufttryck, augusti 2012
Norrland 997.0 hPa den 23 Holmön (Västerbotten)
Svealand 997.8 hPa den 23 Malung (Dalarna) och 26 Arvika (Värmland)
Götaland 996.3 hPa den 26 Väderöarna (Bohuslän)
Största snödjup, augusti 2012
Norrland - cm
Svealand - cm
Götaland - cm

Medelvind över 21 m/s i augusti 2012

Dygnsnederbörd över 40 mm augusti 2012