Högtryck utom längst i norr
En högtrycksrygg som sträckte sig ut från Grönland medförde att april inleddes med en klar och kall natt på många håll. Exempelvis i Gielas i södra Lapplandsfjällen sjönk temperaturen till -21,4° och i Hagshult i Småland var det -7,7°.
Ett nederbördsområde över sydostligaste Norrland, östra Svealand och norra Gotland drog under natten och förmiddagen den 1 bort över Östersjön. I övriga landet var det mest uppehåll och varierad molnighet. I norra Norrland ökade dock molnigheten under förmiddagen och lokala snöbyar förekom. Molnen mildrade kylan i norr och natten till den 2 var den lägsta uppmätta temperaturen i norra Norrland -8,1° i Stekenjokk.
Högtrycksryggen fortsatte att dominera vädret den 2, utom längst i norr och söder. Ett lågtryck över Norska havet passerade norr om Sverige under morgonen och gav lätt nederbörd samt starka vindar i området, framförallt i norra Lapplandsfjällen. I Stora Sjöfallet nådde vinden stormstyrka med 25 m/s i medelvind och nästan 31 m/s i byvind. Bakom lågtrycket drog lite kallare luft ned. Över sydligaste Götaland rörde sig ett regnområde med åska österut under eftermiddagen samt kvällen och gav som mest omkring 9 mm.
Ett högtryck rörde sig över Skandinavien mot sydost den 3-4 och det klarnade upp på flera håll i landet till kvällen den 3. I norra Lapplandsfjällen förekom lätta snöbyar, annars mestadels uppehåll. Den 4 var en solig dag i södra Sverige, men i norra Norrland var det mer molnigt på grund av ett lågtryck. Lågtrycket passerade norr om Skandinavien under kvällen den 4 och natten till den 5. I samband med det svepte en kallfront in från nordväst över Sverige och gav snö samt starka vindar i delar av norra Norrland. I Stora Sjöfallet blåste det natten till den 5 återigen med stormstyrka då medelvinden var nästan 28 m/s och byvinden 34 m/s.
Kallfronten fortsatte ned till mellersta Norrland den 5 och bakom den följde nederbörd, i norr i form av snö och i söder regn. Högtrycket över Skandinavien lämnade södra Sverige tidigt på dygnet, men hann först ge ännu en klar och kall natt där. I Horn i södra Östergötland sjönk temperaturen till -9,1°. Molnigheten ökade sedan västerifrån då en front närmade sig. Mitt på dagen nådde ett nederbördsområde sydvästra Sverige, som senare gav mindre mängder regn från södra Götaland till sydostligaste Norrland.
Kalla nätter i norra Norrland, ostadigt längre söderut
Den 6 växte ett högtryck in över nordligaste Sverige och kom där att ge tidvis klart väder fram till den 9, då högtrycket gav sig iväg mot Ryssland. Efter en solig dag längst i norr den 6 så sjönk temperaturerna under natten. Tidigt på morgonen den 7 uppmättes -24,0° i Nikkaluokta, vilket var månadens lägsta uppmätta temperatur.
Övriga delar av Sverige berördes den 6-9 av flera nederbördsområden samt mildare temperaturer. Tidvis förekom även dis och dimma i södra Sverige.
Den 6 föll de största nederbördsmängderna i södra Norrland samt västra delarna av Svealand och Götaland, som mest omkring 10 mm. Nederbörden föll som regn i söder, längre norrut som snö. På morgonen den 7 hade större delen av Hälsingland återigen ett snötäcke, efter att delar av landskapet haft barmark en tid. Exempelvis fick både Föne och Järvsö 6 cm snö, men denna smälte bort efter någon dag.
Den 7 föll nederbörd främst vid västkusten, nordöstra Svealand och sydöstra Norrland. Mängder på 10-15 mm rapporterades.
Ett lågtrycksområde med åska, regn och skurar drog in över sydvästra Sverige den 8 och fortsatte upp över Götaland och Svealand. Åskan berörde främst södra samt mellersta Götaland. Dygnet kom på många håll i södra Sverige att bli det nederbördsrikaste denna månad och på flera platser uppmättes mer än 30 mm nederbörd, som mest 42 mm i Uddevalla.
I norra Svealand övergick regnet till snö under natten till den 9 och på morgonen låg ett täcke med nysnö över norra Värmland och delar av södra Dalarna. Vid några stationer i norra och västra Dalarna ökade snödjupet med en decimeter. Lågtrycket över Götaland fortsatte vidare ut över Östersjön mot Polen fram på eftermiddagen. Under senare delen av dygnet medförde en front lätta snöbyar över västra Norrland.
Ostadigt och tidvis blåsigt
Ett lågtryck på Norska havet skickade in ett nederbördsområde som berörde i princip hela landet den 10-11 och gav dygnsnederbörd på 5-10 mm som mest. Det första dygnet föll den huvudsakliga nederbörden från nordvästra Götaland och norrut, det andra dygnet från Svealand och söderut.
Ute på Atlanten fanns ytterligare ett lågtryck som skickade in ett nytt område med nederbörd över landet den 12 och det gav dygnsmängder i samma storleksordning. Området drog bort tidigt på dygnet den 13 och följdes av ostadigt väder med skurar eller snöbyar på en del håll den 13-14. Ett mer sammanhängande område med regn och skurar passerade över sydligaste Götaland. Under dessa tre dygn var det ibland ganska blåsigt med byiga vindar.
Ett högtryck som rörde sig från Storbritannien mot Centraleuropa stabiliserade vädret tillfälligt i södra Sverige den 15-16.
Det förekom snö och lätta snöbyar i fjällen samt lättare regnskurar i främst Blekinge, Skåne och södra Småland den 15. I övrigt var det på många håll tidvis klart väder detta dygn.
Den 16 ökade molnigheten i västerifrån och ett lågtrycksområde på Norska havet medförde snö samt regn i delar av Norrland. Periodvis var det ganska blåsigt i fjällen och längs kusterna.
Ett lågtrycksområde tog sig in över Sverige på skärtorsdagen den 17 och fortsatte vidare österut under långfredagen. Med sig hade det ett nederbördsområde som berörde stora delar av landet. I västra delen av Götaland och Svealand kom det på flera platser 15-20 mm på skärtorsdagen. Gördalen i västra Dalarna noterade 29 mm.
Sommarvarm påskafton i söder, stormvindar i fjällen
I söder började ett högtryck växa till under långfredagen den 18 och fram till den 28 kom det att påverka vädret i stora delar av Sverige, som i allmänhet under denna period fick flera varma och soliga dagar men även kalla nätter med frost långt ner i Götaland.
Natten till påskaftonen var ganska klar i söder på grund av högtrycket och morgonen den 19 låg det dis eller dimma på sina håll i Götaland och östra Svealand. Fortsättningen på dagen blev solig i söder och temperaturen nådde för första gången i år 20,0°, vilket uppmättes i Markaryd i Småland.
Den 19 anlände sommaren vid elva stationer i sydvästra Götaland, då de fem dygn i följd den 19-23 april hade en dygnsmedeltemperatur på minst 10,0° och därmed uppfyllde den meteorologiska definitionen av sommar. De elva stationerna var Lund, Malmö, Hörby, Sturup och Munka-Ljungby i Skåne, Karlshamn i Blekinge, Halmstad, Eftra-Broen, Källsjö och Torup i Halland samt Göteborg i Västergötland. Vanligtvis brukar sommaren anlända omkring en eller två veckor in i maj i sydvästra Götaland.
I nordvästra Norrland var påskaftonen dock inte särskilt sommarlik. Ett lågtryck på Norska havet gav mycket blåsigt väder samt i fjällen snö och regn. I Stekenjokk nådde vinden stormstyrka med 26 m/s i medelvind och 29 m/s i byvind tidigt på dygnet. I Stora Sjöfallet kom medelvinden upp i nästan 31 m/s på kvällen och byvinden 39 m/s.
Varma och soliga dagar
Den 20-21 passerade nya mindre områden med blåst och regn eller snö över mellersta och norra Norrland, men därefter bredde ett högtryck ut sig över så gott som hela landet. I Centraleuropa rådde dock ostadigt väder med åska samt regn och skurar. En del av det tog sig in från sydost över södra Götaland den 21-22, sydvästra Skåne den 23 samt västra Götaland den 24-25. Största dygnsnederbördsmängden på ca 8 mm uppmättes i Falsterbo den 23.
I övrigt var denna period i allmänhet relativt solig och varm. Två nya noteringar av säsongens ditintills högsta inrapporterade temperatur gjordes. Den 20 hade Eftra-Broen i Halland 22,3° och den 21 var det 22,8° i Göteborg. Det senare dygnet steg temperaturen även över 20° i Svealand för första gången i år. I Eklången i Sörmland uppmättes då 20,7°. Det klara vädret gjorde att temperaturerna sjönk nattetid och till exempel var det -6,3° i Horn den 24.
Det varma och soliga vädret fortsatte i större delen av landet och den 25 anlände den meteorologiska sommaren vid fler stationer i sydvästra Götaland. Längst i norr medförde en front tidvis regn eller regnskurar den 25-26. Nederbördsmängderna var ringa på de flesta platser.
Den 27 ökade molnigheten norrifrån över Norrland och ett nederbördsområde passerade österut över Lappland och Norrbotten. Nederbörden bestod av regn som senare på kvällen övergick i snö. Som mest uppmättes ca 10 mm i Katterjåkk. I södra Sverige fortsatte högtrycket ge varmt och soligt väder. Säsongens högsta temperatur slogs återigen när Eftra-Broen mätte 23,1° och den steg för första gången över 20° i södra Norrland, där Torpshammar i Medelpad registrerade 20,2°.
Ett lågtryck från Norska havet tog sig in över nordligaste Norrland den 28 och kallare luft började strömma ner norrifrån. Lågtrycket medförde nederbörd på flera håll i Norrland, som mest 10-16 mm i norra Lappland. I söder hängde värmen kvar och i Uppsala mättes 23,7°.
Kallare och ostadigare avslutning
Kalluften avancerade söderut över Svealand och norra Götaland den 29. Dagstemperaturerna hann bli ganska höga söder om kallfronten och Oskarshamn rapporterade 24,4° den 29, vilket blev månadens högsta temperatur. I samband med kallfronten sjönk temperaturen snabbt på sina håll. I Gladhammar i östra Småland var det 23,8° klockan 14 samma dygn, en timme senare hade temperaturen sjunkit till 12,0°. Norr om och längs kallfronten var luften instabil och mindre nederbördsområden med regn, skurar eller snö förekom.
Valborgsmässoaftonen bjöd på ostadigt väder. Ett lågtryck drog in från sydväst under dagen samtidigt som kalluft strömmade ner norrifrån. Lågtrycket hade på kvällen sitt centrum över norra Götaland och södra Svealand, där det utgjorde en gräns mellan den kallare luften i norr och den varmare i söder. I Götaland nådde temperaturen som högst 19,2° i Lund, men i de övriga landsdelarna höll den sig under 15°.
Ett område med regn och skurar växte till över norra och mellersta Götaland, Svealand och sydligaste Norrland under eftermiddagen och kvällen. Största inrapporterade nederbördsmängd var 25 mm i Lövsta i Uppland. Under kvällen förekom åska i inre Svealand och Vånga i Östergötland drabbades av en häftig hagelskur. Nederbörden övergick då också i snö så långt söderut som norra Svealand.
Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i april 2014
Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer i april 2014 (87 kB, pdf)
Temperatur
Medeltemperaturen för april var 1,5-4 grader över den normala i större delen av landet men för att hitta en varmare april räcker det i allmänhet att gå tillbaka till 2011, som på många håll var rekordvarm. Två stationer med långa mätserier slog dock sina aprilrekord i år.
Det var Falsterbo och Hoburg som båda har observationer från 1880 och framåt. Falsterbo noterade en månadsmedeltemperatur på 8,4°. Det gamla aprilrekordet var 8,3° från 2007. Den nya högsta medeltemperaturen för april i Hoburg hamnade på 6,7°, även det strax över det tidigare värdet som var 6,6° från 1990 och 2000.
De klara nätterna gjorde att några stationer hade fler eller lika många frostnätter i april som under den varma mars och den molniga februari. Till dessa hörde exempelvis Ölands södra udde, Varberg, Horn, Hagshult, Flahult, Ljungby, Jönköping, Films kyrkby, Gustavsfors, Sundsvall och Torpshammar. Antalet frostnätter i Varberg, Horn, Ljungby, Jönköping och Gustavsfors var dessutom fler i april än i december.
Nederbörd
Nordvästra Lappland, en stor del av Svealand och västkusten hade nederbördsmängder över eller omkring de normala. Katterjåkk fick dubbelt så mycket nederbörd som normalt och det var stationens största mängd för april sedan 2007.
Övriga Norrland och sydöstra Götaland fick däremot i allmänhet mindre nederbörd än normalt. I ett område i norra Norrland uppmättes 10-25% av normalnederbörden för april. Exempelvis Norsjö i Västerbotten uppmätte sammanlagt 3 mm och det är den lägsta aprilnederbörden sedan stationens början 1974. Bortsett från delar av det nederbördsfattiga området i norra Norrland så var april år 2013 eller 2011 torrare än årets.
Snö
Snögränsen gick i början av månaden från nordligaste Värmland och upp genom södra Norrland, men kröp sedan norrut. I samband med snöfall flyttades snögränsen tillfälligt söderut vid Hälsingland den 7 samt vid södra Dalarna och norra Värmland den 9. I slutet av april var snöutbredningen något mindre än den normala, med snö i främst fjälltrakterna och norra Norrland. Under senare delen av valborgsmässoaftonen började det dock snöa så långt söderut som i norra Svealand.
Månadens största uppmätta snödjup var 159 cm i Katterjåkk den 5 och det var även stationens största för säsongen.
Solskenstid
April var soligare än normalt i hela landet, men det blev inga rekord för stationer med lite längre mätserier. Det var ganska nära i Karlstad, där årets april med 259 timmar hade tredje högsta uppmätta solskenstiden sedan mätningarna började 1950. Mest solskenstid för månaden noterade stationerna i Visby och Svenska Högarna med 302 respektive 301 timmar.
Åska
Åskan som berörde främst södra och mellersta Götaland den 8 resulterade i det största antalet blixturladdningar sedan den 13 oktober 2013. Valborgsmässoaftonen hade näst flest urladdningar under årets april och de registrerades i inre Svealand. Annars observerades bara enstaka åskurladdningar, i södra Götaland den 2 och ett par dagar under andra halvan av månaden samt i nordöstra Svealand den 13-14.
Förklaring till åsk- och blixtkartorna
Norrland | +20.2° den 27 Torpshammar (Medelpad) |
---|---|
Svealand | +23.7° den 28 Uppsala (Uppland) |
Götaland | +24.4° den 29 Oskarshamn (Småland) |
Norrland | -24.0° den 7 Nikkaluokta (Lappland) |
---|---|
Svealand | -13.9° den 2 Storbo (Dalarna) |
Götaland | -9.1° den 5 Horn (Östergötland) |
Norrland | 120.5 mm Katterjåkk A (Lappland) |
---|---|
Svealand | 69.3 mm Andersviksberg (Dalarna) |
Götaland | 94.3 mm Baramossa (Öland) |
Norrland | 0.7 mm Klippen (Lappland) |
---|---|
Svealand | 19.0 mm Fågelsjö (Dalarna) |
Götaland | 8.2 mm Norra Möckleby och Ölands södra udde A (Öland) |
Norrland | 1037.1 hPa den 24 Edsbyn (Hälsingland) |
---|---|
Svealand | 1037.0 hPa den 24 Älvdalen (Dalarna) |
Götaland | 1034.1 hPa den 24 Kvarn (Östergötland) |
Norrland | 982.9 hPa den 13 Hemavans flygplats (Lappland) |
---|---|
Svealand | 988.1 hPa den 13 Hamra (Dalarna) |
Götaland | 994.2 hPa den 14 Gotska Sandön (Gotland) |
Norrland | 159 cm den 5 Katterjåkk (Lappland) |
---|---|
Svealand | 96 cm den 1 och 2 Gördalen (Dalarna) |
Götaland | 4 cm den 3 Markaryd (Småland) |