Vattenföring
I inledningen av månaden var flödena låga i större delen av landet, speciellt låga var de i östra Götaland. Under månaden föll en del nederbörd, vilket ledde till att vattenföringen steg till ungefär normala nivåer i många vattendrag i de västra delarna av landet.
Under månaden förekom intensiva regnskurar med lokalt stora nederbördsmängder. I de naturliga vattendragen blev flödesökningarna måttliga. Däremot ledde de kraftiga regnskurarna till kortvariga översvämningar inne i många tätorter, bland annat Höganäs 9 augusti, Kungsbacka 16 augusti och Ronneby 29 augusti.
Vattenföring vid 20 mätstationer augusti 2019 (428 kB, pdf)
Vattenstånd i sjöar
Vätterns vattennivå har varit låg under flera års tid och var i augusti fortfarande ca 25 cm under den normala vattennivån. Vattennivån i Vänern var något under den normala för årstiden medan vattennivån i Mälaren, Hjälmaren, Storsjön och Siljan var nära den normala.
Detaljerad bild över vattenståndet i sjöar augusti 2019 (81 kB, pdf)
Markvatten
I mitten av augusti var markvattenhalten under den normala i östra Götaland, östra Svealand och stora delar av Norrland. I övriga delar av landet var markvattenhalten nära den normala för årstiden.
Grundvattennivå
Nivåerna i de små magasinen har sjunkit på de allra flesta håll i landet men en betydande återhämtning har skett i västra Götaland tack vare den senaste tidens regn. Även i de stora magasinen har nivåerna vanligtvis sjunkit.
Små grundvattenmagasin
En betydande del av Götaland och sydöstra Svealand samt mellersta Norrland hade grundvattennivåer som var mycket under det normala. I västra Götaland var nivåerna nära det normala för årstiden medan nivåerna var under det normala i övriga delar av Sverige.
För att områdena med låga nivåer ska återgå till en normal grundvattensituation krävs avsevärt mer nederbörd än normalt den närmaste månaden. Enskilda brunnsägare i områden med låga nivåer rekommenderas därför att vara uppmärksamma på sin vattentillgång eftersom nivåerna normalt fortsätter att sjunka en bit in på hösten.
Stora grundvattenmagasin
I de stora grundvattenmagasinen var nivåerna under det normala i betydande delar av landet. Endast ett stråk längst upp i norr hade nivåer nära det normala. Sydöstra Svealand och nordöstra Götaland fortsatte att ha nivåer mycket under det normala. För att få en normal grundvattensituation i de stora grundvattenmagasinen behövs betydligt större nederbördsmängder än normalt under flera månader.
SGU rekommenderar därför att kommunerna följer utvecklingen noggrant och vid behov inför åtgärder för att minska vattenförbrukningen.