Blöt inledning av sommaren i juni
I juni verkade det som att detta skulle bli ytterligare en regnig svensk sommar. De sammanlagda regnmängderna var större än normalt i nästan hela landet. Men däremellan förekom även en del perioder med vackert väder.På de flesta håll i Sverige var medeltemperaturen högre än normalt. I framför allt de östra delarna av landet var det även ovanligt hög luftfuktighet för att vara så tidigt under sommaren.
I norr var det som varmast i alldeles i början av månaden i efterdyningarna till den rekordvärme som rådde där i slutet av maj.
Läs mer om junivädret
December 2010 - En mycket kall december
Långvarig sommartorka i juli
För semesterfirarna blev juli en glad överraskning, framför allt i södra Sverige. Där var soltimmarna fler och regnmängderna mindre än normalt. I norra Sverige var vädret mer variabelt och där fick man ungefär normala regnmängder för juli.I södra Sverige var torkan tidvis besvärande. Om det inte dragit in en del regnväder under de sista dygnen hade förmodligen en hel del nya rekord noterats. Några stationer i de västra landskapen kunde ändå redovisa den torraste julimånaden på över 100 år.
Juli var varmare än normalt i framför allt södra Sverige, men någon riktigt mäktig värmebölja var det aldrig fråga om.
Läs mer om julivädret
Juli 2014 - Rekordvarm månad i nordväst
Lokala skyfall i augusti, på andra håll fortsatte torkan
Hela Sverige hade varmare än normalt, men liksom i juli var det inte heller i augusti fråga om någon riktigt mäktig värmebölja.Nederbörden uppvisade en mer splittrad bild. På en del håll föll stora regnmängder under kort tid. Exempelvis drabbades Söderhamnstrakten vid två tillfällen, det ena i mitten av månaden, det andra i slutet. Några andra orter som drabbades av skyfall och översvämningar var Umeå och Helsingborg.
På andra håll i Sverige fortsatte det övervägande torra vädret, och en del lite regnigare perioder förmådde inte att fylla på vattennivåerna nämnvärt. I exempelvis sjön Möckeln i Småland var vattennivån den lägsta sedan 1938.
Läs mer om augustivädret
Augusti 2014 - Extremt regnig i västra Götaland
Varm sommar utan överdrifter
Hela Sverige hade en medeltemperatur över den normala, vilket definitivt innebar en varmare sommar än 2012. På de flesta håll räcker det dock att gå tillbaka till 2011 för att finna en lite varmare sommar. Längst i söder var dock sommaren den varmaste sedan 2006, och längst i norr lokalt den varmaste sedan 2003 eller 2002.
Sommarens högsta temperatur var 31,1° i Ängelholm/Barkåkra i Skåne och Hällum i Västergötland den 3 augusti. Detta är faktiskt det lägsta årsmaximet i Sverige sedan sommaren 1998.
Om det inte var något fall med rekordvärme under själva sommaren, så var det några sådana tillfällen under maj månad. För några stationer i Götaland inträffade därför hela årets högsta temperatur den 18 maj, och för en del stationer i norra Sverige den 30 eller 31 maj.
Sommaren 2013 bjöd inte på någon tropisk natt i Sverige, det vill säga en natt då temperaturen inte sjunker under 20°. Natten till den 3 augusti var det dock väldigt nära då Vinga hade 19,9° i minimitemperatur. Inte heller 2012 hade vi någon sådan natt.
Normalt antal högsommardagar
Antalet högsommardagar, det vill säga då maximitemperaturen är 25,0° eller högre, var ungefär normalt. I norra Sverige var de på många håll 1-7 till antalet och i södra Sverige 5-15. Allra flest hade Gustavsberg öster om Stockholm med 26 stycken.
Jämfört med i fjol innebar det en påtaglig "förbättring". 2012 hade exempelvis nordvästra Svealand och inre Norrland på många håll inte en enda högsommardag.
Årets sommar kan dock inte tävla med exempelvis sommaren 2002, då södra och mellersta Sverige i allmänhet hade 20-40 högsommardagar.
Långvarig torka på sina håll men inga rekord
Medan norra Sverige fick normal eller lite mer än normal nederbörd, så var det torrare än normalt på många håll i den södra delen av landet.
Även om torkan under framför allt juli upplevdes som besvärande på många håll, så gjorde en regnig junimånad att sommaren som helhet inte alls kunde mäta sig med de allra torraste. Några orter upplevde dock sin torraste sommar på 20-30 år. I exempelvis Växjö var den torrast sedan 1983 och i Västerås sedan 1994.
Mest nederbörd under sommaren 2013 fick Vallbo i Jämtland med 389 mm. Minst nederbörd redovisade automatstationen vid Svenska Högarna med 86 mm, den manuella stationen på samma plats uppvisade 94 mm.
Störst nederbörd under ett dygn uppmättes i Söderala utanför Söderhamn med 89,7 mm den 31 augusti. Samma station svarade faktiskt även för den näst största mängden med 88,9 mm den 11 augusti.
Solskenstid
Under sommaren 2013 fick hela landet fler soltimmar än under förra årets regniga sommar.
I södra Sverige har det i allmänhet varit den högsta solskenstiden sedan sommaren 2006. Lokalt får man gå ännu längre tillbaka för att hitta en soligare sommar.
I norra Norrland räcker det i allmänhet att gå tillbaka till sommaren 2011 för att hitta en soligare sommar.
Flest soltimmar uppvisar Hoburg med 970 timmar. Men Visby och Karlskrona kommer inte långt efter, och skillnaden ligger egentligen inom felmarginalen.
Åska
Elva dygn under sommaren var helt utan åska i Sverige. Den lugnaste perioden inföll mellan den 23 och 29 augusti, då ett högtryck över Skandinavien medförde att bara några enstaka blixturladdningar registrerades.
De två åskrikaste dygnen var den 26 och 27 juli med omkring 15 000 blixturladdningar vardera.
Totalt under sommaren registrerades 169 032 blixturladdningar över Sverige. Det är fler än sommaren 2012, men avsevärt mindre än under sommaren 2011, då rekordvärdet 301 383 noterades.