Vattenföring
Stora delar av landet fick under oktober väldigt lite nederbörd, på sina håll den lägsta oktobernederbörden som uppmätts. Det märktes också i vattendragen, som i större delen av landet hade sjunkande flöden hela månaden. I södra Götaland var vattenflödena låga redan i inledningen av oktober och sjönk sedan ytterligare. I många sjöar och vattendrag i Skåne, Blekinge och Småland var nivåerna mycket låga.
Det enda området i landet som under månaden hade normala nederbördsmängder var Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Här steg vattenflödena efter några nederbördsrika dagar i början av oktober och sjönk sedan till ungefär normala flöden.
Vattenföring vid 20 mätstationer oktober 2015 (407 kB, pdf)
Vattenstånd i sjöar
Vattennivån i de stora sjöarna i södra Sverige (Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren), sjönk alla under oktober och i slutet av månaden var nivåerna nära de normala. Vattennivån i Storsjön steg i början av månaden på grund av den rikliga nederbörd som föll i Jämtlandsfjällen. Nivån sjönk sedan och var hela månaden högre än den normala för årstiden.
Detaljerad bild över vattenståndet i sjöar oktober 2015 (78 kB, pdf)
Markvatten
Även markvattenhalten sjönk under oktober och var i mitten av månaden nära den normala för årstiden.
Snö
I mitten av oktober fanns endast lite snö i fjälltrakterna. I slutet av månaden föll snö även över andra delar av norra Norrland. Mängderna var dock små.
Grundvattennivå
Grundvattennivåerna var för årstiden nära eller över de normala i stora delar av landet. Södra Sverige hade nivåer under de normala. Även i delar av Norrland var nivåerna under de normala.
Nivåerna i de små grundvattenmagasinen har i allmänhet sjunkit med ca 10 – 30 cm i stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland. I mellersta och norra Norrland har nivåerna stigit med upp till 168 cm förutom på någon enstaka plats där nivåerna har sjunkit något. Det är framförallt i fjällkedjan som nivåerna stigit mest.
I de områden där nivåerna var under de normala behövs mer nederbörd än normalt den närmaste tiden för att undvika problem med grundvattentillgången.